Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гігієна води.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
1.96 Mб
Скачать

Визначення хімічних домішок у воді

Хімічний аналіз води проводиться з метою визначення забруднення вододжерела різними органічними відходами і токсичними сполуками, виявлення рівня вмісту мінеральних солей [13].

За хімічним складом і фізичними властивостями можна судити про добру якість води і про наявність в ній забруднення, а також передбачати і природу його походження. Дані хімічного аналізу дозволяють з’ясувати перебіг мінералізації (самоочищення) води у водоймищі і за ним прогнозувати можливості її подальшого використання та проведення цілеспрямованих заходів щодо санітарної охорони вододжерела у разі такої необхідності [2,6].

Визначають:

  • реакцію води;

  • окислюваність води;

  • розчиненого у воді кисню;

  • аміак;

  • нітритів азоту у воді;

  • нітратів азоту у воді;

  • вміст хлоридів у воді;

  • вміст сульфатів у воді;

  • вміст сірководню у воді;

  • твердість води.

Сучасні прилади для фільтрації води

  • Filtomat M302L-M316P (мал.1).

мал.1.

Принцип роботи фільтрів filtomat M302L-M316P (мал.2)

мал.2

Вода проходить крізь грубий екран (1), що затримує великі предмети, захищаючи цим тонкий екран (2) і механізм зворотної промивки від пошкоджень. Бруд осідає на тонкому екрані і перешкоджає руху рідини, спричиняючи цим зростання різниці тиску між входом і виходом фільтра. Коли тиск на вході падає, активізується цикл промивки.

Цикл промивки: промивний контролер (8) подає сигнал на відкриття дренажного клапана (5) і активізує рух поршня (6). Тиск в дренажній камері (4), грязьовому колекторі (3) та впускному отворі всмоктуючої голівки (9) падає до дуже низького рівня. Це створює всмоктуючий ефект на голівці (9), оскільки тиск в камері чистої води практично залишається номінальним. Вода виходить по дотичній гідромотора (7) і обертає колектор, в той час коли поршень (6) рухається поступально. Таким чином, голівка, рухаючись за спіралі, очищає всю площу екрана. Після циклу промивки система повертається в початковий стан.

Табл.1.

Застосування: фільтри даної серії застосовуються для фільтрації широкого діапазону потоків рідини з різним ступенем забруднення.

  • 2. Filtomat М102С-104С. (мал.3)

Серія фільтрів Filtomat М102С-104С розрахована на невеликі потоки від 25 до 80м3/год, ступінь фільтрації 25-3000 мкм. Відрізняються компактностю та невеликими габаритами (530х360х360 мм).

При використанні спеціальних коррозійно-стійких матеріалів фільтри Filtomat можутьзастосовуватися і для агресивних хімічних середовищ. Сфера застосування фільтрів Filtomat найширша від питної води до кислот та нафтопродуктів. Фільтри Filtomat надійні в роботі, швидко монтуються та окупаються, малогабаритні та зручні при обслуговуванні.

Галузі застосування - водопідготовка, водовідведення, металургійна та гірнича промисловість, теплоенергетика, АЄС, хімічна та нафтохімічна промисловість, сільське господарство, міське господарство, виробництво цукру та напоїв.

мал.3

  • 3. Filtomat MCFM (мал.4).

Фільтри серії Filtomat MCFM фільтрують сильно забруднені рідини (кількість завислих речовин до 3 г/дм3) та мають діапазон потужності від 40м3/год до 750 м3/год, ступінь фільтрації складає від 15 мкм та вище. Промивання екрану здійснюється безупинно (шар забруднень розпушується струменем чистої води, що додатково подається), що дозволяє здійснювати фільтрацію сильно забруднених рідин.

Найбільш придатна галузь застосування даних фільтрів – паперова та цукрова промисловість, водопідготовка та водовідведення.

мал.4

  • 4. Filtomat MTG(мал.5), MT33P – нитяний фільтр (мал.6,7).

Серія нитяних фільтрів Filtomat MTG, MT33P має потужність від 20м3/год до 300 м3/годс, ступінь фільтрації змінюється від 1 мкм до 25 мкм. Фільтри відрізнються від інших серій фільтрів Filtomat своєю будовою та функціонуванням.

Дане фільтри були спеціально сконструйовані для проведення надтонкої фільтрації (надзвичайно зручні для очищення в технологіях водопідготовки питной води, напоїв тощо).

мал.5 мал.6

  • Ідеальний засіб для очищення питної води, води для плавальних басейнів, охолоджувальних установок, а також для спеціального очищення стічних вод підприємств

  • Фільтрація здійснюється за допомогою фільтроелемента - запатентованого фільтра-картриджа, що складається із спеціальних тонких ниток

  • Робота фільтра повністю автоматизована

  • Висока компактність

  • Короткий термін окупності

мал.7

Потік води проходить через впускний отвір (1), фільтрується на фільтрувальних касетах (2). Потім очищена вода потрапляє в трубу колектора (3) і виходить крізь випускний отвір (4) до споживача.

При фільтрації забруднення накопичуються на фільтроелементі між нитками (5), в результаті чого перепад тиску на фільтрі зростає. Граничну величину перепаду тиску або тимчасовий інтервал очищувальних циклів контролює блок управління (6), який активізує механізм очищення фільтроелементів. Впускний і випускний клапани (7,8) зачинені, дренажний клапан (9) і клапан зворотної промивки (10) відчинені. Помпа промивки (11) створює тиск води в човниковій трубі (12), і вода за допомогою форсунки (13) здійснює очищення поверхні фільтроелемента. Струмінь води проходить в товщу намотаних ниток, б`ється об пластикову основу (14) і відбивається від неї. Відбитий потік виносить частки забруднення з фільтроелемента у дренажну камеру фільтра, і забруднена вода крізь дренажний клапан (9) виходить з фільтра. Під час очищення всіх фільтрувальних елементів використовується поршень (15), під час руху якого відбувається осьове обертання форсунок. При цьому задіюється спеціальний синхро-механізм (16), що забезпечує прокручування фільтроелементів. Після того, як буде здійснене очищення всіх фільтроелементів, помпа зупиняється, дренажний клапан зачиняється, а впускний і випускний клапани відчиняються. Фільтр готовий до нового циклу роботи.

Характеристика:

Табл.2