Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація діяльності комерційного підприємства ветеринарної медицини.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
110.59 Кб
Скачать

3. Організація діяльності комерційного підприємства ветеринарної медицини

  1. Мета і види діяльності: ветеринарна практика та роздрібна торгівля ветеринарними препаратами.

  2. Статус: власником підприємства є фізична особа-підприємець Костенко Руслан Олександрович.

  3. Майно підприємства складається із робочого приміщення, обладнання, матеріалів та іншого майна, придбаного в установленому порядку.

  4. Основні завдання засновника:

  • профілактика, діагностика, лікування заразних і незаразних хво­роб тварин;

  • захист населення від хвороб, спільних для тварин і людей;

  • впровадження в практику досягнень ветеринарної науки та передового практичного досвіду;

- охорона навколишнього середовища від забруднення. Обов'язки засновника:

  • постійно вивчати епізоотичний і ветеринарно-санітарний стан в зоні обслуговування;

  • організовувати і здійснювати виконання ветеринарних заходів щодо профілактики, діагностики, лікування заразних і незаразних хвороб тварин;

  • надавати пропозиції до планів протиепізоотичних, лікувально- профілактичних і ветеринарно-санітарних заходів;

  • здійснювати карантинні заходи;

  • виконувати заходи щодо охорони зони обслуговування від зано­су збудників особливо небезпечних хвороб;

  • аналізувати причини захворюваності незаразними хворобами, за­ гибелі тварин, розробляти заходи щодо їх профілактики;

  • проводити роботу щодо охорони праці та соціального захисту працівників трудового колективу;

  • здійснювати кожні 5 років позадипломне навчання працівників;

  • при виконанні своїх обов'язків взаємодіяти з місцевими органами самоврядування.

Права засновника:

- проводити передбачені відповідними інструкціями заходи щодо запобігання, поширення та ліквідації заразних хвороб;

  • давати обов'язкові для виконання власниками тварин розпоря­дження щодо виконання ветеринарно-санітарних заходів;

  • здійснювати контроль за виконанням карантинних заходів влас­никами тварин;

  • робити патолого-анатомічний розтин трупів тварин і складати відповідні документи;

  • звільняти від роботи хворих тварин і рекомендувати умови їх годівлі та утримання;

  • видавати довідки та ветсвідоцтва;

  • мати круглу печатку та кутовий штамп.

4. Виробничо-господарська діяльність підприємства

Справами ветеринарного кабінету „Котик” керує підприємець Костенко Руслан Олександрович. Він затверджує організаційну структуру підприємства, штатний розпис, оплату праці працівникам підприємства і тарифи оплати за виконану роботу для власників тварин, а також планування та виконання основних видів робіт.

Користуються поточними планами, з розподілом по місяцях і кварталах.

При розробці планів враховують таке:

  • плани ветеринарних заходів повинні максимально сприяти розвитку комерційного підприємства;

  • плани ґрунтуються на узагальненні даних ветеринарної статис­тики за ряд років;

  • плануванню повинна передувати всебічна оцінка стану ветери­нарного обслуговування й ефективності заходів за минулі роки; усі плановані види робіт повинні бути конкретними, мати кількісне вираження, календарні терміни виконання;

  • плани ветеринарних заходів повинні бути реальними, тобто забезпечуватися робочою силою і засобами (кадровими, матеріально-тех­нічними і фінансовими ресурсами).

Велике значення при плануванні має ветеринарна статистика. Перш ніж затвердити план завідуючий клінікою аналізує епізоотичний стан району, враховує кількість захворювань тварин, які трапляються частіше, також враховує сезонність, що характерна для того чи іншого захворювання. Плануються щеплення проти наступних хвороб: сказ, чума собак, ентерит, чума свиней, міксоматоз кролів, геморагічна хвороба кролів,бешиха. При закупівлі ліків і вакцин на певний період слід пам'ятати про термін їх придатності і умови зберігання. Необхідно пам’ятати при складанні заявок на отруйні та сильнодіючі лікарські засоби, що на них є обмеження, встановлені Правилами зберігання, об­ліку та відпускання цих засобів для дільниць і пунктів ветеринарної ме­дицини у відношенні отримання та зберігання вказаних засобів.

Узагальнюючим показником фінансових результатів являється прибуток.

Фізичною особою підприємцем самостійно розробляється і затверджується план виробничо-господарської діяльності, він придбає медикаменти, біопрепарати, деззасоби та інші ветеринарні засоби, вироби, сировину, інвентар, транспортні засоби за готівковий і безготівковий рахунок за роздрібними, оптовими та договірними цінами. Власник ветеринарного кабінету сам затверджує заробітну плату своїм працівникам, також затверджує тарифи оплати за послуги. Посадові оклади і тарифи за виконану роботу викладені в додатках.Головним бухгалтером(власником клініки) складається кошторис на всі витрати ветеринарного кабінету. Оплата праці здійснюється в залежності від досвіду роботи і категорії працівників. Джерелом фінансового постачання даного підприємства являються грошові внески засновника, а також доходи від реалізації ветеринарних послуг та роздрібної торгівлі ветеринарними препаратами.

В бухгалтерії ведуться рахунки: Основні засоби – відображається надходження засобів на баланс підприємства, що враховуються за первісною вартістю, а також сума витрат, пов’язана з поліпшенням ветеринарного кабінету; Облік виробничих запасів, продукції, товарів; Облік заробітної плати; Облік робіт і послуг; Облік витрат на виробництво; Облік коштів і фондів; Облік реалізації; Облік розрахунків з постачальниками.

Щомісячно складається акт про проведену роботу, де зазначається скільки складено приписів, протоколів, кількість проведених щеплень, проведено лабораторних досліджень, а також кількість виданих ветеринарних довідок. Ведеться державна звітність за формами 1 вет і 1А вет.

Форма № 1 вет Затверджена ухвалою Держкомстату України Поштова - місячна

  • Подають ветеринарні фахівці господарств і ветеринарних установ до вищих органів управління 3-го числа після звітного періоду. Звіт подають щомісячно.

Якщо за звітний період не було випадків виникнення заразних хво­роб тварин, то звіт формою № 1-вет не складають.

Початковими даними для складання звіту формою № 1-вет є записи в журналах первинного обліку хворих тварин, позитивних результатів лабораторних діагностичних досліджень, а також у журналі епізоотич­ного стану району (міста).

Відомості про неблагополучні пункти і захворювання показують в звіті окремо по кожному виду тварин (велика рогата худоба, свині, вівці, кози, коні, верблюди, птахи, хутрові звірі, кролики, собаки, кішки, бджо­ли, дикі тварини) і по кожній хворобі.

У звітній формі № 1-вет заголовна і оформляюча частини склада­ються з урахуванням загальних вимог, що пред'являються до оформ­лення форм ветеринарних звітів.

У пояснювальній записці указують назву господарств, районів, де виявлені пункти, неблагополучні з сибіркі, бруцельозу, туберкульозу, сказу та інших небезпечних хвороб, причини їх виникнення, число ви­мушено забитих тварин, розшифровують групу інших заразних хвороб.

тварин, а також число хворих, загиблих і вимушено забитих тварин у селянських, фермерських і особистих господарствах громадян. Пові­домляють також про вжиті заходи.

Форма № 1-вет А (квартальна) "Звіт про протиепізоотичні за­ходи" призначена для представлення до вищих установ і органів уп­равління ветеринарною службою відомостей про виконання заходів що­до попередження заразних хвороб сільськогосподарських і інших тва­рин.

Звіт за цією формою подають всі господарства і установи щоквар­тально.

Змістовна частина звіту, що складається з трьох розділів, оформля­ється в певній послідовності.

У розділі 1 "Діагностичні дослідження" в графі 1 спочатку указують вид тварини, потім найменування дослідження. Наприклад, "Велика ро­гата худоба, дослідження на бруцельоз - серологічне". У графі 2 спочат­ку записують код виду тварини, а потім код того або іншого дослідження, проведеного з діагностичною метою. При кодуванні звіту слід викорис­товувати галузевий класифікатор "Ветеринарні заходи і інші види робіт" і "Види і групи тварин, що підлягають ветеринарному обслуговуванню".

У графу 4 вносять дані про тварин, підданих дослідженню, в графу 5 - про кількість реагуючих тварин.

У розділі 2 "Щеплення і лікувально-профілактичні заходи" відобра­жають відомості про щеплення і обробки тварин. Методи, застосовані при цьому, вакцини, сироватки, антгельмінтики й інші препарати повинні бути описані в записці пояснення до звіту. При обробці одного і того ж поголів'я змішаними препаратами (вакцини, антгельмінтики) проти двох і більш хвороб в графі 1 указують назву однієї хвороби, а в пояснюваль­ній записці - решти хвороб, проти яких одночасно проводили обробку.