Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рекреація.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
194.56 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України національний транспортний університет Реферат

на тему:

«Туристський потенціал країн Західної Європи»

Виконала:

Студентка групи ТР 1-1

Целуйко В.В

Перевірив:

Василенко Олена Віталіївна

Київ-2012

Зміст

1. Вступ;

2. Загальна характеристика;

3. Німеччина;

4. Норвегія;

5. Великобританія;

6. Франція;

7. Італія;

8. Австралія;

9. Швейцарія;

10. Греція;

11. Бельгія;

12. Нідерланди;

13. Швеція;

14. Данія;

15. Люксембург;

16. Ісландія;

17. Іспанія;

18. Португалія;

19. Монако;

20. Висновок;

21. Список літератури

1.Вступ

Туристичний потенціал території - ємне,багатоаспектне поняття, що охоплює сукупність природних,етнокультурних та соціально-історичних ресурсів, а також наявної господарської і комунікаційної інфраструктури території, що служать чи можуть служити передумовами розвитку певних видів туризму.

Актуальність теми. Туризм є однією з найбільших і динамічних галузей світової економіки. Високі темпи його розвитку, великі обсяги валютних надходжень активно впливають на різні сектори економіки, що сприяє формуванню власної туристичної індустрії. На сферу туризму припадає близько 6% світового валового національного продукту, 7% світових інвестицій, кожне 16-е робоче місце, 11% світових споживчих витрат.

З дослідження туристичного (рекреаційного) потенціалу територій розпочинається майже кожна наукова праця, присвячена проблемам розвитку туризму, а оцінка рівня рекреаційного потенціалу регіонів та їх забезпеченості рекреаційними ресурсами є проблемою, що чи не найбільш часто піднімається у наукових виданнях з географії, економіки, медицини та екології. Це свідчить про беззаперечну актуальність даного питання, а також, як це не парадоксально звучить, його невивченість. Принаймні, не зважаючи на велику кількість наукових розробок, досі залишається невивченим ряд важливих теоретичних та практичних питань, зокрема, немає кадастру рекреаційних ресурсів.

2. Загальна характеристика країн Західної Европи.

Омивана водами двох океанів та його морів, Європа повністю лежать у межах Північного півкулі. Вона менш велика (10 млн. км2), як Азія, довжина її із півночі на південь набагато менше, ніж в Америки, вона так компактна, як Австралія, менш экзотична, ніж Океанія і Африка. Але саме Європа нерідко виступає тим еталоном, з яким порівнюють й інші частини світу. Навіть без терені Росії, європейська частину якого становить понад 1/3 її площі, клімат, рельєф і тваринний світ Європи надзвичайно разнообразны. Європа - одне з найважливіших фінансових і видача торговельних центрів світу: згадати знамениті швейцарські банки, найвідомішу біржу кольорових металів у Лондоні, квіткову біржу Нідерланди. На Європу припадає понад половину світового обсягу торгівлі, хоча її частка у світовому валовому внутрішньому продукті становить 30 %. Багато країни, особливо мови у Франції, Іспанії і, істотну роль економіці грає туризм: загалом 70 % всіх туристів у світі їдуть саме у Европу.

Середземне море відокремлює Європу від Африки, гірські ланцюга Уралу і Кавказу - Азію, Атлантика - від Америки. У міру просування на південь від півночі Європи - Скандинавського півострова, вкритого великими просторами тундр і таёжных лісів, природні зони змінюють одне одного - субарктика поступається місце помірної зоні з океанічним помірковано континентальним кліматом, а та своєю чергою - середземноморським субтропикам.

Пласкі вершини скандинавських гір (фьельды) згладжені ледником, довге час хозяйничавшим тут. Гірські схили і прибережні скелі також несуть на собі сліди льодовикової обробки: вони ніби вкриті шрамами. Глибоко вдаються в суходіл вузькі затоки — фьорды. На схилах гір передгір'ях ростуть хвойні і змішані лісу. Найбільш низька частина Фенноскандии - Фінляндія і з півдня Швеції - рясніє озёрами і болотами.

Вздовж усього південного узбережжя Балтійського моря тягнеться смуга низовин: Среднегерманская, Великопольская та інших. Восточно-Европейская (чи Російська) рівнина - саме велике рівне простір Європи - простирається практично до Уралу. Великі річки, такі, як Одру (Одер), Вісла, Німан, Даугава (Західна Двіна) несуть свої води в Балтію; Рейн і Ельба – в Північне море; Рона - у Середземне. Найбільша ріка Європи - Волга занурюється у Каспійське море; Дунай, Дністер, Дніпро належать басейну Чорного моря; Дору і Тежу впадають у Атлантичний океан, а Гаронна і Луаро - в Біскайський затоку Атлантичного океана.

Від узбережжя Атлантики і майже Східно-Європейської рівнини тягнеться пояс среднегорий, висота яких становить менше 1900 м. Смуга глибоких розламів в земної корі (рифтов) зайнята долиною річки Рейн. Вона поділяє колись єдиний гірський масив на Шварцвальд (правому березі) і Вогезы (на лівому). До Вогезам прилягають складчасті гори Юра. Серія озер, як-от Женевське і Невшательское, відокремлюють ці гори від величних Альп, величезної дугою що пролягли територіями декількох країн. Альпи - це наймолодші європейські гори, з засніженими вершинами, льодовиковими долинами - трогами, льодовиками і гострими піками - карлингами. Тут розташована найвища вершина Європи - Монблан (4807 м). У підніж гір ростуть лісу, частково сведённые людиною, а вище кордону лісу (близько 1800 м) починаються субальпийские і альпійські луки - різнотрав'я з заростями ялівцю, чагарниковою вільхи, рододендрона.

Продовженням Альпийско-Гималайского гірського пояса є Карпати, своїми обрисами схожі на підкову. У це средневысотные гори, з покритими хвойними і буковими лісами схилами, Найбільш висока частина їх - Татри -лежать у Словаччини. Але тут перебуває найвища точка Карпат - гора Герлаховски-Штит (2655 м).

Найзначніші зниження зосереджені узбережжя Нідерландів. Ця частина Європейського півострова лежить у зоні постійного опускання земної кори. І коли не дамба, «запирающая» затоку Эйсселмер (Зёидер-Зе), столиця Нідерландів Амстердам була б під водою, оскільки перебуває нижчий рівня моря. Аналогічна картина була на Паданской низовини: тут виникла загроза підтоплення низовий долини річки По, і навіть міста Венеции.

Гори Балканського півострова - Дінара, Стара-Планина, Рила, Пірін, Пінд переважно немає великими висотами, тим щонайменше деякі з частини мають альпійський тип рельєфу. Знаменитий Олімп у Греції теж невисокий (до 2917 м), але з цією країни насправді є видатної вершиною, претендує в ролі «обителі богів». Кримські гори на однойменному півострові стіною нависають над південним узбережжям, але з півночі - це лише пологого піднімається равнина.

Вздовж усього Апеннінського півострова тягнеться ланцюг невисоких гір Апеннін. Тут, у південного узбережжя Італії, височіє напівзруйнований конус чинного вулкана Везувій. На острові Сицилія перебуває ще одне активний вулкан Європи - Этна.

Пиренейские гори хіба що відтинають від «Великої Європи» маленький Пиренейский півострів. Найзначніші масиви тут - Кантабрийские гори і плоскогір'я Месета.

Біля кожної частини нової Європи «свій» колір. Якщо Фенноскандия - це країна блакитних фіордів і суворих сірих скель, то північ материковій Європи нагадує розкреслений на геометричні фігури полів пёстрое ковдру, пересекаемое каналами, в обрамленні сіро-блакитної Балтійського моря, з цяточками золотавого бурштину білому прибережному піску. Альпи – це буйство білого снігу, зелених лук, яскраво-синього гірського неба; Піренеї розцвічені помаранчевими і жёлтыми фарбами, а Криму та Апеннины - бузковими і бежевыми.

Північний Захід Європи відрізняють суворіші і спокійні тону. Вони ніби підкреслюють стиль життя людей, її які населяють. Колірну гаму тут визначають білі скелі Нормандії і Дувра північ від Німеччині й на острові Великобританія, смарагдові луки Ірландії і сірі Кембрійські гори Уельсу, оттеняющие рожеві вересковые пустищі Шотландии...

Сучасна політична до Європи в основному результаті Першої та Другої світових війн. Останні штрихи до неї додали розпад СРСР і Югославії, і навіть об'єднання Німеччини, поделённой на частини в 1949 р. після перемоги над німецьким фашизмом.

Європа - одне з найважливіших фінансових і видача торговельних центрів світу: згадати знамениті швейцарські банки, найвідомішу біржу кольорових металів у Лондоні, квіткову біржу Нідерланди. На Європу припадає понад половину світового обсягу торгівлі, хоча її частка у світовому валовому внутрішньому продукті становить 30 %. Багато країни, особливо мови у Франції, Іспанії і, істотну роль економіці грає туризм: загалом 70 % всіх туристів у світі їдуть саме у Европу.

Ділити сучасну Європу у регіони - невдячна заняття. Майже завжди думка географа суперечитиме поглядам етнографа, лінгвіста чи економіста - настільки тісно все переплетено щодо них світла. Традиційно ж географи виділяли Північну Європу (Швеція, Норвегія, Фінляндія, Данія й Ісландія), Західної Європи (Франція, Великобританія, Ірландія, Бельгія й інших країн, і навіть Німеччина, хоча часом її з сусідніми державами зараховували до Європі), Південної Європи (Іспанія, Португалія, Італія, Греція, країни колишньої Югославії й ін.) і Східній Європі (остаточно 80-х рр. у неї включали соціалістичні країни і європейську територію СССР).