Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розвиток змагального спорту наприкінці ХІХ сторіччя.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
11.03.2020
Размер:
87.04 Кб
Скачать

Київ

2017

Міністерство освіти і науки України

Національний університет фізичного виховання і спорту України

Кафедра східних єдиноборств та силових видів спорту

Розвиток змагального спорту наприкінці ХІХ сторіччя

Реферат

Студентка факультету

спорту та менеджменту

групи 12ЄС3

Афанасьєва Дар’я

зміст

Початок розвитку змагального спорту 3

Спорт наприкінці ХІХ сторіччя 5

Поширення змагального спорту в світі 5

Національні спортивні організації 6

Міжнародні спортивні організації 6

Перші міжнародні спортивні федерації 6

Жінки в спорті 8

Відродження Олімпійських ігор 8

Висновок 10

Література 10

Початок розвитку змагального спорту

Слово «спорт» походить від старофранцузької «a disporter» або латинського «disportere». Спочатку це слово означало майже будь-яку цікаву діяльність на дозвіллі, що включає різні розваги: ​​ігри, елементи змагання, інші форми послетрудовой розвантаження. Однак потім слово «спорт» все тісніше і органічніше стали пов'язувати зі справжньою основою сучасного його розуміння - з власне змагальної діяльністю. Вона ж - власне змагальна діяльність - виникла ще на зорі людської культури, хоча називалася по-іншому — агонистика, і набула широкого поширення у Стародавній Греції.

Після заборони проведення олімпійських змагань Візантійським імператором Феодосієм I в 394 р грецька агонистика втрачає свої колишні цінності. Змагальна діяльність, спортивні успіхи вже не залучали молодь, яка відвикла від праці і важких фізичних навантажень, хоча і заздрила славі переможців змагань, але в той же час і зневажала їх. Агонистика, що мала тисячолітні традиції, виявилася втраченою.

У період середньовіччя змагання, що проводяться мали в основному військово-прикладний, ритуальний або театралізований характер. Використання змагань як своєрідної форми підготовки і перевірки фізичної та військової підготовленості, розваг і відпочинку з нагоди свят означало зміну мотиву і, отже, суті змагальної діяльності. Зміна сенсу тягне за собою зміну мети змагань, сенсом стає не досягнення високих результатів, а прагнення до самовираження, самоствердження, до загального визнання, матеріальним, соціальним і іншим привілеям. Культ спортивних досягнень в нинішньому розумінні слова в середні століття став грати другорядну роль. В епоху Ренесансу згадали про спадщину Древньої Греції. У корені змінилося відношення до спорту. У багатьох країнах, і особливо в Англії, де вперше офіційно і з'явилося слово «sport», яке в англійській мові означало «пограти», «освіжитися», «розважатися», стали проводити спортивні змагання, починається процес визначення спортивних дисциплін, диференціації видів спорту .

Славна революція в Англії в кінці XVII століття скасувала всі заборони, які накладалися століттями на ігри та змагання, давши поштовх до їх розквіту. В цей час в буржуазній Англії складаються традиції так званого «спорту джентльменів»: молоді люди з багатих родин не стільки займалися спортом самі, скільки брали участь в тоталізаторі на скачках і змаганнях з бігу та боксу, спонсоруючи розвиток цих видів спорту і побічно впливаючи на формування стійких , загальних по всій країні правил. Самі джентльмени воліли грати в крикет, не вимагав великих фізичних зусиль і не представляв небезпеки здоров'ю.

Промислова революція і масове виробництво призвели до того, що у все більшого числа людей стало з'являтися вільний час. Це в свою чергу стало запорукою масовості спорту. Більше людей хотіло і могло зробити спорт - частиною свого життя, займаючись спортом безпосередньо або присвячуючи своє дозвілля спостереженнями за спортивними змаганнями. У 1722 році в Англії вийшов перший навчальний посібник з фігурного катання, а в 1742 році відкрилося перше в світі спортивне товариство фігурного катання - Единбурзький ковзанярський клуб. Англійська підхід до спорту поширився в континентальній Європі і в заокеанських колоніях, ставши панівним в західному світі; під впливом «спорту джентльменів» елемент змагання проник і в національні види спорту, зокрема, в ковзанярський спорт в Голландії.