Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стат органи самців.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
17.12.2019
Размер:
105.48 Кб
Скачать

2. Фізіологія статевих органів самців

2.1 Спермиогенез

Це процес утворення сперміїв. Спермін розвиваються в звивистих канальцях семенника. До мембрані (оболонці) насіннєвого канальця з внутрішньої сторони прилягають опорні клітини Сертолі і кілька шарів клітин зародкового епітелію - сперматогонії. Останні діляться, частина з них залишається в оболонки, замінюючи материнські, решта відтісняються в наступний ряд, утворюючи після декількох ділень сперматоціти 1-го порядку, які знову діляться, даючи сперматоціти 2-го порядку. Останні ще раз діляться, утворюючи по дві сперматиди, з яких формуються спермін. Утворилися спермін відтісняються в просвіт насіннєвого канальця, потім у прямі канальці, мережа семенника і канал його придатка. Всі зародкові клітини і формуються спермін всередині извитого канальця знаходяться в студневідная речовині - сертоліевом симпласти, що забезпечує їх харчування. Сформовані спермін виділяють фермент гіалуронідазу, який розріджує драглистий симпласти, завдяки чому спермін в середині канальця опиняються в рідкому середовищі і стають рухливими. Процес спермиогенез обумовлений впливом гормонів передньої долі гіпофіза. У самців ФСГ викликає розвиток насінних канальцев і стимулює початкові стадії спермиогенез. Л Г стимулює розвиток інтерстиціальної тканини і вироблення чоловічого статевого гормону - тестостерону, необхідного для нормального завершення спермиогенез.

У свою чергу, ФСГ і Л Г виділяються під впливом нейросекретів гіпоталамуса, так званих рилізинг-факторів, або ліберинів, що надходять по ворітній системі в передню частку гіпофіза.

У сім'яниках нормальних статевозрілих самців спермін утворюються безперервно, але з різною інтенсивністю, що залежить від стану тварини, режиму його використання в злучці, годування, пори року та ін

Гормон тестостерон, що синтезується в сім'яниках, визначає вторинні чоловічі статеві ознаки і потенцію. Зміна в зовнішньому вигляді і навіть в поведінці тварини після кастрації пояснюється відсутністю статевого гормону.

У придатку семенника спермін переміщуються внаслідок тиску знову надходять сперміїв і скорочення стінок каналу придатка навіть за відсутності спаровування. Час просування їх по довжині каналу придатка становить 4 ... 8 днів, а час від початку поділів сперматогоний до виведення зрілих сперміїв при еякуляції 50 ... 55 днів. У придатку семенника спермін дозрівають, покриваються липопротеидной оболонкою, набувають негативний електричний заряд.

Хвіст придатка семенника служить місцем зберігання сперміїв, чому сприяє його будова (рясне кровопостачання і іннервація каналу), забезпеченість поживними речовинами, слабокисла реакція секрету, що виділяється стінками каналу, в результаті чого спермін залишаються нерухомими і зберігають енергію.

У ссавців тварин спермін утворюються, дозрівають і зберігаються в придатках сім'яників при температурі на 3 ... 4 ° С нижче, ніж температура тіла. Це забезпечується тим, що насінники знаходяться поза черевної порожнини, в мошонці, а в регуляції температури беруть участь шкіра і м'язи мошонки. У спекотну погоду м'язи мошонки і сім'яного канатика розслабляються, насінники опускаються вниз, через потові залози випаровується багато рідини, що обумовлює зниження температури в насінниках. У холодну погоду, навпаки, м'язи мошонки скорочуються, шкіра зморщується в складки, насінники підтягуються до черевної порожнини, що оберігає їх від переохолодження. Якщо в насінниках і придатках підвищити температуру до 38 ... 40 ° С, то спермін в придатках гинуть, а в насінних канальцях припиняється утворення нових сперміїв.

Серед самців зустрічаються кріпторхіди (нутреци), у яких насінники не опустилися в мошонку, і внаслідок високої температури в сім'яниках нормального спермиогенез не відбувається, тому самці не здатні запліднити самок.

Статеві рефлекси. Статеві рефлекси поділяють на безумовні (природжені) і умовні (набуті), сукупність яких складає статевий інстинкт (біологічний закон розмноження). Статевий інстинкт виявляється одночасно з статевою зрілістю тварин і знаходиться в безпосередній залежності від нейрогуморальної регуляції статевої функції та умов існування тварин.

У прояві статевої функції беруть участь різні відділи центральної і вегетативної нервової системи. Кора головного мозку, підсумувавши отримані роздратування, посилає імпульси в підкіркові статеві центри - проміжний мозок, гіпоталамус, які, у свою чергу, передають імпульси до центрів ерекції (підготовка статевого члена до парування) і еякуляції (виділення сперми), розташовані в спинному мозку на рівні крижових і поперекових хребців і пов'язані як з гіпоталамусом і корою головного мозку, так і з рецепторами, що знаходяться в статевих органах.

У самців під впливом нервових імпульсів, що виникають перед спарюванням і під час нього, задня частка гіпофіза виділяє гормон окситоцин, що обумовлює скорочення м'язів придатків сім'яників, сперміопроводов, придаткових статевих залоз, що веде до еякуляції сперми.

Статеві функції виявляються при наявності умовних статевих рефлексів, що утворюються на основі безумовних протягом індивідуального життя тварин. Умовні рефлекси формуються дуже швидко. Таке сильне підкріплення, як акт спаровування або виділення сперми у штучну вагіну, веде до закріплення умовних рефлексів з першого поєднання. При цьому умовними статевими подразниками служать вид підготовленої до спаровування самки; вид манежу, де відбувається спаровування або отримання сперми; технік, що бере сперму; штучна вагіна та ін Зовнішні статеві подразники викликають у самця готовність проявляти статеву функцію.

До статевим рефлексам самців відносять: статевий потяг, ерекцію, обнімательний і злягальні рефлекси, еякуляцію.

Статевий потяг - прагнення самців відшукати і переслідувати самок, які перебувають у стані полювання. Подразниками при цьому служать вид тварини, її запахи, звуки, що видаються самкою. Близькість двох різностатевих особин, зорові, слухові, нюхові і тактильні сприйняття призводять їх нервову систему в збудження, що обумовлює прояв рефлексів статевого акту.

Рефлекс ерекції - зміни в статевих органах самця перед зляганням: збільшення розмірів статевого члена за рахунок сильного наповнення його кровоносних судин кров'ю, підвищення його пружності, температури та чутливості. Всі ці зміни сприяють введенню пеніса в статеві органи самки. При настанні ерекції сіднично-кавернозна і цибулинна-кавернозна м'язи скорочуються і притискають корінь статевого члена до сідничного кістках, ніж затримується відтік крові від нього.

Обнімательний рефлекс проявляється таким чином: самець схоплюється на самку і обхоплює її боки передніми кінцівками (фіксація на тілі самки). У жеребців, кнурів і самців собак обнімательний рефлекс добре виражений; у биків, баранів та ін - слабше.

Злягальні рефлекс - введення статевого члена в піхву самки при штовхальних рухах самця. Рецептори пеніса сприймають термічні та механічні роздратування, які виникають при терті про слизову оболонку піхви, що обумовлює еякуляцію.

Рефлекс еякуляції - виділення сперми з статевих органів самця, обумовлене скороченням м'язів статевих органів. Еякуляція супроводжується своєрідним спільним нервовим збудженням (оргазмом), що виникає внаслідок подразнення еякуляторний центру.

Умовні статеві рефлекси можуть посилювати, затримувати або придушувати безумовні, на основі яких вони формуються. У виробників, як правило, виробляються умовні статеві рефлекси на обстановку, в якій відбувається злучка або отримують сперму на штучну вагіну і т.д.