Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тероризм

.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
126.88 Кб
Скачать

Тероризм

Використання біологічних засобів ведення війни (бактерій, вірусів, рикетсій, грибків, токсинів або речовин, вироблених цими організмами) проти населення з метою загрози знищення або знищення максимальної кількості людей є біологічним тероризмом. Десятки різних біологічних агентів можна використовувати для виробництва біологічної зброї, і дія кожного агента призводить до різних ефектів. Ці відмінності дії формуються під впливом різних властивостей конкретного агента, тривалості впливу після зараження, навколишніх умов, дози, необхідної для зараження, виду хвороби. Деякі види біологічної зброї призначені для знищення посівів і худоби. Порівняно з іншими видами озброєння (ядерне, хімічне, звичайне) біологічна зброя унікальна у своєму різноманітті.

Є два типи біологічної зброї: рідина і сухий порошок. Біологічна зброя відносно недорога, принципово її легко виготовити. Хоча найскладніші й найефективніші її варіанти потребують застосування дорогого устаткування і спеціальних наукових знань, у примітивному вигляді вона може бути виготовлена на мінімальному устаткуванні та за обмеженого рівня підготовки.

Три основні способи застосування біологічної зброї: зараження їжі або води, які потім потрапляють до населення; інфікування переносників, таких як комарі та блохи, які заражають населення і худобу; створення аерозольних хмар, які через вдихання заражають населення, та зараження місцевості.

Фахівці вважають, що найімовірнішим є застосування біологічної зброї у вигляді аерозольних хмар, які можуть бути створені різними способами: вибух бомби, розпилення тощо. Уражальна здатність біологічної зброї визначається багатьма чинниками: кількістю використаного агента, напрямком і силою вітру, погодними умовами.

Наприклад, у США найнебезпечніші біологічні агенти поділяють на три категорії:

• категорія А – агенти, яким приділяють першочергову увагу, оскільки вони легко поширюються і передаються від людини до людини, що може призвести до високого рівня смертності та соціальних потрясінь, викликати паніку серед населення; ця категорія включає сибірську виразку, ботулізм, чуму, віспу, туляремію, вірусні геморагічні лихоманки;

• категорія В – агенти, що легко поширюються, але призводять до помірної смертності; це такі хвороби, як бруцельоз, епсилон отрута Clostridium, Q-лихоманка, токсин рицин, стафілококовий ентеротоксин В, тиф, лихоманка, вірусний енцефаліт;

• категорія С – на відміну від А і В агенти цієї категорії різняться легкою доступністю, простотою виготовлення і поширення; це агенти, які виділяються з патогенів і можуть масово розповсюджуватись, наприклад вірус Нипах і хантавірус.

Терористичні організації можуть виготовляти біологічні засоби власними силами або купувати їх на “чорному ринку”. Виробництво бактеріологічної (біологічної) зброї потребує високого рівня оснащення лабораторій і значних витрат, що для більшості терористичних організацій здійснити досить складно. Реальніше джерело – постачання з держав третього світу. Такі речовини зручні в транспортуванні й застосуванні, а за сукупністю якостей знаходяться між ядерними й хімічними боєприпасами

.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]