Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

69.07

.pdf
Скачиваний:
27
Добавлен:
29.02.2020
Размер:
1.85 Mб
Скачать

якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці. На всі таблиці повинні бути посилання. При посиланні варто писати слово «таблиця» із зазначенням її номера. Таблиці нумерують послідовно в межах розділу. У правому верхньому куті над відповідним заголовком таблиці розміщують надпис ―Таблиця‖ із зазначенням її номера. Номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, між якими ставиться крапка, наприклад: ―Таблиця 1.2‖ (друга таблиця першого розділу).

При перенесенні таблиці на інший аркуш (сторінку) слово ―Таблиця‖ і її номер вказують один раз справа над першою частиною таблиці, над іншими частинами пишуть слова ―Продовження табл.‖ і вказують її номер,

наприклад: ―Продовження табл. 1.2‖.

Кожна таблиця повинна мати назву, яку розміщують над таблицею і друкують симетрично до тексту і яка повинна відображати її зміст, бути точною, короткою. Назву, які слово ―Таблиця‖ починають з великої літери. Назву таблиці друкують напівжирним шрифтом і не підкреслюють.

Допускається застосовувати розмір шрифту в таблиці менший, ніж у тексті.

Заголовки граф, як правило, записують паралельно рядкам таблиці. За необхідності допускається перпендикулярне розташування заголовків граф.

Цифри в графах таблиць повинні проставлятися так, щоб розряди чисел у всій графі були розташовані один під іншим. В одній графі кількість десяткових знаків повинна бути однаковою. Якщо дані відсутні, то у графах ставлять знак тире. Якщо цифри, математичні знаки повторюються, проставляють повторні їхні значення, заміняти їх лапками або комбінацією лапок і тире не допускається.

Примітки до тексту і таблиць, в яких вказують довідкові і пояснювальні дані, нумерують послідовно в межах однієї сторінки. Якщо приміток на одному аркуші декілька, то після слова ―Примітки‖ ставлять двокрапку; якщо є одна примітка, то її не нумерують і після слова ―Примітка‖ ставлять крапку. Приклад побудови таблиці наведено у додатку 6.

6.3. Оформлення списку літератури

Список літератури друкують на окремому аркуші. Нумерація всієї використаної літератури наскрізна - від першого до останнього джерела. Оформлення списку використаної літератури рекомендується виконувати за принципом алфавітного іменного покажчика (спочатку кирилиця, потім латинь).

Оформлення джерел, включених у список, виконують відповідно до існуючих бібліографічних правил [5, 6]. Обов'язково наводять:

Прізвище автора або прізвища авторів.

Основний заголовок (без лапок). Підзаголовні дані. Відомості про видання. - Напр.: 2-е вид., доп.

41

Місце видання: Видавництво або організація, що видає. Дата видання. – Обсяг (у сторінках тексту видання).

У вітчизняних виданнях прийняті скорочення місць видання: Київ – К., Харків – Х.. У російських виданнях скорочуються: Москва - М., СанктПетербург - Спб., Ленінград - Л. В іноземних виданнях: London - L., Parіs - Р., New York -N.Y. Інші міста наводяться повністю.

Кожна область опису відділяється від наступних спеціальним розділовим знаком "крапка, тире" (. - ). Після назви міста перед назвою видавництва ставиться знак двокрапки (:). Вказання обсягу книги є обов'язковим. Варто пам'ятати про те, що в списку вказуються конкретні назви публікації, статті, назви законів, виступу на конференціях і т.п. Якщо використаний матеріал був опублікований таким чином, що він є частиною певного видання (наприклад, використовується стаття, опублікована в журналі), то має місце аналітичний опис, тобто після спеціального знака "дві навкісні риси" (//) наводиться бібліографічний опис даного видання із вказанням місця матеріалу у виданні. При описі статті з періодичного видання (журналу, газети) місце видання не вказується, а при описі статті зі збірника місце видання вказується, а видавництво опускається Опис, літератури на іноземних мовах виконується, за цими ж правилам, але мовою оригіналу документа.

Якщо перший автор у кількох працях один і той же, то ці праці розміщуються між собою в хронологічному порядку.

Якщо кількість авторів літературного джерела не перевищує чотирьох, то в посиланні пишуть прізвища всіх авторів; за умови більшої кількості авторів пишуть прізвища перших трьох, а потім словосполучення ―та ін.‖.

Зразки посилань літератури наведено у додатку 7.

6.4. Оформлення додатків

За необхідності пояснювальну записку доповнюють додатками. Додатки оформляються як продовження пояснювальної записки з наскрізною нумерацією сторінок. Кожний додаток починають із нової сторінки, і в правому верхньому куті проставляють його порядковий номер, наприклад, «Додаток 3».

7.ПОРЯДОК ЗАХИСТУ КУРСОВОГО ПРОЕКТУ

Увстановлені строки студент здає завершений остаточний варіант курсового проекту на перевірку. Курсовий проект повинен бути виконаний в строки, встановлені кафедрою.

Захист курсового проекту проводиться у два етапи. На першому етапі якість виконання курсового проекту, повноту його відповідності завданню на проектування та рівень знань студента оцінює керівник проекту. Максимальна оцінка керівника становить 60 балів. На другому етапі захист курсового проекту проводить комісія у складі викладачів кафедри. Максимальна оцінка

42

комісії становить 40 балів. Оцінка курсового проекту за стобальною системою виставляється комісією на підставі представленого до захисту проекту з оцінкою керівника, доповіді студента та відповідей на запитання.

Несвоєчасне надання курсового проекту прирівнюється до неявки на іспит, тому студентам, які не здали без поважної причини вчаснок курсовий проект, виставляється незадовільна оцінка. Студент, який не здав курсовий проект вчасно, вважається таким, що має академічну заборгованість і не допускається до складання іспиту з даної дисципліни.

8.РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1.Бондар І.В., Гуляєв В.М. Промислова мікробіологія. Харчова і агробіотехнологія: Дніпродзержинськ: ДДТУ, 2004. – 280 с.

2.Бортников И.И., Борисенко А.М. Машины и аппараты микробиологических производств: Учеб. пособие для технол. вузов. – М.: Высшая школа, 1982. – 288с.

3.Грачева И.М., Иванова Л.А., Кантере В.М. Технология микробных белковых препаратов, аминокислот и биоэнергия. М.: Колос, 1992. – 383с.

4.Грачева И.М., Кривова А.Ю. Технология ферментных препаратов. М.:

Элевар. – 2000, 512с.

5.ДСТУ 3008-95. Документація. Звіти у сфері науки та техніки – Введено 01.01.1996. – Київ: Держстандарт України, 1995. – 37 с.

6.ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 «Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання»). Режим доступу до док. http://wwvv.library.univ.kiev.ua/ukr/about/dstu.html

7.Калунянц К.А, Голер Л.И., Балашов В.Е. Оборудование микробиологических производств. – М.: Агропромиздат, 1987 – 398с.

8.Лич І.В. Промислова технологія лікарських засобів. Частина 1. Конспект лекцій – К.:НУХТ, 2011. – 146 с.

9.Машковский М. Д. Лекарственные средства. В двух частях. Ч. 1, 2. — 12-

еизд., перераб. и доп. —М.: Медицина, 1998. — 736 с.

10.Надлежащая производственная практика лекарственных средств / Под ред. Н.А. Ляпунова, В.А. Загория, В.П. Георгиевского, Е.П. Безуглой. —

К.: МОРИОН, 1999. — 896 с.

11.Основы проектирования предприятий микробиологической промышленности / Кантере В.М., Мосичев М.С., Дорошенко М.И. и др. /М.: Агропромиздат, 1990 - 304с.

12.Пирог Т.П., Ігнатова О.А. Загальна біотехнологія – К.:НУХТ, 2009. – 336 с.

13.Промышленная микробиология:Учеб. пособие для вузов по спец. ―Микробиология‖ и ― Биология ― / З.А. Аркадьева, А.М.Безбородов и др.

– М.: Высш. шк., 1989. – 688 с.

43

14.Римарева Л.В. Теоретические и практические основы биотехнологии дрожжей. – М.: ДеЛи принт, 2010. – 252 с.

15.Саруханов А.В., Быков В.А. Оборудование микробиологических производств. Справочник. – М.: Колос. 1993. – 384с.

16.Сельскохозяйственная биотехнология: Учеб. / В.С. Шевелуха, Е.А.Калашникова, С.В. Дегтярев и др.: Под. ред. В.С. Шевелухи. – М.:

Высш. шк., 1998. – 416 с.

17.Сидоров Ю.І., Влязло Р.Й., Новіков В.П. Процеси і апарати мікробіологічної та фармацевтичної промисловості. Технологічні розрахунки. Приклади і задачі. Основи проектування. Навчальний посібник. – Львів: Інтелект-Захід, 2008. – 736 с.

18.Чуешов В.И. Промышленная технология лекарств. [Учебник в 2-х томах]. Х.: Изд-во НФАУ, 2002. – 560 с.

19.. ISO 9001:2000. Quality management systems. – Requirements. – Системи управління якістю. - Вимоги.

20.ISO/TS 22004: Food safety management systems. – Guidance on the application of ISO 22000:2005. – Системи управління безпечністю харчових продуктів. – Керівництво з використання ISO 22000:2005.

21.ISO 22005. Traceability in the feed and food chain. – General principles and guidance for system design and development. – Зв’язок у ланцюгу харчової продукції. – Основні вимоги настанови з розроблення та розвитку систем.

44

Додаток 1

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Кафедра біотехнології і мікробіології

КУ Р С О В И Й ПР ОЕ КТ

здисципліни «Основи проектування»

на тему: Проект виробництва глутамінової кислоти. Відділення виробничого біосинтезу

Виконав студент БТЕК - ІV -1

( Петренко В.І. )

 

(підпис)

Керівник

( доц. Карлаш Ю.В. )

 

(підпис)

Київ 2012

45

Додаток 2

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Факультет

Кафедра

Спеціальність

З А В Д А Н Н Я

на курсовий проект (роботу) студентові

(прізвище, ім’я, по батькові)

1. Тема проекту (роботи)

2. Термін здачі студентом закінченого проекту (роботи) ― ‖

 

 

200 р.

 

 

 

 

 

 

 

 

(дата попереднього захисту)

3. Вихідні дані до проекту (роботи)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.Зміст розрахунково-пояснювальної записки (перелік питань, що їх належить розробити)

5.Перелік графічного матеріалу (з точним зазначенням обов’язкових креслень)

46

К А Л Е Н Д А Р Н И Й П Л А Н

Пор.

Назва етанів виконання проекту (роботи)

Термін виконання

Примітка

 

етапів проекту (роботи)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата видачі завдання ―_______‖ ______________ 200___ р.

Студент

____________________

 

(підпис)

Керівник проекту

____________________

 

(підпис)

47

Додаток 3

ПРИКЛАД ОФОРМЛЕННЯ РЕФЕРАТУ

РЕФЕРАТ

Проект виробництва пробіотичного препарату на основі лактобактерій в формі супозиторій складається зі вступу, шести розділів, графічних матеріалів та списку використаної літератури з 27 найменувань. Загальний обсяг проекту

58 сторінок, 1 рисунок, 6 таблиць, 3 креслення формату А1.

Укурсовому проекті дано обґрунтування та викладено технологічний процес блоку допоміжних робіт виробництва препарату, який включає, стадії одержання води очищеної, підготовки аераційного та вентиляційного повітря, підготовки поживного середовища, посівного матеріалу, вирощування культури лактобактерій.

Складено аналітичний огляд літератури щодо властивостей, сучасних лікарських форм та галузей застосування пробіотичних препаратів на основі лактобактерій. Внесено пропозиції з удосконалення процесу ферментації: з метою підвищення швидкості росту культури запропоновано у поживне середовище додавати полівітамінний препарат

Ключові слова: пробіотики, лактобактерії, супозиторії, біосинтез.

48

 

Додаток 4

ПРИКЛАД ОФОРМЛЕННЯ ЗМІСТУ

 

ЗМІСТ

 

 

Стор.

РЕФЕРАТ..........................................................................................................

4

ПЕРЕЛІК УМОВНИХ ПОЗНАЧЕНЬ............................................................

5

ВСТУП..............................................................................................................

6

РОЗДІЛ 1. АНАЛІЗ СТАНУ ПРОБЛЕМИ

 

1.1. Значення амінокислот у життєдіяльності людини................

9

1.2. Вплив на біохімічні процеси в організмі................................

10

1.2. Галузі застосування та потреба на ринку...............................

12

РОЗДІЛ 2. ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА МЕТОДІВ

 

ОДЕРЖАННЯ І ПРОМИСЛОВИХ СПОСОБІВ ВИРОБНИЦТВА

14

АМІНОКИСЛОТ..............................................................................................

 

2.1. Джерела одержання проліну....................................................

14

2.1.1. Хімічний синтез................................................................

14

2.1.2. Кислотний гідроліз...........................................................

15

2.1.3. Мікробний синтез.............................................................

16

2.2. Фізико-хімічні та біохімічні основи одержання проліну

 

шляхом мікробного синтезу...................................................

18

2.3. Вплив основних факторів і параметрів на процес

 

біосинтезу проліну....................................................................

19

РОЗДІЛ 3. ХАРАКТЕРИСТИКА КІНЦЕВОЇ ПРОДУКЦІЇ –

20

АМІНОКИСЛОТИ ПРОЛІНУ........................................................................

 

РОЗДІЛ 4. ОБҐРУНТУВАННЯ ВИБОРУ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ СХЕМИ....

22

4.1. Вибір технології…………...…………………..............................

22

4.2. Аналітичний огляд способів і методів реалізації мети

виробництва.....…………………....................................................................

25

4.3. Обґрунтування вибору біологічного агента....……....................

27

4.4. Обґрунтування вибору складу поживного середовища.............

29

4.4.1. Розрахунок складу поживного середовища......................

33

4.5. Обґрунтування способу проведення біосинтезу.........................

36

4.6. Обґрунтування вибору ферментаційного обладнання...............

38

РОЗДІЛ 5. ХАРАКТЕРИСТИКА БІОЛОГІЧНОГО АГЕНТУ....................

41

5.1. Морфолого-культуральні ознаки...................................................

41

5.2. Фізіолого-біохімічні ознаки...........................................................

42

5.3. Таксономічний статус.....................................................................

43

Розділ 6. ВИКЛАДЕННЯ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ

44

БІОСИНТЕЗУ ПРОЛІНУ...............................................................................

 

6.1. Характеристика сировини, матеріалів та напівпродуктів...........

44

6.2. Біологічна схема виробництва

45

6.3. Технологічна схема виробництва .……...………………………

47

6.4. Апаратурна схема виробництва…………………………………

48

6.5. Викладення технологічного процесу...........................................

49

6.6. Контроль виробництва..................................................................

57

ПЕРЕЛІК ЛІТЕРАТУРИ................................................................................

65

ДОДАТКИ........................................................................................................

67

Додаток 5

 

ПРИКЛАД ОФОРМЛЕННЯ УМОВНИХ ПОЗНАЧЕНЬ

 

Перелік умовних позначень

ЕПС

екзополісахариди

ЕР

ендоплазматичний ретикулум

КоА

коензим А

КДФГ

2-кето-3-дезокси-6-фосфоглюконат

ККМ

критична концентрація міцелоутворення

ЛПС

ліпополісахариди

НАД

нікотинамідаденіндинуклеотид

НАДН

нікотинамідаденіндинуклеотид відновлений

НАДФН

нікотинамідаденіндинуклеотидфосфат відновлений

НАД(Ф)

нікотинамідаденіндинуклеотид або нікотинамідаденіндинук-

 

леотидфосфат

ПАР

поверхнево-активні речовини

ПХХ

піролохінолінхінон

УЗ

ультразвук

ЦТК

цикл три карбонових кислот

БАР

біологічно активна речовина

ПС

поживне середовище

КР

культуральна рідина

БС

біологічна схема

ТС

технологічна схема

АС

апаратурна схема

50

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]