Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Пийте воду

.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
17.7 Кб
Скачать

Пийте воду — цю пораду ви запам’ятали, але багатьом не конче хочеться її виконувати. Вода ж «ніяка». Ось щось шипуче, солодке, кисленьке, яке додає енергії та бадьорить — інша річ! Аби вам простіше було зробити вибір і, що головне, він був здоровим, ми підготували інформацію про різні напої та їхній вплив на організм.

Почнемо з найбільш корисного для утамування спраги — води.

Чи можна пити воду з-під крана?

Тільки якщо вона відстояна і кип’ячена, а краще — профільтрована. Навіть якщо ви перевірили воду, і вона чиста від бактеріального забруднення – пити її одразу з-під крану не можна.

Громадська організація «Екологічна ліга» повідомляє, що значна частина системи водопостачання давно пережила термін експлуатації, тому додає бруд до води, зокрема іржу. Відстоювання дозволяє шкідливим речовинам осісти. А фільтрування позбавляє воду від їхніх дрібних часточок. Наприклад, іржі, а також іонів. Не забувайте вчасно змінювати фільтр, інакше ці часточки почнуть виходити з нього у воду, а не навпаки.

Чи можна пити мінеральну воду?

Мінеральні води за вмістом кальцію та магнію можуть мати як малу, так і середню жорсткість/мінералізацію. Її рівень важливий передусім для тих, хто має проблеми зі здоров’ям.

Для когось мінералка з магнієм та кальцієм — це джерело корисних іонів, які добре засвоюються, а для когось — збільшення ризику виникнення каменів у нирках.

Якщо у вас проблеми з тиском, травленням, нирками, роботою серцево-судинної системи, порадьтеся з лікарем щодо жорсткості та мінерального складу води, який вам підійде. Зверніть також увагу, що натрієва мінеральна вода може підвищити тиск.

А як щодо газованої мінеральної води?

Все добре. Вона так само засвоюється і відновлює водний баланс, як і негазована. Крім того, газована вода може допомагати людям із диспепсією і закрепами, а також тим, хто прагне їсти менші порції.

Природна вода рідко безпечна для людини. Речовини і мікроорганізми в ній можуть викликати отруєння і хвороби. Але і абсолютно без домішок не придатна для пиття, так як вимиває необхідні нам мікроелементи.

Корисною вважається очищена вода з правильним балансом солей. Таку випускають в промислових масштабах і продають як бутильовану, або розвозять служби доставки води. Подібну якість можна отримати і вдома, придбавши спеціальні фільтри для доочищення.

ЯКІ МЕТОДИ ОЧИЩЕННЯ ВОДИ ІСНУЮТЬ

Стародавні люди користувалися водою для пиття з відкритих водойм. На її складу впливали грунту, клімат, сезонні фактори розмноження мікроорганізмів. Пізніше навчилися рити колодязі і тягнути акведуки з гір, якість води покращилася. Адже верстви вапняку, піску та глини є натуральними фільтрами, а гірські джерела - це тануть льодовики з мінімумом домішок і бактерій.

Але з розвитком цивілізації кількість жителів в одному населеному пункті збільшувалася. Відходи життєдіяльності людей і худоби в містах просочувалися в грунтові води. До них же додавалися хімічні відходи зароджуванної промисловості. Зростали кількості епідемій і отруєнь, це змусило задуматися про причини. Про мікроби ще не знали, але зрозуміли зв'язок між свіжістю води і хорошим самопочуттям. Першими методами очищення води стали:

  • фільтрування;

  • відстоювання;

  • кип'ятіння;

  • Сріблення.

Це помітно знизило ризик кишкових інфекцій. Але запах, смак і колір води залишалися колишніми. Ці властивості залежать від складу.

ЯК ОЧИСТИТИ ПИТНУ ВОДУ В ДОМАШНІХ УМОВАХ

У нашій країні ще є регіони, в яких жителі п'ють з власних криниць та свердловин, або отримують в трубах воду низької якості. Найпростіше її очистити, придбавши побутові фільтри. Вони бувають малими і великими, настільними і стаціонарними. Є прихильники і дідівських способів поліпшення питної води: проціджуванням, відстоюванням, сріблом, кип'ятінням, кременем і заморожуванням. Але довго кип'ятити хлоровану водопровідну воду небажано. Утворюються важкі з'єднання, небезпечні для здоров'я.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]