Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Штучне осіменіння корів - реферат.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.12.2019
Размер:
35.17 Кб
Скачать

Визначення оптимального часу та кратність осіменіння корів і телиць

Корів і телиць осіменяють двічі в одну охоту: перший раз після виявлення тварин в охоті та другий - через 10-12 годин при її наявності. Корів осіменяють перед доїнням або через 2-3 години після нього.

При визначенні охоти рефлексологічним способом або за стадією розвитку фолікула висококваліфікованим техніком проводиться одноразове осіменіння через 8-12 годин від початку охоти за принципом "ранок-вечір" або "вечір-ранок". При продовженні охоти корову осіменяють повторно.

Оптимальний час осіменіння самок визначають за ступенем розвитку фолікула. На початку охоти він злегка виступає над поверхнею яєчника, твердуватий на дотик і збільшений в діаметрі до 0,5-1 см. Під кінець охоти фолікул збільшується в діаметрі до 1,5-2 см і при пальпації його відчувають у вигляді міхурця з переливанням фолікулярної рідини, що свідчить про зрілість фолікула і оптимальний час осіменіння корів і телиць. При дослідженні яєчників потрібно виявляти обережність, щоб не пошкодити яйценосний бугорок і цілісність міхурця.

Способи штучного осіменіння корів і телиць

Штучно осіменяють тільки клінічно здорових корів і телиць при наявності ознак охоти і тічки ректо-цервікальним, візо або мано-цервікальним способом.

Ректо-цервікальним способом дозволяється осіменяти корів і телиць безпосередньо у місцях їх утримання.

Візо-цервікальним і мано-цервікальним способами проводять штучне осіменіння тільки в умовах манежу пункту у фіксаційному станку.

Перед осіменінням корів і телиць піддають клініко-гінекологічному дослідженню для визначення фізіологічного стану їх статевих органів і вирішення питання про спосіб і кратність осіменіння.

Ректо-цервікальний спосіб осіменіння

Перед осіменінням корів і телиць ректоцервікальним способом з використанням заморожено-відтанутої сперми у формі необлицьованих гранул технік бере пакет з ампулами, кут якого знезаражує спиртово-ватним тампоном, надрізає і виштовхує шийку ампули, знезараженими ножицями зрізує конус шийки ампули. Таким саме чином бере пакет з довгими полістироловими катетерами, знезаражує кут, надрізає стерильними ножицями і виштовхує не більше ніж на 2 см кінець катетера, після цього приєднує до ампули, набирає розморожену сперму в катетер, а не в ампулу.

У залежності від навику роботи технік одягає довгу рукавицю на ліву або праву руку. Після санітарної обробки корови великим і вказівним пальцями розкриває статеву щілину і катетер вводить знизу вверх під кутом 30-45 град. по верхній стінці всередині піхви приблизно до половини його довжини. Потім вільно змінює напрямок просування з таким розрахунком, щоб він пройшов до шийки матки. Після цього руку вводять в пряму кишку. Рукавицю перед уведенням зволожують теплою мильною водою або змащують вазеліном.

Маніпуляції рукою в прямій кишці можна проводити тільки після випорожнення її від калових мас.

Перед уведенням катетера в шийку матки слід дослідити стан статевого апарату корови, яєчників, наявність в них фолікула. Після цього технік фіксує шийку матки, відшукує піхвову частину каналу шийки матки і вводить катетер під контролем пальця в канал.

Шийку матки фіксують різними способами:

а) підводять кисть руки під шийку матки і мізинцем відшукують канал шийки матки;

б) можна покласти кисть руки на шийку матки, при цьому канал шийки матки контролюють великим пальцем;

в) фіксують шийку матки двома пальцями (вказівним і середнім), а канал шийки матки відшукують (контролюють) великим пальцем. Зразу після цього підводять катетер до розетки шийки матки під контролем пальця. Треба впевнитись, що катетер у шийці матки, для цього необхідно подати шийку матки в один бік, катетер у протилежний, і якщо вони не роз'єднуються, то катетер знаходиться в каналі шийки.

Технік направляє шийку матки на катетер таким чином, щоб останній пройшов весь канал і вийшов у тіло матки. У цьому місці кінець катетера легко прощупується пальцем на глибині 6-8 см.

Після цього ампулу здавлюють і сперма виливається з катетера завдяки повітряній пробці ампули. Виймають катетер із здавленою ампулою між пальцями, а руку з прямої кишки.

При гіпотонії матки проводять її масаж перед уведенням сперми.

Одноразовий інструмент і рукавицю після використання знищують.

При використанні сперми, розфасованої в пайєти, технік розморожує спермодозу, виймає її пінцетом, витирає стерильною серветкою від залишків води, струшує так, щоб повітряна кулька піднялась до верхньої (запаяної) пробки, і знезаражує її. Після цього технік бере пайєтоввід, насаджує пайєту (міні-тубу) заводською пробкою на кінець стержня приладу і подає разом у циліндр до упору. Другий кінець пайєти (герметизований термозваркою) відрізає до 1 см стерильними ножицями. Далі прилад зачохлюється одноразовим пропіленовим чохлом. Другий кінець чохла фіксується за допомогою полімерного кільця або уніфікованого затискача. Розрізняють такі фіксаційні пристрої: чохли з розрізом за допомогою фіксаційного кільця; без розрізу - шляхом нагвинчування його на різьбу циліндра або за допомогою спеціального затискача.

Для використання пайєт різних об'ємів (максі - 0,5 мл та міні - 0,25 мл) застосовують універсальний пайєтоввід, циліндр якого виготовлений окремо від фланця із внутрішнім отвором різного діаметра по краях (відповідно для максі- та міні-пайєт). Замість фланця інструмент має металеву муфту.

Перед використанням пайєтоввід стерилізують, збирають циліндр з муфтою так, щоб вільним залишався його край з отвором, який відповідає розміру пайєти (0,25 мл чи 0,5 мл). Подальші операції проводять аналогічно використанню звичайного пайєтовводу.

Незалежно від типу пайєтоввіду застосовують також універсальний полімерний чохол, який має спеціальну полімерну конічну муфту, розміщену на відстані 2 см від відкритого його краю.

При використанні цих чохлів інструмент збирають так: беруть за чохол на муфті великим і вказівним пальцями, вкручують в неї попередньо розморожену, знезаражену з відрізаною лабораторною пробкою пайєту (2 оберти) для одержання щільного приєднання. Проштовхують муфту чохла за допомогою пайєти, щоб упевнитися в щільності з'єднання, уводять пайєту в циліндр приладу заводською пробкою на всю її довжину, обережно надівають чохол на циліндр, переконавшись у щільності з'єднання верхівки муфти з конусом чохла, а потім фіксують його блокувальним кільцем.

Універсальний чохол забезпечує повне введення сперми навіть за умов нерівного зрізання пайєт та використання пайєт різного об'єму.

Для осіменіння корів і телиць розмороженою спермою у відкритих гранулах об'ємом 0,2 мл без використання 3%-ного розчину натрію цитрату використовують модифікований пайєтоввід, на кінці стержня якого по колу є жолобок для фіксації на ньому полімерного стерильного поршня (муфта), вміщеного з боку відкритого кінця в отвір (канал) одноразового полімерного стерильного чохла.

На зібраний для осіменіння пайєтоввід надівають чохол і просувають його в конус до упору. Натискують на стержень так, щоб поршень зафіксувався на кінці стержня. У шприц набирають сперму і осіменяють корів і телиць. Після осіменіння чохол з поршнем знищують.

Для осіменіння корів спермою, розфасованою в мінітуби, застосовують дещо спрощений, універсальний інструмент. Він складається з полімерного циліндра з фланцем, дротяного стержня й одноразового полістиролового катетера. Міні-тубу, знезаражену спиртовим тампоном, відкривають збоку, де є пухирець повітря, і, зрізавши стерильними ножицями верхівку з кулькою, уводять його відкритим кінцем у катетер. Для закріплення катетера його просувають до отвору циліндра і закручуванням з'єднують частини інструмента. Стержнем натискують на кульку міні-туби, поки він не буде закріплений на внутрішній конічній частині верхівки катетера. Після цього прилад можна використовувати для штучного осіменіння.

Після осіменіння інструмент демонтують шляхом сильного на тиску на стержень. При цьому катетер сам випадає з циліндра.

При використанні сперми, замороженої в облицьованих гранулах при ректо-цервікальному способі осіменіння, у наконечник зоошприца вставляють розморожену, зневоднену чистою серветкою і знезаражену спермодозу, приєднують до нього спеціальний подовжувач, який складається з металевого трубчастого корпусу і дротяного стержня з дисковим упором. Один кінець корпусу має круглий фланець для фіксації подовжувача пальцями, а другий - зовнішню різьбу для з'єднання з одноразовим циліндром. На корпусі є замок для фіксації одноразового чохла.

Складають інструмент у такій послідовності. У канал наконечника вкладають облицьовану гранулу зі спермою, з'єднують з простерилізованим подовжувачем і досилають гранулу до його переднього краю, з боку вихідного отвору стерильною голкою проколюють гранулу.

На зібраний інструмент надівають тонкостінний полімерний захисний чохол. Перед уведенням наконечника в канал шийки матки інструмент розчохляють шляхом подання чохла в бік штовхача, і осіменяють корову.

Переваги способу осіменіння корів з ректальною фіксацією шийки матки полягають у досягненні більш високої заплідненості самок за рахунок посилення моторики матки, уведення сперми в більш глибокі її ділянки (тіло матки), прискореного попадання сперміїв до яйцепроводів.