Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6 Міжнародний кредит.pdf
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Міжнародний факторинг

Факторинг – різновид торгівельно-комісійної операції, в основі якої лежить викуп спеціалізованою фінансовою компанією дебіторської заборгованості клієнта (рахунків-фактур).

Як правило, покриває кредитні ризики за короткостроковими угодами (90-180 днів)

Особливість міжнародного факторингу

факторингова компанія експортера укладає угоду з факторинговою компанією країни-імпортера та делегує їй частину функцій.

Види факторингу

Факторинг з регресом (recourse factoring) та без регресу (non recourse factoring) - у випадку факторингу без регресу у разі непогашення заборгованості покупцем факторингова компанія може вимагати оплати від продавця. Тобто в даному випадку фактор покриває лише ризик ліквідності (своєчасності оплати), а кредитний ризик – ні. У випадку факторингу без регресу ризик непогашення дебіторської заборгованості повністю переходить до фактора.

Види факторингу

Факторинг відкритий (disclosed factoring) та закритий (undisclosed factoring) – у випадку відкритого факторингу покупця повідомляють про участь в угоді факторингової компанії та необхідність перераховувати кошти за контрактом саме на її користь. У випадку заритого факторингу покупця не повідомляють про участь в угоді фактора і він перераховує кошти на користь продавця.

Переваги факторингу

Прискорення руху обігових коштів

Можливість залучення фінансових ресурсів без надання застави (на відміну від кредиту)

Обсяг факторингового фінансування збільшується в залежності від суми контракту (60-90% контрактної вартості)

Забезпечує контроль за станом дебіторської заборгованості