Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гігієна води.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
1.96 Mб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ННІветеринарної медицини, якості і безпеки продукції тваринництва

Факультет ветеринарної медицини

Кафедра ветеринарної санітарії та гігієни продукції тваринництва

Курсова робота

На тему: «Сучасні методи очищення, знезараження питної води

та їх гігієнічна оцінка»

Спеціальність 8.130501 – «Ветеринарна медицина»

Виконала: студентка факультету

ветеринарної медицини

курсу ІІІ,

групи 2,

Роговенко Надія Валентинівна

Перевірив: Кос’янчук Ніна Іванівна

старший викладач кафедри

Київ - 2007

Зміст

Вступ 3

  1. Огляд літератури 4

    1. Тала вода 6

    2. Властивості льоду 8

  2. Власні дослідження 10

    1. Фільтрація води 10

    2. Знезараження питної води 14

    3. Методи санітарно-гігієнічної оцінки питної води 19

    4. Визначення хімічних домішок у воді 20

    5. Сучасні прилади для фільтрації води 21

  3. Висновок і пропозиції виробництву 32

  4. Список літератури 37

ВСТУП

Здобуття Україною політичної незалежності заставило з нових позицій

поглянути на вирішення ряду проблем, що постали перед країною, виділивши в

їх числі першочергові завдання.

Охорона навколишнього природного середовища займає серед таких

провідне місце.

Поліпшення стану навколишнього природного середовища та

забезпечення сталого економічного зростання - це взаємопов'язані речі, що

не суперечать одна одній. Більше того, досвід багатьох країн показує, що,

як правило, вирішення екологічних проблем полегшувалось завдяки стабільній

економіці, що забезпечувало можливість виконання довгострокових програм

національного і міждержавного рівнів, а в деяких країнах - структурної

перебудови економіки з переходом від екологічно брудних до екологічно

чистих технологій.

Екологічна ситуація в Україні, не дивлячись на виконання ряду природоохоронних заходів, залишається надзвичайно складною. Таке

положення склалося внаслідок волюнтаристського підходу до розміщення і

нарощування промислових потужностей без врахування екологічних

можливостей регіонів, що зумовило надзвичайно велике техногенне

навантаження на навколишнє природне середовище, привело до порушення екологічної рівноваги, істотної зміни середовища проживання, росту захворюваності населення, негативних змін флори і фауни.

На території України зосереджені потужні гіганти металургії, енергетики, хімії, гірничорудної та вугільної промисловості та інші.

Слід мати на увазі, що викиди залізничного, авіаційного морського і

річкового транспорту та сільгоспмашин і механізмів по діючій статистичної

звітності взагалі не враховуються.

Тому для очищення води будували очисні заводи, сконструйовані нові фільтри для очистки води і проводять дезінфекцію.

Огляд літератури

Воді належить величезна роль у природі. Справді, адже саме море стало першою ареною життя на Землі. Суша й атмосфера стали згодом другою ареною життя.

Можна сказати, що все живе складається з води й органічних речовин. Без води людина, наприклад, могла би прожити не більш 2...3 днів, без живильних же речовин вона може жити кілька тижнів. Для забезпечення нормального існування людина повинна вводити в організм води приблизно в 2 рази більше по вазі, ніж живильних речовин. Втрата організмом людини більш 10% води може привести до смерті. У середньому в організмі рослин і тварин міститься більш 50% води, у тілі медузи її до 96, у водоростях 95...99, у суперечках і насіннях від 7 до 15%. У ґрунті знаходиться не менш 20% води, в організмі ж людини вода складає близько 65% (у тілі немовляти до 75, у дорослого 60%). Різні частини людського організму містять неоднакову кількість води: склоподібне тіло ока складається з води на 99%, у крові її міститься 83, у жировій тканині 29, у кістяку 22 і навіть у зубній емалі 0,2%. У первинній водяній оболонці земної кулі води було набагато менше, ніж тепер (не більш 10% від загальної кількості води у водоймах і ріках у даний час). Додаткова кількість води з'явилася згодом у результаті звільнення води, що входить до складу земних надр. По розрахунках фахівців, у складі мантії Землі води міститься в 10...12 разів більше, ніж у Світовому океані. При середній глибині в 4 км Світовий океан покриває близько 71% поверхні планети і містить 97,6% відомих нам світових запасів вільної води. Ріки й озера містять 0,3% світових запасів вільної води.

Великими сховищами вологи є і льодовики, у них зосереджене до 2,1% світових запасів води. Якби всі льодовики потанули, то рівень води на Землі піднявся б на 64 м і близько 1/8 поверхні суші було б затоплене водою.

Близько 86% водяної пари надходить в атмосферу за рахунок випару з поверхні морів і океанів і тільки 14% за рахунок випару з поверхні суші. У підсумку в атмосфері концентрується 0,0005% загального запасу вільної води.

Багато сторіч люди не знали, що являє собою вода, і як з'явилася вона на планеті. До XIX століття люди не знали, що вода – хімічна сполука. Її вважали звичайним хімічним елементом. Після цього понад сто років всі й усюди вважали, що вода – з'єднання, описуване єдино можливою формулою H2O.

У 1932 році світ облетіла сенсація: крім звичайної води, у природі існує ще і важка вода.

Як відомо, молекула води складається з двох атомів водню й одного атома кисню. У складі звичайної води H2O є невелика кількість важкої води D2O і зовсім незначна кількість надважкої води T2O. У молекулу важкої води замість звичайного водню H - протія входить його важкий ізотоп D - дейтерій, до складу молекули надважкої води входить ще більш важкий ізотоп водню Т - тритій. У природній воді на 1 000 молекул H2O приходиться дві молекули D2O і на одну молекулу T2O – 1019 молекул H2O.

Важка вода D2O безбарвна, не має ні запаху, ні смаку і живих організмів не засвоюється. Температура її замерзання 3,8°C, температура кипіння 101,42°C і температура найбільшої щільності 11,6°C. Її щільність на 10% більше щільності природної води, а в'язкість перевищує в'язкість природної води на 20%. Розчинність солей у важкій воді приблизно на 10% менше, ніж у звичайній воді. Оскільки D2O випаровується повільніше легкої води, у тропічних морях і озерах її більше, ніж у водоймах полярних широт.

Розглянемо деякі найбільш важливі оптичні властивості води і льоду. Не усі знають, що вода прозора тільки для видимих променів і сильно поглинає інфрачервону радіацію. Тому на інфрачервоних фотографіях водяна поверхня завжди виходить чорної. При проходженні світла через шар морської води товщиною в 0,5 м поглинаються тільки інфрачервоні промені, нижче поглинаються послідовно червоні, жовті, а потім і синьо-зелені тони. За спостереженнями з батискафа людське око може знайти присутність сонячного світла на глибині до 600...700 м.

Синій колір чистої океанської води порозумівається виборчим поглинанням і розсіюванням світла у воді. В умовах дифузійного висвітлення морської поверхні внаслідок переваги при цьому відбитого світла море виглядає більш сірим. При наявності брижів і хвилювання насиченість кольору збільшується (з підвітрянної сторони більш, ніж з навітряної).

Найкращим напоєм ми вважаємо чисту воду. Крім того для хворих і ослаблених людей рекомендуються трав'яні чаї. Рекомендується випивати від 10 до 15 склянок води в день (2-3 л). Улітку, зрозуміло, п'ють більше, узимку-менше. У цілі літри не входять супи й інша схована рідина. Адже вода як хімічна речовина присутнє в будь якій їжі. Утвориться вона і з інших компонентів при переварюванні їжі. 100 г жирів, наприклад, дають при окислюванні 107 г води, 100г вуглеводів чи білків - відповідно 55 і 41 г. У жару витрата води може значно зростати, на холоді істотно зменшуватися. Узимку організм автоматично скорочує потреба в рідині. При цьому з води найбільше повно поглинаються життєі сили. Обов'язковими вважаються прийоми води ранком, відразу після пробудження, увечері, перед сном, і протягом дня за півгодини їжі, приблизно по склянці щораз [9,10].

Якість водопровоної води, нажаль, останнім часом у багатьох місцях погіршилося, і її приходиться спеціально очищати.