Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

клин конференц

.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.12.2019
Размер:
17.82 Кб
Скачать

1 слайд

Доброго дня шановне журі і учасники конференції, хочу представити вам свою доповідь на тему ДІАГНОСТИКА ЕНДОКАРДІОЗУ МІТРАЛЬНОГО КЛАПАНА СОБАК

2 слайд

Однією з найпоширеніших кардіологічних патологій собак старшої вікової групи є ендокардіоз мітрального клапана.

За даними різних досліджень у різних популяціях собак ендокардіоз відзначали в 8,3-11-42% собак.

Вікова схильність – у 10% собак у віці від 5 до 8 років, 20-25% у собак у віці від 8 до 12 років і 30-35% у собак старше 13 років.

Породна схильність - у собак маленьких порід: мініатюрний пудель, мініатюрний шнауцер, такса, померанський шпіц, чихуахуа, кокер спанієль, пекінес, фокстер'єр, бостон тер'єр.

Статева схильність - самці хворіють частіше самок (1,5-1,6/1,0).

3 слайд

Найбільш частими симптомами є- 1)кашель (іноді собака відкашлює трохи білої піни, яку заковтує назад), 2) задишка, 3)непереносимість фізичних завантажень,4) утруднене дихання вночі в положенні лежачи. Розвивається стійкий дифузний набряк легень.

Поступово уражається не тільки лівий але і правий відділ серця, що призводить до розширення периферичних вен, збільшення печінки, асциту.

Слід зазначити, що дане захворювання може протікати безсимптомно протягом декількох років.

4 слайд

При аускультації собаки без клінічних симптомів виявляють: систолічний клік (рання стадія): високої тональності, різкий звук між S1 та S2 тонами серця, апікальний систолічний шум мітрального клапана, м'який, ранній чи пізній холосистолічний шум.

5 слайд

Методи дослідження

  • Електрокардіографія

  • Рентгенографія

  • Ехокардіографія

6 слайд

Ренгенография

Виявляє в деякій мірі збільшення лівого передсердя і лівого шлуночка. Через це може з'явитися дорсальне зміщення основного бронха і компресія лівого основного бронха.

Збільшення правих відділів серця часто маскується змінами лівих відділів і легенів, пов'язаних з одночасно протікаючою мікроваскулярною дисплазією. 

При появі лівосторонньої застійної серцевої недостатності зустрічається застій в легеневих венах і інтерстиціальний набряк легень; за цим може слідувати прогресуючий інтерстиціальний і альвеолярний набряк легень.

Електрокардіографія

При електрокардіографії відмічається збільшення лівого або обох передсердь і лівого шлуночка.

Двомірне ехокардіографічноме сканування виявляє ексцентричну гіпертрофію лівого шлуночка, дилатацію лівого передсердя (ступінь залежить від стадії хвороби), значну деформацію і потовщення стулок мітрального клапана (при вираженому захворюванні), розрив сухожильних ниток (рідкісне ускладнення). При цьому визначається значний пролапс мітрального клапана і луно-сигнал від розірваної сухожильной нитки, помірну кількість випоту в порожнині перикарда. При скануванні в М-режимі відзначається ексцентрична гіпертрофія лівого шлуночка, збільшення кінцево-діастолічного розміру без потовщення задньої стінки.

Висновки

Таким чином, Эндокардиоз є найбільш поширеною хворобою серця собак дрібних порід, що вказує на необхідність і важливість планового кардіологічного обстеження навіть безсимптомних пацієнтів. За віком схильні до захворювання собаки у віці старше 13 років, частіше самці. для діагностики ендокардіозу мітрального клапану собак використовують загальноклінічні методи, рентгенографію, електрокардіографію, ехокардіографічне дослідження.