Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10.Основи сімейного права.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
216.06 Кб
Скачать

Умови недійсності шлюбу

З особою, яка одночасно перебуває в іншому зареєстрованому шлюбі

З особою, яка визнана недієздатною

За заявою певної особи, у таких випадках

За рішенням суду

Між особами, які є родичами прямої лінії споріднення, братом та сестрою

Якщо шлюб був зареєстрований без вільної згоди чоловіка чи жінки

Якщо шлюб є фіктивним

Між усиновлювачем та усиновленою ним дитиною; між двоюрідними братом та сестрою, тіткою, дядьком та племінником, племінницею

З особою, яка не досягла шлюбного віку і якій не було надано прав на шлюб

Так, за заявою певної особи орган державної реєстрації актів цивільного стану анулює актовий запис про шлюб у таких ви­падках: з особою, яка одночасно перебуває в іншому зареєст­рованому шлюбі; між особами, які є родичами по прямій лінії споріднен­ня, а також між рідними братом та сестрою; з особою, яка визнана недієздатною.

Шлюб може бути визнано недійсним у судовому порядку з моменту його укладення і тому він, як правило, не породжує прав та обов'язків осіб, які перебувають у такому шлюбі. Однак діти, зачаті або народжені в шлюбі, що визнаний не­дійсним, мають такі ж права й обов'язки, що й діти, наро­джені в дійсному шлюбі. Шлюб визнається недійсним за рішенням суду у таких випадках: шлюб був зареєстрований без вільної згоди жінки або чоловіка, зокрема, коли особа у момент реєстрації була в стані алкогольного, наркотичного, токсичного сп'яніння, в ре­зультаті чого не усвідомлювала значення своїх дій або не могла керувати ними; шлюб є фіктивним, тобто він укладений без наміру створити сім'ю і набути права та обов'язки подружжя. Крім того, за рішенням суду шлюб може бути визнаний недійсним у таких випадках: між усиновлювачем та усиновленою ним дитиною; між двоюрідним братом та сестрою, між тіткою, дядь­ком та племінником, племінницею; з особою, яка приховала свою тяжку хворобу або хво­робу, небезпечну для здоров'я іншого з подружжя і (або) їх нащадків; з особою, яка не досягла шлюбного віку і якій не було надано права на шлюб.

Шлюб, однак, не може бути визнаний недійсним у разі вагітності дружини або народження дитини, крім випадку, коли мова йде про приховання тяжкої або небезпечної хвороби. Не може бути визнаний шлюб недійсним у разі якщо той, хто не досягав шлюбного віку, на момент розгляду справи досяг його або йому було надано право на шлюб у судово­му порядку. Недійсний шлюб не є підставою для виникнення у осіб, між якими він був зареєстрований, прав та обов'язків под­ружжя, а також прав та обов'язків, які встановлені для под­ружжя іншими законами України. Якщо протягом недійсного шлюбу особи набули майно, воно вважається таким, що належить їм на праві спільної часткової власності. Розмір часток кожного з них визначаєть­ся відповідно до їх участі у придбанні цього майна своєю працею та коштами. Якщо особа одержувала аліменти від того, з ким була в недійсному шлюбі, сума сплачених аліментів вважається та­кою, що одержана без достатньої правової підстави і підля­гає поверненню відповідно до Цивільного кодексу, але не більш як за останні три роки. Особа, яка поселилася в житловому приміщенні іншої особи у зв'язку з реєстрацією недійсного шлюбу, не набуває права на проживання у ньому і може бути виселена. Особа, яка в зв'язку з реєстрацією недійсного шлюбу змінила своє прізвище, вважається такою, що іменується ним без достатньої правової підстави. Наведені правові наслідки застосовуються до особи, яка знала про перешкоди до реєстрації шлюбу і приховала їх від іншої сторони і (або) від державного органу реєстрації актів цивільного стану.

Якщо особа не знала і не могла знати про перешкоди до реєстрації шлюбу, вона має право на поділ майна, набутого у недійсному шлюбі, як спільної сумісної власності подружжя, на проживання у житловому приміщенні, до якого вона все­лилася у зв'язку з недійсним шлюбом, на аліменти відповідно до Сімейного кодексу, на прізвище, яке вона обрала при реє­страції шлюбу. Недійсність шлюбу не впливає на обсяг взаємних прав та обов'язків батьків і дитини, яка народилася у цьому шлюбі.

Шлюб, зареєстрований у відсутності нареченої і (або) на­реченого, вважається неукладеним. Запис про такий шлюб у державному органі реєстрації актів цивільного стану ану­люється за рішенням суду за заявою зацікавленої особи, а також за заявою прокурора.

Припинення шлюбу – це припинення правовідносин між подружжям, які викликаються настанням певних юридичних актів. Такими юридичними актами є: смерть одного з подружжя; оголошення одного з подружжя померлим; розірвання шлюбу.

Розірвання шлюбу за життя подружжя можливе тільки шляхом розлучення. Закон визначає два порядки розлучен­ня: в суді або у відділах реєстрації актів цивільного стану. Шлюб припиняється внаслідок його розірвання :

- за спільною заявою подружжя або одного з них на підставі постанови державного органу реєстрації актів цивільного стану, коли подружжя не має дітей;

- державним органом реєстрації актів цивільного стану за заявою одного із подружжя, якщо другий із подружжя визнаний безвісно відсутнім або недієздатним чи засуджений за вчинення злочину до позбавлення волі на строк не менше ніж три роки.

Шлюб припиняється внаслідок його розірвання за спільною заявою подружжя на підставі рішення суду у разі, коли подружжя, яке має дітей, подає до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їх життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей. Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після того, як минув один місяць від дня подання заяви. До закінчення цього строку дружина і чоловік мають право відкликати заяву про розірвання шлюбу.

Шлюб також припиняється внаслідок його розірвання за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду.

У випадках, передбачених Законом, розірвання шлюбу може бути визнане судом фіктивним, якщо буде встановлено, що жінка та чоловік після розірвання шлюбу продовжували проживати однією сім'єю і не мали наміру припинити шлюбні відносини. На підставі рішення суду актовий запис про розірвання шлюбу та Свідоцтво про розірвання шлюбу анулюються державним органом реєстрації актів цивільного стану.

Шлюб припиняється внаслідок його розірвання

За спільною заявою подружжя або одного з них на підставі постанови РАЦСу, коли подружжя не має дітей

Органами РАЦСу за заявою одного подружжя, якщо інший із подружжя визнаний безвісно відсутнім або недієздатним чи засудженим за вчинення злочину до позбавлення волі строком не менше ніж три роки

При розірванні шлюбу державним органом реєстрації актів цивільного стану шлюб припиняється у день винесення ним відповідної постанови. Шлюб припиняється у разі розірвання його судом у день набрання чинності рішення про розірвання шлюбу.

Розірвання шлюбу, здійснене за рішенням суду, має бути зареєстроване в державному органі реєстрації актів цивільного стану за заявою колишньої дружини або чоловіка і засвідчується Свідоцтвом про розірвання шлюбу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]