Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
b12.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
104.02 Кб
Скачать

Національний Авіаційний університет

Кафедра біотехнології

Контольна робота

З теми: «Опис технологічної схеми вітаміну В12. Обгрунтування технологічної схеми каротиноїдів.»

Виконала

студентка IV курсу ІЗДН

напрям 6.051401(біотехнологія)

Остапенко Олеся Вікторівна

Київ, 2012

Зміст

  1. Опис технологічної схеми вітаміну В12:

    1. Опис вітаміну.

    2. Хімічна структура.

    3. Біологічні функції.

    4. . Джерела вітаміну.

    5. . Синтез.

    6. Технологічна схема

    7. Використання препарату у лікуванні анемії.

    8. Захворювання, пов’язані з недостачею вітаміну.

  1. Обґрунтування технологічної схеми каротиноїдів:

    1. Опис каротиноїдів.

    2. Структура.

    3. Технологічна схема.

Список використаної літератури

  1. Опис технологічної схеми вітаміну в12.

1.1 Опис вітаміну

Вітамінами B12 називають групу кобальтвмісних біологічно активних речовин, названих кобаламінами. До них відносять власне цианокобаламін — продукт, що отримується при хімічному очищенні вітаміну ціанідами, гідроксикобаламін і дві коферментні форми вітаміну B12: метилкобаламін і 5-дезоксиаденозілкобаламін. Зазвичай вітаміном B12 називають ціанокобаламін, оскільки саме в цій формі в організм людини потрапляє основнеа кількість вітаміну B12, не забуваючи те, що він не синонім B12 і дещо інших з'єднань також володіють B12 вітамінною активністю. Ціанокобаламін лише один з них. Отже, ціанокобаламін завжди вітамін B12, але не завжди вітамін B12 являєтся ціанокобаламіном.

Під терміном псевдовітамін B12 мають на увазі схожі на цей вітамін речовини, виявлені в деяких живих організмах, наприклад, в ціанобактеріях(раніше відомі як синьо-зелені водорості) роду Spirulina.

Треба відзначити, що подібні вітаміноподібні речовини не надають вітамінної дії на організм людини. Більш того, ці речовини можуть представляти певну небезпеку для вегетаріанців, що намагаються з їх допомогою заповнити дефіцит вітаміну, оскільки вони блокують метаболізм кліток молочної залози людини. Також їх наявність в крові дає нормальну концентрацію вітаміну B12 при аналізі, хоча ця форма не є активною, що може привести до помилкового діагнозу і, отже, неправильному лікуванню анемії.

1.2 Хімічна структура

B12 має найскладнішу в порівнянні з іншими вітамінами структуру, основою якої є коррінове кільце. Коррін багато в чому аналогічний порфірину(складній структурі, що входить до складу гема, хлорофілу і цитохромів), але відрізняється від порфірину тим, що два піррольних цикли у складі корріна сполучені між собою безпосередньо, а не метиловим містком. В центрі коррінової структури розташовується іон кобальту. Чотири координаційні зв'язки кобальт утворює з атомами азоту. Ще один координаційний зв'язок сполучає кобальт з диметилбензимідазольним нуклеотидом. Останній, шостий координаційний зв'язок кобальту залишається вільним: саме по цьому зв'язку і приєднується ціаногруппа,гідроксильна група, метильний або 5''-дизоксиаденозильний залишок з утворенням чотирьох варіантів вітаміну B12, відповідно. Ковалентний зв'язок вуглець-кобальтній структурі ціанокобаламіна — єдиний в живій природі приклад ковалентного зв'язку метал-вуглець

Формула вітаміну В12

1.3 Біологічні функції

Ковалентний зв'язок C-co кофермента B12 бере участь в двох типах ферментативних реакцій:

1. Реакції перенесення атомів, при яких атом водню переноситься безпосередньо з однієї групи на іншу, при цьому заміщення відбувається по алкільній групі, спиртному атому кисню або аміногрупі

2. Реакції перенесення метильної групи (-CH3) між двома молекулами.В организмі людини є лише два фермента з коферментом B12:

Метилмалоніл-КоА-мутаза, фермент, що використовуєть як кофактор аденозилкобаламін і за допомогою реакції, згаданої вище в п.1, каталізує перестановку атомів у вуглецевому скелеті. В результаті реакції із l-метилмалоніл-КоА виходить сукциніл-КоА. Ця реакція є важливою ланкою в ланцюзі реакцій біологічного окислення білків і жирів.5-метилтетрагідрофолат-гомоцистєїн-метилтрансфераза, фермент з групи меилтрансфераз, метилкобаламін, що використовує як кофактор, і за допомогою реакції, згаданої вище в п.2, каталізує перетворення амінокислоти гомоцистеїну в амінокислоту метіонін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]