Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тема 8. Міжнародна регіональна економічна інтеграція

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
11.78 Mб
Скачать

Основні напрямки діяльності СЕЛА:

сприяння внутрірегіональній торгівлі й експорту країн-членів у треті країни;

ефективне використання потенціалу рибальства й узгодження дій країн-членів у цій області;

сприяння розвитку торгівлі добривами для забезпечення ними країн регіону;

консультування, аналіз, координація дій у галузі науки й техніки; сприяння реалізації програм і угод між країнами регіону;

розвиток у країнах регіону кустарних промислів;

підтримка розвитку інфраструктури технологічної інформації.

Дата створення: 1980 р. замінила Латиноамериканську асоціацію вільної торгівлі (ЛАВТ), яка виникла ще в 1960 р.

Склад учасників (11 країн-члени): Аргентину,

Болівію, Бразилію, Венесуелу, Колумбію, Мексику, Парагвай, Перу, Уругвай, Чилі, Еквадор.

Мета: активізація економічного співробітництва і розширення ринку для товарів країн регіону. В такому формулюванні це означає утворення зони преференційної торгівлі. Довгостроковою ціллю є поетапне й поступове утворення латиноамериканського спільного ринку шляхом стимулювання утворення зони економічних преференцій.

Організаційна структура ЛААІ:

Рада міністрів.

Комітет постійних представників.

Генеральний секретаріат.

Дата створення: в 1973 р. на основі договора Чагуарамас, замість Карибської асоціації вільної торгівлі, заснованої в 1968 р. Договір вступив в силу в 1974 р. Остаточно Договір був оформлений після підписання цілої низки декларації державчленів Карибського співтовариства.

Склад учасників (14 країн-членів): Антиґуа і Барбуда,

Багамські Острови, Барбадос, Беліз, Домініка, Гренада, Гайана, Монтсеррат, Сент Кітс і Невіс, Сент-Люсія, Сент-Вінсент і Ґренадіни, Сурінам, Трінідад і Тобаґо, Ямайка.

Мета: утворення спільного ринку, що передбачає єдиний зовнішній тариф, а також координацію зовнішньої політики, співробітництво в технічній, соціальній і культурній галузях. Ліквідуються митні податки й нетарифні обмеження в торгівлі між країнами-членами, здійснюється єдина торговельна політика й політика в галузі сільського господарства. Передбачається вільний рух трудових ресурсів і капіталу, співробітництво в розвитку туризму, який є важливою галуззю для країн регіону. В довгостроковому плані намічено утворити валютний союз і ввести в обіг спільну валюту.

Організаційна структура КАРІКОМ:

Конференція голів урядів.

Рада Карибського співтовариства.

Рада спільного ринку.

Регіональні інститути.

Асоційовані інститути.

Асамблея парламентарів Карибського співтовариства.

Секретаріат Карибського співтовариства.

Дата створення: 1969 р. на основі Картахенскої угоди.

Склад учасників (5 країн-членів): Болівія, Венесуела,

Колумбія, Перу, Еквадор.

Мета: сприяння розвитку країн-учасниць за допомогою їхньої інтеграції й соціально-економічного співробітництва; прискоренню економічного росту й забезпеченню зайнятості; створенню латиноамериканського спільного ринку.

Тактичні цілі:

вироблення єдиної економічної політики країн-членів; координація здійснюваних за участю держав-членів проектів;

гармонізація законодавства; здійснення контролю із застосуванням прийнятих у рамках Андской групи правових норм і за їхньою єдиною інтерпретацією;

установлення тісних взаємозв'язків між регіонами й органами Андської групи через допоміжні органи - Союз приватних підприємців і Андский інститут праці.

Дата створення: 1981 р.

Склад учасників (7 країн-членів):

Антигуа й Барбуда, Гренада, Домініка, Монсеррат, Сент-Вінсент і Гренадіни, Сент-Кітс і Невіс, Сент-Люсія. Асоційовані члени - Віргінські Британські острови.

Мета: сприяння розвитку економічного й політичного співробітництва, економічної інтеграції, узгодження зовнішньої політики.