Добавил:
флекс 24/7 Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
залупна курсова по туризму.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
28.11.2019
Размер:
83.13 Кб
Скачать

2.2. Характеристика психологічних особливостей управління турагентства

Головним ресурсом в розвитку кожного підприємства є людський фактор, тобто персонал організації, без наявності якого існування підприємства не можливе. На Заході на підприємствах більше уваги приділяють людському фактору, тому що він забезпечує розвиток і прибутковість організації. Персонал – це перш за все, колектив, в якому існує певна ієрархія, тобто керівник і підлеглі.

Дуже важливою умовою формування і розвитку взаємин в колективі між підлеглими та керівником, збереження сприятливого морально-психологічного клімату є психологічна сумісність. При формуванні між особистісних зв’язків у колективі необхідно дотримуватись ряду вимог щодо цілеспрямованого добору кадрового складу колективу: комплектувати первинні групи з урахуванням темпераменту й характеру працівників. Кожний темперамент має свої позитивні й негативні риси.

Здійснюючи добір і розстановку кадрів, необхідно враховувати і забезпечувати умови, за яких найефективніше можуть розкритися кращі якості особистості і не виявляться слабкі її сторони.

Значний вплив на структуру й згуртованість первинного виробничого колективу має рівень авторитетності керівника, ефективність виконання ним своєї офіційної ролі. Чим вищий авторитет керівника, його статус, тим більше згуртований колектив. У колективі, де авторитет керівника є низьким, виникають неформальні структури, які не підтримують керівника, висувають неформальних лідерів, які перехоплюють певні функції у керівника.

На мою думку, в першу чергу ефективність роботи підприємства залежить від самого керівника, від того який він лідер, який керівник і яким стилем керівництва він користується при управлінні своїм колективом. Тому аналіз один з психологічних аспектів – лідерські здібності голови правління МКП «Меридіан» та його стиль управління.

Для даного аналізу було проведено анкетування працівників МКП «Меридіан» і тестування голови правління Ю.М. Плескача, в результаті чого можна зробити такі висновки.

Як лідер голова правління МКП «Меридіан» має образ розуміючої людини, яка знає, що знає все як є і як має бути, і тому їй легко знаходити виправдання у будь яких ситуаціях. Вона вміє переконувати і управляти іншими, може змусити виконати роботу в термін.

Як керівник вона належить до типу «керівник-організатор», вміє сконцентровувати сили на найбільш важливих проблемах. До них можна віднести проблему ефективного підбору і розміщення кадрів, проблему розробки і узгодження оптимального плану, проблему матеріально-технічного постачання. Вона ніколи не йде на поводу у поточних справ, відділяє головне від другорядного, вміє досягти вирішення принципових проблем, не зупиняючись перед конфліктами і покараннями. Їй можна дати одну пораду: не запускати поточні справи, а справи, які вона делегує своєму заступнику, час від часу треба контролювати.

Ступінь відображення стилю керівництва, який використовує начальниця розкривається в двох його складових: ліберальний і одноосібно-демократичний.

По першому стилю управління вона має гарні лідерські якості, вміння управляти діями підлеглих, вибагливість і наполегливість, прагнення вплинути на колектив силою примусу, цілеспрямованість, дещо поверхове ставлення до запитів підлеглих, висуваючи на перший план їх діяльність. По другому стилю управління вона проявляє вміння координувати і спрямовувати діяльність колективу.

Морально-психологічний клімат в колективі в цілому задовільний, що також є певним відображенням стилю керівництва, який використовує його керівниця. Проведене мною дослідження дає можливість говорити про те що, психологічний клімат в турагентстві, позитивний, що і дає можливість працювати підлеглим продуктивно та використовувати всю технічну та фізичну потужність підприємства на максимум.

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

Найважливішою проблемою сучасної економіки є проблема в області роботи з персоналом. Персонал – це основний, постійний штатний склад кваліфікованих працівників, який формується і змінюється під впливом як внутрішніх, так і зовнішніх факторів. При всій різноманітності методів, систем заохочень, в цій проблемі на різних рівнях основними є такі нюанси:

- Підвищення обґрунтованості кадрових рішень та розширення їх гласності;

- Формалізація методів і процедур відбору кадрів;

- Розробка наукових критеріїв їх оцінки;

- Проблема мотивування працівників;

- Висунення молодих і перспективних працівників.

Весь потенціал підприємства укладено в кадрах. При наявності найпрекрасніших ідей, новітніх технологій, найсприятливіших умов без добре підготовленого персоналу високої прибутку домогтися неможливо. Без людей не може бути організації, без кваліфікованих кадрів жодна організація не зможе досягти своїх цілей. Управління персоналом пов'язане з людьми і їх відносинами усередині підприємства (організації). Воно застосовується не тільки до сфер матеріального виробництва, а й до всіх видів зайнятості. Розглянувши пропозиції по роботі з персоналом, можна зробити наступні висновки:

- У заходах по роботі з персоналом треба виділити 2 напрямки:1) підвищення якості обслуговування клієнтів; 2) усунення проблеми плинності кадрів.

- Проведення системної оцінки персоналу дозволяє виявити слабкі сторони в роботі співробітників : недостатність володіння інформацією, некоректне оформлення договорів, зниження продуктивності праці . Створення кадрової служби буде сприяти прийняттю на роботу виключно тлумачних, зацікавлених співробітників, які працюватимуть цілеспрямовано і з повною віддачою. Дуже важливо приділяти належну увагу мотивації персоналу . У зв'язку з тим, що заробітна плата у працівників в більшості випадків не дуже висока, то природно, на одне з головних місць встає збільшення цього параметра. Однак, збільшується також і значення задоволення соціальних потреб працівника : творчого розвитку персоналу, кваліфікаційного зростання, можливості зростання і просування по службі. Тренінги, що входять в програму професійної освіти персоналу, дозволять освоїти навички управління часом , людьми і процесами, поліпшити міжособистісні відносини, надати клієнтам турпродукт високої якості.

В цілому, підприємство МКП «Меридіан» доволі вдало здійснює свою фінансово-господарську діяльність, має конкурентоспроможну продукцію, професійний управлінський персонал та кваліфікованих працівників. Щодо середньо-спискової чисельності персоналу, то за аналізований період кількість персоналу на підприємстві не змінилось. Оцінюючи кваліфікаційний рівень персоналу МКП «Меридіан» слід відмітити, що на підприємстві всі працівники мають вищу освіту. Це обумовлює високий рівень їх професійної компетенції, що гарантує якісне виконання своїх обов’язків.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Офіційна сторінка туристичного агентства «Meridian travel» в Facebook [Електронний ресурс]. – Режим доступу www.facebook.com/meridian4ik/.

  2. Офіційний сайт туристичного агентства «Meridian travel» [Електронний ресурс]. – Режим доступу www.meridiantravel.com

  3. Лозниця В.С. «Психологія менеджменту» Навчальний посібник.

  4. Г.О. Дорошенко «Менеджмент: навчальний посібник»

  5. Іван Олексійович Кулініч «Психологія управління: навчальний посібник».

  6. Баклицький І.О. «Психологія праці: підручник»

  7. Ходаківський Є.І., Богоявленська Ю.В., Грабар Т.П. «Психологія управління Навчальний посібник».

  8. Долинська Л.В., Матяш-Заяц Л.П. «Психологія конфлікту Навчальний посібник».

  9. Орлянський В.С. «Конфліктологія. Навчальний посібник».

  10. Коваленко Д. В., Шалімова І. М., Керницький О. М., Бурбига В. А., Кравченко О. Б. «Конфліктологія: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів інженерно-педологічної спеціальності».

  11. Винославська О. В. «Етико-психологічні проблеми менеджменту організаційних змін в умовах економічної кризи»

  12. Баєв В. В. «Концептуальні засади менеджменту якості в сфері туризму»