Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лікарська рослинна сировина ялівцю звичайного, правила заготівлі, вико.ppt
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
2.38 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологія імені С.З.Гжицького

Кафедра фармакології та токсикології

Індивідуальне навчально-дослідне завдання

На тему: Лікарська рослинна сировина ялівцю звичайного, правила заготівлі, використання.

Виконала:

Студентка І курсу, 3 п/групи, ФВМ

TRINITI

Львів – 2011р.

План

Ботанічна характеристика.

Фото ялівцю звичайного.

Хімічний склад.

Поширення, збір і якість сировини.

Сушіння.

Застосування.

Ботанічна характеристика.

Juniperus communis – це вічнозелений хвойний чагарник сімейства кипарисових, що досягає у висоту 1-3 м, або деревце з зеленим стовбуром висотою до 8-12 м.

Наймолодші гілки жовтуваті, кілька блискучі, тригранні. Кора темно-сіра або сірувато-бура, розтріскується (лущиться).

Листя довжиною 4-16 мм, шириною 1-2 мм, колючі, жорсткі, лінійно-щілиновидні, шиповидно-загострені, майже тригранні, сидячі, розташовані мутовчато. Чоловічі шишки жовті, дрібні, майже сидячі, овальні, розташовані в значній кількості на кінцях гілок в пазухах листя. Жіночі шишки складаються з нижніх криюче і трьох верхніх плодущих луски, на яких є по одній сім'ябруньці; вони численні, довгасто-яйцеподібні, блідо-зелені. Після запліднення три верхні плодущих луски розростаються, стають м'ясистими і соковитими. Краї луски зростаються разом з насінням і перетворюються на шишкоягоду. На першому році шишкоягода зелена, яйцеподібна, на другому, після дозрівання-куляста, блискуча, чорна, з сизим восковим нальотом. Відновлюється ялівець насіннєвим шляхом. Цвіте в травні, шишкоягоди дозрівають восени наступного року - з середини серпня до початку жовтня.

Фото ялівцю звичайного.

Фото ялівцю звичайного.

Фото ялівцю звичайного.

Фото ялівцю звичайного.

Хімічний склад.

 

Плоди ялівцю звичайного містять до 2%

 

ефірної олії, до складу якого входять

 

терпенові похідні (терпінеол, пінен,

 

діпентен, Кадін, терпінолен, Сабіна, юнеол,

 

юніпер-камфора, цедрол, борнеол,

 

ізоборнеол). У них міститься до 40%

 

цукрів, близько 9,5% смол, барвник

 

юніперін, жирна олія, органічні кислоти

 

(яблучна, мурашина і оцтова).

Поширення, збір і якість сировини.

Ялівець звичайний росте в лісостеповій та лісовій зонах європейській частині країни, Західного і Східного Сибіру. Він зустрічається в найрізноманітніших місцях проживання. Росте в підліску сухих соснових лісів на піщаному грунті, на вершинах піщаних дюн, в ялинниках з надлишковим зволоженням, на верхових болотах, в ялицево-соснових лісах, чорничних і чорнично-брусничних лісах і узліссях, іноді утворює зарості. Найкраще розвивається на помірно вологих грунтах на відкритих місцях. Морозостійкий. Може переносити затінення.

Лікарською сировиною служать шишкоягоди. Збір шишкоягід ялівцю проводять восени (з кінця серпня до кінця жовтня), в період повного їх дозрівання, коли вони стають чорно-синіми. Для збирання необхідна мішковина і брезентові рукавиці. Уколи листя (хвої) ранять руки, тому збирачі збирають шишки шляхом отряхування кущів на постелену мішковину. При цьому зрілі шишкоягоди осипаються, а зелені залишаються на гілках. Обсипані шишкоягоди очищають від хвої, гілочок, шматочків кори і недостиглих плодів. Особливу увагу при цьому слід звернути на очищення сировини від трав'янистих клопів, що дають сировині неприємний запах.

Не рекомендується збивати шишки палицями, це призводить до осипання зелених плодів, хвої, комах і засмічує сировину, завдає шкоди рослині, зменшуючи врожайність у наступному рокі. Не можна також зрубувати рослини або зрізати з них гілки.

Сушіння.

Сушіння сировини рекомендується проводити повільно. Сушать шишкоягоди, щодня перемішуючи, в тіні, під навісами, в сараях, на горищах під залізним дахом

згарною вентиляцією, в опалювальних приміщеннях; не рекомендується сушити сировину в печах, це погіршує якість шишкоягід. При достатній очищенню, проведеної до сушіння, сировина доопрацювання не вимагає.

Згідно вимогам Державної фармакопеї та ГОСТ 2802-69 плоди ялівцю являють собою кулясті шишкоягоди 6-9 мм, гладкі, блискучі, рідше матові, чорно-бурі або майже чорні, іноді з сизим восковим нальотом, на верхівці. М'якоть пухка, зеленувато-бура, з 1-3 насінням. Запах своєрідний, ароматний. Смак пряний, солодкуватий. У сировина повинно бути не менше 0,5% ефірної олії. Допускається золи загальної не більше 5%; золи, не розчинної в 10%-ної хлористоводневої кислоти, 0,5%; плодів недостиглі або бурих 9,5%, в тому числі зелених-0,5%; органічної та мінеральної домішки по 0,5%; сторонніх неотруйних ягід 0,5%. Неприпустима домішка інших видів ялівцю, особливо отруйного козацького ялівцю. Втрата в масі при висушуванні повинна бути не більше 20%.

Висушена сировина являє собою гладкі, блискучі, кулясті, темно-бурі або чорні, іноді з сизим нальотом плоди. Запах ароматний, смак солодкувато-пряний.

Висушену сировину пакують у мішки по 40-50 кг. Зберігають у добре провітрюваному сухому приміщенні. При зберіганні плодів ялівцю відбувається інтенсивна втрата ефірної олії.

Термін зберігання сировини до 2 років.