Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стат органи самців.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
17.12.2019
Размер:
105.48 Кб
Скачать

3. Особливості будови статевих органів самців жуйних і однокопитних тварин

Статеві органи самців різних видів характеризуються деякими особливостями. У бика насінники масою близько 300 г розташовані в мошонці вертикально. Придаток лежить ззаду, хвіст опущений донизу Ампули сперміопроводов добре розвинені (довжина 12 см, товщина 1,5 см), служать місцем скупчення сперміїв під час ерекції і, крім того, продукують рідкий секрет. Тазова частина сечостатевого каналу позбавлена ​​кавернозного тіла. Слизова оболонка каналу містить значну кількість уретральних залоз, що виробляють рідкий секрет, який перед статевим актом очищає сечостатевої канал від залишків сечі, зволожує його, ослизнюється кінцеву частину пеніса, що полегшує його введення в піхву. Пузирьковідние залози довжиною 12 см, шириною 5 см, виробляють рідкий секрет. Передміхурова залоза слабо розвинена, секрет рідкий, лужної реакції. Куперових залози невеликі,

1 ... 3 см довжиною, секрет рідкий і прозорий. Особливість статевого члена - зигзагоподібний вигин. На кінці пеніса розрізняють шийку головки, слабко виражену голівку і відросток сечостатевого каналу. На шийці головки знаходиться шов - зв'язка, закручена наліво по ходу до голівки. Під час еякуляції шов під впливом ерекції випрямляється і натягається (досягаючи загальної довжини до 150 см), а кінчик пеніса при цьому загинається і повертається навколо своєї осі, описуючи майже повне коло з діаметром 12 ... 14 см. Під час зазначеного руху кінцевої частини пеніса основна маса сперми рівномірно розбризкується у глибокій частині піхви корови. Нервові закінчення зосереджені головним чином на кінчику статевого члена. У препуцій розрізняють два листки: паріетальний, що вистилає внутрішню стінку, і вісцеральний, що переходить на статевий член.

У барана і козла шкіра мошонки з добре розвиненим волосяним покривом. Насінники довжиною близько 10 см, масою 200 ... 250 г розташовані в мошонці вертикально. Є ампули сперміопроводов. Кавернозне тіло сечостатевого каналу у барана розвинене незначно, а у козла добре. Придаткові статеві залози невеликих розмірів: пузирьковідние - до 5 см в довжину. Передміхурова залоза слабо розвинена. Цибулинні залози малі (1 ... 3 см), виділяють рідкий і прозорий секрет. Статевий член з зигзагоподібним вигином. На кінчику пеніса є відросток сечостатевого каналу завдовжки 3 ... 4 см, який під час еякуляції вібрує і розбризкує сперму по поверхні глибокій частині піхви самки. Загальна довжина пеніса під час ерекції до 50 см. Нервові закінчення зосереджені головним чином на кінчику пеніса.

У жеребця насінники в мошоночной порожнини голівчатих кінцями спрямовані вперед і трохи вгору. Довжина їх становить 10 ... 12 см, товщина 5 ... 6 см, маса 200 р. Придаток лежить зверху семенника, голівкою на передній частині, хвостом - на задній. Сперміопроводи утворюють ампули. У сечостатевого каналу добре розвинене кавернозне тіло. Пузирьковідние залози довжиною 12 ... 15 см, виробляють тягучий секрет. Передміхурова залоза велика, лежить над шийкою сечового міхура. Цибулинні залози до 4 см в довжину, виробляють рідкий і прозорий секрет. Статевий член сильно розвинений в товщину, не утворює вигин. Голівка пеніса грибоподібної форми. Крім двох артеріальних печеристих тіл пеніса є ще пещеристое тіло головки венозного походження. Препуциального мішок подвійний, складається із зовнішнього і внутрішнього препуція. У стінці препуція знаходиться багато сальних і потових залоз. Нервові закінчення зосереджені в основному в області голівки і внутрішнього препуція.