Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лікарська рослинна сировина ялівцю звичайного, правила заготівлі, вико.ppt
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
2.38 Mб
Скачать

Застосування.

Для очищення крові при фурункулах і висипах на тілі. Як ароматичний і сечогінний засіб. Наявність в ялівцевому маслі терпенових похідних (А-пинена, камфену, кадинева, терпенеола, борнеолу, ізоборнеолу, цедролу) зумовлює дратівливу, болезаспокійливу і антисептичну дія ялівцю. Всмоктуючись в шлунково-кишковому тракті, вони покращують травлення, тому що створюють несприятливі умови для розвитку вторинної бактерійної флори. Потім в дихальних шляхах спостерігається та ж дія терпенових з'єднань як відхаркувального засобу. Зокрема, близькі до камфори терпенові з'єднання стимулюють також центральну нервову систему. Ялівець дезинфікує сечові шляхи, збуджує апетит і діє як відхаркувальний засіб, його використовують проти печії, при жіночих хворобах - від болей.

На 1 склянку окропу беруть 1 столову ложку ягід і молодих стебел і варять 10- 15 хвилин. П'ють 2 склянки в день ковтками. Лікуючись ягодами - при слабкості сечового міхура, печії, в'ялому травленні, при здутті (метеоризмі) - в перший день жують старанно 6 ягід (кісточки випльовують), додаючи в наступні 14 днів по 1 щодня, аж до 20 ягід, а потім поступово зменшуючи на 1 ягоду щодня - до 6. Таке лікування сприяє відходу газів, чинить помірно-жовчогінну дію і дезинфікує жовчні шляхи. Воно корисне і для функції нирок, не дратує їх.

Для поліпшення роботи шлунку і кишок ще настоюють 1 столову ложку суміші ягід ялівцю, листя вахти трилистої і трави золототисячника (центурії) в співвідношенні 1: 1: 3 впродовж 4 годин в 1,5 склянках окропу, відціджують і вживають по півстакана тричі в день за півгодини до їди.

Вживання 10-15 крапель спиртової ялівцевої настоянки на цукрі запобігає застуді.

Застосування.

Як сечогінний засіб: беруть 1 столову ложку суміші ягід ялівцю, локричного кореня і листя мучниці в співвідношенні 4: 1: 4, заварюють впродовж 1 хвилини в 1 склянці окропу, настоюють декілька годин і вживають по 1 столовій ложці 3-4 рази в день. Чи беруть 1 чайну ложку суміші (порівну) ягід ялівцю, листя берези і кореня кульбаби на 1 склянку окропу, кип'ятять 1 хвилину настоюють півгодини і вживають по 1 столовій ложці тричі в день при водяній пухлині.

Як сечогінний засіб: 1 повну столову ложку суміші (порівну) шишкоягід ялівцю, коренів стальника, кореня солодця і кореня любистка, настоюють 6 годин в 1 склянці води, варять 15 хвилин. Випивають за кілька разів впродовж дня. Протипоказано вживати при вагітності і гострих захворюваннях нирок і сечових шляхів.

При циститі, бактеріурії: беруть 1 столову ложку суміші (порівну) шишкоягід ялівцю, трави фіалки трибарвної (Братків) і кореня любистка на 1 склянку води, варять 15 хвилин. Впродовж дня випивають 1-2 склянки відвару.

При метеоризмі (здутті): 2 повних чайних ложки суміші шишкоягід ялівцю, кореня дикого цикорію, листя шавлії, трави гіркого полину, кореня дягеля, листя холодної м'яти і трави очанки в співвідношенні 1: 1: 1: 1: 1,5: 1,5: 3 варять 15 хвилин в 1 склянці води. П'ють 1-2 склянки в день.

При ревматичних, подагричних запаленнях і пухлинах: втирають ялівцеву настоянку (1: 6 спирту) при болях в юшці вкладають у нього вату, зволожену ялівцевою настоянкою, старанно віджату.

Летке ялівцеве масло діє протимікробно.

Застосування.

Від 100 до 200 грам сухих шишкоягід варять в 1 л води і відвар додають до ванни для лікування подагри і ревматизму, мокрого лишаю, корости, висипів на тілі і інших шкірних хвороб. Після такої ванни добре і спокійно спиться. Заражені місця обкурюють димом з шишкоягод і стебел, які тліють на гарячому вугіллі.

Настій ягід застосовують при набряках серцевого походження. При цьому з організму виводиться не тільки вода, але й солі. Його призначають при захворюваннях легенів, що супроводжуються утворенням рясної гнійної мокроти, млявості шлунково-кишкового тракту, здуття живота і жовчнокам'яної хвороби. Настій можна використовувати для полоскання порожнини рота і глотки і для інгаляції верхніх дихальних шляхів, у вигляді ванн при ревматизмі і подагрі, при шкірних хворобах і захворюваннях периферичної нервової системи.

Для поліпшення якісного складу крові рекомендують щодня жувати ягоди, додаючи кожен день по 1 шт. Довівши прийом до 15 шт., норму знижують також по 1 шт.

Для ванни готують відвар з розрахунку 100 г висушених плодів на 1 л гарячої води і кип'ятять 30 хв.