Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Шенізм

.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.12.2019
Размер:
15.19 Кб
Скачать

Слайд 2.

Китайська традиційна релігія, також Шенізм (Шенджіао) — комплекс релігійних уявлень, що склалися в ході історичного розвитку китайської цивілізації. Є поєднанням релігійних вірувань і практик, заснованих, насамперед, на шануванні предків і сил природи, добрих і злих духів, а також Неба, яке впливає на суспільство і правителів.

Слайд 3.

Китайські релігії мають різні джерела, місцеві форми, походження засновників, ритуальні та філософські традиції. Незважаючи на таке розмаїття, існує ряд загальних норм, які можуть бути узагальнені в чотирьох теологічних, космологічних і моральних поняттях:

  1. Небо - джерело моральних змістів, космічний резонатор, що реагує на поведінку людства і посилає йому знамення;

  2. Ци - творча сила і енергія світобудови;

  3. Шанування предків;

  4. Плата за вчинені дії.

Слайд 4.

Шенізм заснований на китайській міфології і включає в себе поклоніння шенам (Дух, божество, усвідомленість, свідомість), які можуть бути Тай-цзу, божествами природи - Міськими, Клановими або національними божествами, Культурними героями, напівбогами, драконами і померлими пращурами. Особливо шанованих персонажів місцевих культів могли звести в ранг «царя» або «владики» з будівництвом вівтаря або святилища в столиці.

Слайд 5.

Китайська народна релігія іноді підрозділяється на даосизм, оскільки протягом століть інституційний даосизм намагався асимілювати або керувати місцевими релігіями. Точніше можна сказати, що даосизм є галузь шенізма, оскільки він виник з народної релігії і китайської філософії. Китайська народна релігія іноді розглядається як складова частина китайської традиційної релігії, але частіше обидві вважаються синонімами.

Слайд 6.

Для китайської народної релігії Південно-Східної Азії помітно характерна взаємодія малайської корінної релігії (малайзійської і індонезійської народної релігії) і прийняття богів індуїстського походження, такі як Брахма, Ганеша і Хануман.

Слайд 7.

Деякі секти, що випливають з шенізму, були дуже активні в Південно-Східнїй Азії і Китаю. Вони включають в себе особливості деїзму ("релігія чесноти"), Шенконгізму ("релігія істинної порожнечі") та Їгандао ("послідовність").

Слайд 8.

Охоплюючи 454 млн послідовників, або близько 6,6% світового населення, китайська народна релігія є однією з основних релігійних традицій в світі. У Китаї понад 30% населення дотримується шенізма або даосизму.

Незважаючи на те, що протягом останніх двох століть від Тайпінського повстання до Культурної революції шенізм сильно утискалась, в даний час він переживає відродження як в материковому Китаї, так і на Тайвані.

Соседние файлы в предмете Культурология