Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія 6.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.12.2019
Размер:
38.52 Кб
Скачать

Філософія

Практична робота 6

Екзистенціалізм

Передумови та причини становлення екзистенціалізму

Екзистенціалізм - філософська течія XX ст., яка висуває на перший план абсолютну унікальність людського буття, що не має адекватного вираження мовою понять. Екзистенція (лат.) означає «існування». Філософія екзистенціалізму — філософія людського існування.

Джерела сучасного екзистенціалізму сягають XIX ст., вони пов'язуються з іменем данського філософа Серена К'єркегора (1813-1855 рр.), який вивчав філософію і теологію в Копенгагенському університеті, вів відлюдне життя самотнього мислителя, сповнене інтенсивною літературною працею. Порівнював себе з Шахерезадою, яка розповідями рятувала собі життя, - так само і творчість рятувала його від глузувань сучасників та їхньої критики. Відмовився від одруження, пояснивши своїй нареченій, що кохана завжди 0робила з чоловіка героя, поета, творця, але ніколи цього не досягала власна дружина. Наприкінці життя вступив у бурхливу полеміку з офіційними теологічними колами.

У К'єркегора екзистенціалізм виступає як протилежність панлогізмові Гегеля, його системі. Всупереч Гегелю, в якого буття «розчинено» в мисленні, К'єркегор стверджує, що екзистенція є те, що завжди вислизає від понять. Звідси висновок, що наукові методи непридатні для самопізнання людини і наука не може запропонувати адекватних засобів.

Висунувши ідею «екзистенціального мислення», пов'язаного з внутрішнім життям людини, з її найінтимнішими переживаннями, К'єркегор вважає, що зовнішнє буття людини є «недійсним існуванням». Дійсне існування людини — її «екзистенція». Досягнення екзистенції передбачає здійснення людиною вирішального вибору, завдяки якому вона переходить від «недійсного буття» до «самої себе», єдиної і неповторної, до буття «дійсного».

Гегель робить акцент на «загальному», а К'єркегор — на «одиничному», називаючи свій шлях пошуків «екзистенціальною діалектикою».

Соціальна проблема морального вибору знайшла своє відображення у вчення К’єркегора про три сфери буття одиничного, або трьох стадіях його земного розвитку і одночасно трьох образах (стилях) життя. К’єркегор встановлює три способи існування особистості, або три типи екзистенції: естетичний, етичний і релігійний, з яких останній він вважав найвищим.

Принцип естетичного - детермінація існування людини зовнішнім світом, який не залежить від її волі. Перебуваючи на цій стадії в стані вибору, людина орієнтована на «насолоду». Людина обирає, але цей вибір здійснюється у найпримітивнішій формі, оскільки обирається лише об'єкт, який може принести «насолоду». Саме ж прагнення як таке, сама орієнтація людини на «насолоду» не обирається людиною, бо її ще напередодні визначено безпосередньо-чуттєвою стихією людського життя.

Естетична” стадія описана К’єркегором в першому томі його праці “Або - Або” і в роботі “Три стадії життєвого шляху”. Це чуттєвий спосіб життєдіяльності, який характеризується еротизмом і цинізмом, хаотичністю і випадковістю. В своїх діях людина на цій стадії не має цілеспрямованості, вона – іграшка в руках стихії власних емоцій, почуттів, пристрастей. Для неї немає принципових альтернатив і якщо воно що-небудь все-таки вибирає, то несерйозно і не піддаючи своєму рішенню ніякого суттєвого значення. В якості реального втілення “естетичного” образу життя може бути вказаний і гультяй, і поет-романтик, і сексуальний маніяк, - ні в кого із них не має усталених моральних установок, а тим більше релігійної віри.

Духовний стан індивіду на цій стадії еволюціонує до крайньої нестабільності.

“Існування” на “естетичний” стадії по-своєму прогресує: людина, що знаходиться на цій стадії може усвідомити незадоволеність свого становища і зневіритись в примарних насолодах. К’єркегор намагається показати, що Єдиний залишається одиноким навіть в коханні. Його охоплює почуття цинічної іронії, а потім незадоволеності. В безумовності життя він забув про проблему “істини” свого існування, але вона нагадує йому про свою невирішеність, і його охоплює відчай. В одиничному просинається уявлення про дві альтернативи, а значить, і можливості вибору – або залишитися в трагічній меланхолії “естетичного” стану, або перемогти його і піднятися до наступної стадії “існування”.

Принципом етичного етапу є обов'язок. На цій стадії людина, певною мірою звільнена від зовнішніх обставин, дійсно вибирає себе. Завдяки обов'язковості вона здійснює акт самовизначення, але поки що це самовизначення, яке спирається лише на розум, відповідно до норм морального закону. На цій стадії це вже дійсне самовизначення, хоча й абстрактне.

Друга із трьох основних стадій “існування” Одиночного – етична. Тут індивід вибирає позицію строгого і загального поділу добра і зла стає на бік першого. Керуючись в своєму житті принципами моралі і обов’язку.

В міру розвитку етичного “існування” в ньому все більше виявляється Кантів “метафізичний” резонанс: позачасова моральна свідомість як би весь час стикається з чуттєвою неповноцінністю людини і не в змозі ні набути в ній стійкої опори, ні перебороти її, а тому вона не наповнена впевненістю, і це несе з собою великі страждання.

Моральна свідомість не в змозі осягнути природу духовності людини і при всьому бажанні не може виявити глибоких коренів його вродженого морального розвитку, поки вона залишається на відповідній собі стадії. Тільки тоді, коли проясниться, що людина тому ніколи не буває морально самодостатньою і досконалою, що вона гріховна і одвічно винувата, етично мислячій індивід знаходить вихід із своїх протиріч, переходячи тим самим до третьої, вищої і останньої стадії існування.

Принципом релігійного етапу є страждання. Саме тут вибір конкретно визначено, і сходження людини до самої себе завершується. Саме тут людина одержує нарешті всю повноту «дійсного» буття, повноту власного, унікального буття, свою екзистенцію. На цій стадії людина відмовляється від попередніх звичок існування і приймає страждання як принцип існування, приєднуючись тим самим до долі розп'ятого Христа.

В “існуванні” релігійному Одиничний “вибирає” себе в якості грішника, винного перед Богом. На думку К’єркегора, тим самим він вступає в сепаративний діалог з трансцендентною божественною особистістю і в ньому знаходить і себе, як індивідуальну особливість, через розкаяння стверджує себе.

К’єркегор намагається аналізувати протиріччя релігійної свідомості.

І тут з’являється ще одне надзвичайно важливе поняття – переживання філософії К’єркегора – “парадокс”. Оскільки, як він говорив і, як ми бачимо із вище сказаного, світ божественний і світ людський принципово не сумісне, оскільки віра передбачає відмову від логічного мислення і вводить нас в сферу “парадоксів”, абсурдних з точки зору гегелівської логіки і етики. Всяку свободу “поєднання” цих двох сфер компромісу між ними К’єркегор засуджував, чим і був викликаний той гострий конфлікт з офіційною церквою, який виник в останні роки його життя.

Недолік сучасної йому філософії К'єркегор вбачав у тому, що в дослідженнях самої людини акцент робиться на її сутності, а саме існування переміщується на другий план. Аморальність поглядів XIX ст., вважав К'єркегор, у тому, що в них одиничне, індивідуальне бажає «забутися в загальному», «заснути в загальному», тому своє завдання вбачав у поверненні до людини. Філософія повинна «вдивлятися» в людське життя, людські страждання, а філософ — розуміти процес вибору індивідом свого «Я», вибору між добром і злом. Слід допомогти людині знайти свою правду, тобто таку істину, заради якої їй хотілося б жити і померти.

3 питання Третій — тип «лицаря віри» — позбавлений будь-яких виправдань чи обґрунтувань. Лицар рухомий парадоксом віри, згідно з яким одиничний індивід перебуває в абсолютному відношенні до всезагального. Таким парадоксом і є віра, що підіймає індивіда до всезагального, адже не може бути опосередкована через всезагальне (на відміну від етичного типа трагічного героя). Як приклад такого лицаря С. К'єркегор наводить біблійного Авраама, який вірить саме силою абсурду. Для того, щоб піднятись як одиничний індивід, Авраам здійснює нескінченне самовідречення, однак на цьому не зупиняється як трагічний герой, а робить наступний рух — рух віри.

Самовідречення долучає лицаря віри до нескінченного, а віра дає змогу утримувати конечне. Тобто силою віри (а не розуму, як у Г. Гегеля) у людині примирюється конечність на безконечність. Парадокс же віри в тому, що для того, аби примиритися, потрібно визнати неможливість здійснення свого бажання, зробити віру абсурдною. Авраам жертвує Богові сина, віруючи у всемогутність Бога. Це нестерпно, оскільки Авраам перебуває у постійному страхові, адже ніхто не може сказати йому, правий він чинить чи ні. Авраам не міг виконувати свій обов'язок перед етичним началом, усезагальним, інакше став би вбивцею. Звідси ще один важливий висновок — лицар віри повинен спілкуватися з Богом сам на сам, у кожного своя дорога до Бога.

Соседние файлы в предмете Философия