Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція тема 6. Міжнародна фінансова безпека.ppt
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
1.29 Mб
Скачать

ФОРМУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ

БЕЗПЕКИ У ФІНАНСОВІЙ СФЕРІ

План

1.Сутність та рівні фінансової безпеки.

2.Показники фінансової безпеки країн та їх порогові значення.

3.Сутність офшорних центрів та їх характеристика.

4.Механізми використання офшорних центрів.

(д.е.н., професор Столярчук Я. М.)

Сутність фінансової безпеки можна розглядати з таких позицій:

1. Ресурсно-функціонального підходу як забезпеченість суб’єктів господарювання фінансовими ресурсами у розмірах, які достатні для задоволення їх потреб і виконання ними фінансових зобов’язань;

2. З погляду статики — такий стан фінансової, грошово-кредитної, валютної, банківської, бюджетної, податкової, інвестиційної, митно- тарифної і фондової систем, які характеризуються збалансованістю, стійкістю до внутрішніх і зовнішніх впливів, а також здатністю забезпечувати макроекономічне зростання.

3. У контексті нормативно-правового регламентування фінансова безпека передбачає створення таких умов функціонування фінансової системи, за яких, по-перше, відсутня можливість спрямовувати фінансові потоки у не визначені законодавством сфери їх використання і, по-друге, відсутні можливості зловживання фінансовими ресурсами.

З позицій різностороннього підходу

фінансова безпека

здатність фінансової системи держави забезпечити ефективне функціонування національної економіки, а також незалежність, стабільність та стійкість фінансової системи в умовах впливу на неї зовнішніх і внутрішніх дестабілізуючих факторів.

ФАКТОРИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ:

1.Рівень фінансової незалежності країни (розмір зовнішньої фінансової допомоги з боку міжнародних фінансових інституцій, економічних угруповань, урядів окремих країн, обсяг іноземних інвестицій у національну економіку);

2.Характер фінансово-кредитної політики, яку проводить держава;

3.Політичний клімат у країні;

4.Рівень законодавчого забезпечення функціонування фінансової сфери.

Фінансова безпека держави має

внутрішній і зовнішній аспекти

Зовнішня фінансова безпека

це фінансовий суверенітет країни, незалежність її фінансової системи від впливу міжнародних фінансово- кредитних організацій і транснаціонального капіталу.

Безпека внутрішньої фінансової сфери країни визначається досконалістю правової, організаційної та інституціональної бази, а також політичною стабільністю, рівнем ризиків ринкової кон’юнктури, масштабами тіньової економіки та рівнем корупції в державі.

ПІДСИСТЕМИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ:

1. Бюджетна безпека – стан забезпечення платоспроможності держави з урахуванням балансу доходів і видатків державного й місцевих бюджетів та ефективності використання бюджетних коштів.

2. Податкова безпека держави

визначається ефективністю її податкової політики, яка має оптимально поєднувати фіскальні інтереси держави та індивідуальні й корпоративні інтереси платників податків.