Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие 10 печат листов 10 шрифт.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Історичні впливи на політичну культуру українців

(за Б. Цимбалістим)

№ п/п

Історичні причини

Політичні наслідки

1

Багатовікова бездержавність

Відсутність досвіду влади й почуття господаря на своїй землі

2

Розчленування української території

Відчуження між різними частинами українського народу

3

Неодноразова денаціоналізація провідної верстви

Відчуження народу від своїх провідних верств

Політична свідомість та політична культура є одним з найважливіших складових політичного життя, що визначають його зміст та напрямки розвитку. Кожне суспільство має свої специфічні риси політичної свідомості та політичної культури. Однак дар проведення детального аналізу можна застосувати "чисті" типи, які узагальнюють політично-культурні якості суспільств за різними критеріями, розподіляють різні рівні політичної свідомості.

Саме аналіз політичної свідомості та політичної культури дає нам змогу зрозуміти, чому окремі соціальні групи і, навіть, цілі народи ведуть себе по-різному в однакових політичних умовах, по-різному оцінюють одні і ті ж явища політичного життя. У цих феноменах втілюється зв'язок поколінь, вплив традиції. Завдяки ним людина входить до суспільного та політичного життя, бере участь у суспільній взаємодії. Отже, політична свідомість та політична культура несуть велике функціональне навантаження.

Курс політології якраз і спрямований на формування у студентів знань про політичне життя, основи політичної впливовості та активної громадянської позиції, без чого неможливе ні створення стабільного демократичного суспільства, ні розробка новітньої ідеї українського державотворення

Висновки: політична культура поступово стає для політологів і соціологів головним інструментом пояснення поточних соціополітичних трансформацій, вона є важливою передумовою соціально-економічного зростання суспільства, мірою соціального прогресу чи регресу. Кожне суспільство має свої специфічні риси політичної свідомості та політичної культури. Процеси перетворень в суспільстві потребують адекватних змін у сфері політичної свідомості та політичної культури. Становлення демократичного суспільства потребує якісно нових засад суспільної взаємодії, відносин між особистістю та державою. Політичні знання та культура політичної поведінки необхідні кожному, бо вони є запорукою захисту власної гідності, свободи і прав.

Тести для самоперевірки:

  1. Якому типу політичної культури притаманні такі риси, як відсутність у людей інтересу до політики, політичної влади та політичних інститутів, невіддільність політичних орієнтацій від релігійних норм:

а) патріархальному; б) підданському;

в) активістському; г) відкритому.

2. Який критерій покладений за основу конфронтаційного, консесуального та компромісного типів політичної культури:

а) ступінь демократизму;

б) характер політичної соціалізації;

в) тип поведінки в конфліктних ситуаціях;

г) ступінь інтегрованості індивіда.

3. Визначте зміст політичної свідомості:

а) результат і процес віддзеркалення, засвоєння політичної реальності;

б) високий ступінь відбиття соціально-класових інтересів;

в) активний вплив на інші форми суспільної свідомості;

г) політичні ідеї, теорії, погляди, інтереси, настрої, почуття.