Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сальм-з пт (Iстр-я 2003).DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.12.2019
Размер:
78.34 Кб
Скачать

2. Профілактика захворювання

2.1. Для попередження захворювання птиці сальмонельозом керівники і спеціалісти птахівничих господарств, незалежно від форм власності, зобов'язані суворо виконувати заходи, передбачені Ветеринарно-санітарними правилами для птахівничих господарств і вимогами до їх проектування (далі - Ветеринарно-санітарні правила), затвердженими наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 3 липня 2001 р. N 53 ( z0565-01 ) та зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 5 липня 2001р. за N 565/5756.

При цьому необхідно забезпечити:

увіз інкубаційних яєць тільки з господарств, благополучних щодо сальмонельозів та інших інфекційних захворювань, і їх інкубацію в окремому інкубаторії в умовах надійної ізоляції від інкубаційних яєць, одержаних у даному господарстві;

вирощування ремонтного молодняку ізольовано від дорослої птиці;

дотримання термінів міжциклових профілактичних перерв перед посадкою кожної наступної партії птиці, якісну підготовку приміщень до посадки наступної партії птиці, високу санітарну культуру в пташниках, інкубаторії та інших виробничих приміщеннях;

у племінному господарстві (племзавод, репродуктори I і II порядку) ремонтний молодняк курчат досліджують на пулороз-тиф у ККРНГА у 50-55-денному віці і додатково у віці 90-120 днів, індичат, гусенят - 45-50-денному, каченят - 40-45-денному віці, доросле поголів'я - при досягненні 40-45% яйцезнесення, надалі і один раз у квартал;

у племінному господарстві яйця, призначені для інкубації, дезінфікують парами формальдегіду не пізніше 1,5 години після знесення і перед відправкою в інкубаторій, в інкубаторії - одразу ж після їх надходження, після сортування, через 6 годин після вміщення в інкубаційну шафу, після переміщення у вивідний інкубатор або іншими деззасобами, дозволеними в Україні, згідно з настановами щодо їх застосування.

У вивідних інкубаторах у період виводу постійно дезінфікують повітряний простір парами формаліну (для цього на підлогу вивідної шафи ставлять ванночку (кювету) розміром 20 х 30 см, в яку наливають формалін із умістом 20-30% формальдегіду шаром 8-10 см, і залишають цей розчин до кінця виводу) або іншими деззасобами, дозволеними в Україні, згідно з настановами щодо їх застосування.

2.2. Вибірку курчат яєчних і м'ясних кросів проводять одночасно через 504 (512), а індичат легких і важких кросів - відповідно через 650 (672), каченят - через 612-620, гусенят - через 696-710 годин після виходу інкубатора на режим інкубації.

Перед вибіркою молодняку з метою попередження поширення сальмонельозу видаляють протягом пух з лотків і підлоги вивідних шаф. Відразу після вибірки молодняку відходи інкубації збирають у герметичну металеву тару (бочки) із кришкою і негайно відправляють на утилізацію (спалювання), а вивідні шафи і лотки дезінфікують "по брудному", миють 0,5% -ним розчином кальцинованої соди або іншими дозволеними в Україні мийними засобами згідно з настановами щодо їх застосування, потім повторно дезінфікують вологим методом "по чистому" і парами формальдегіду або іншими дозволеними в Україні деззасобами згідно з настановами щодо їх застосування. Після виводу партії молодняку проводять вологе прибирання і дезінфекцію у вивідному залі. Перерва у вивідних залах між черговими партіями виведеного молодняку повинна складати не менше 3 днів.

2.3. Щодекадно проводять дослідження інкубаційних яєць на вміст каротиноїдів та вітамінів А, В, Д та інші показники.

2.4. У господарстві необхідно організувати постійні заходи знищення гризунів, ектопаразитів і недопущення залітання диких птахів у пташники.

2.5. Трупи птиці, відходи інкубації утилізують у спеціально обладнаному цеху утилізації. При цьому необхідно забезпечити повне знезараження відходів інкубації, що підлягають утилізації.

При відсутності обладнаного цеху утилізації трупи птиці і відходи інкубації підлягають знищенню шляхом спалювання.

2.6. Тару і транспорт, які використовували для перевезення курчат, відходів інкубації, дезінфікують після кожного використання.

2.7. Кожна партія комбікормів, а також кормів тваринного походження, отримана чи завезена в господарство, підлягає бактеріологічному контролю на наявність сальмонел.

2.8. Для батьківських стад курей та індиків забороняється використання кормів тваринного походження.

Соседние файлы в предмете Эпизоотология