Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
индивидуальное задание охрана труда.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
105.16 Кб
Скачать

Вступ

При проектуванні підприємств харчової промисловості необхідно чітко організувати виробничий процес, при цьому забезпечити безпеку персоналу.

В виробничих цехах консервних заводів є значна кількість теплого обладнання , що повинно мати теплову ізоляцію,товщина якої розраховується так щоб температура зовнішньої поверхні не перевищувала 40ͦ С.

Апарати працюючі під тиском ,забезпечують вимірювальними пристроями (манометрами, вакуометрами) та побіжними клапанами.

Перед запуском в експлуатацію апарати піддають гідравлічному випробуванню під пробним тиском. Холодна вода , що використовується для таких випробувань як правило не знежирена рідина, роблять ці випробування безпечними.

Обертаючі і рухаючи частини машини надійно огороджують. Цілеспрямовано використовувати блокування огороджень з відповідними виключаючи ми пристроями.

Площадки , переходи та подібне обладнують перилами висотою не менш 1м. Нижня частина перил на висоту 0,2 м повинна бути суцільною.

Все обладнання , що виділяє в робочу зону тепло і пари забезпечують щитами, що захищають працюючих від потрапляння гарячої продукції. В цехах передбачають необхідне освітлення , загальну і місцеву вентиляцію, обігрівання ; ідлогу роблять не ковзкою та непилящою. Приміщення , пов’язані з виділенням пилу, диму, газів, ізолюють.

При проектуванні та монтажі електрообладнання передбачають заходи, що виключають можливість враження людини електричним струмом. З цією метою проводять контроль ізоляції електричних мереж і установок , а також заземлень електродвигунів та інших електричних апаратів. Наповнювачі і закупорювальні автомати обладнують щитами,які захищають працівників від уражень гарячою продукцією.

Аналіз небезпечних та шкідливих виробничих факторів.

При роботі обладнання в цеху можуть виникнути певні небезпечні та шкідливі фактори, в залежності від його типу та умов застовування.

Небезпека на виробництві може виникнути при проведенні певних технологічних операцій, використання хімічних речовин, теплової та електрмчної енергії.

Аналіз незпечних та шкідливих виробничих факторів проведемо на прикладі лінії з виробництва квашеної капусти, фасованої у 500 гр вакуум-пакети. Дана лінія складається з контейнероперекидача, машини для висвердлювання качану, шинкувальної машини, бланшувача та мийної машини для очищення моркви,дозаторів моркви, солі та кисломолочних заквасок, вакуум-пакувальна машина.

Робота даної лінії супроводжується виникненням наступних небезпечних та шкідливих виробничих факторів:

  1. Рухливі частини виробничого обладнання можуть травмувати обслуговуючий персонал через відсутність або недостатню надійність їх загородження, відсутність або невправність блокуючих пристроїв чи сигналізації про вмикання обладнання, невірний підбір джерел штучного освітлення. В цьому відношенні небезпеку представляють: контейнероперекидач, всі машини та автомати, транспортери

  2. Машини, що рухаються, та механізми, що створюють небезпеку травмування працюючих внаслідок перевантаження машини, перевищення допустимих швидкостей руху, експлуатації технічно несправних машин, перехрестя людських та транспортних потоків. Небезпеку утворюють автовантажники, електрокари, які можуть травмувати персонал цеху.

  3. Підвищена температура поверхні обладнання, матеріалів може викликати опіки, перегріви через порушення цілісності термічної ізоляції, порушення герметичності шпарителя, наповнювача. Небезпеку можуть представляти бланшувач, фасувальна, закупорювальна машини.

  4. Підвищений рівень шуму на робочому місці утворює усе обладнання особливо контейнероперекидачі, вентилятори внаслідок перевантаження, зносу кінематичних пар, порушення режимів змазування та ремонту. Дія фактору призводить до безсонниці, головних болів, розладу нервової системи, профзахворювань, загострення існуючих хронічних захворювань.

  5. Підвищений рівень вібрації виникає при роботі контейнероперекидача, внаслідок ударів робочих органів машин, неякісного ремонту та монтажу і призводить до захворювань м’язо-суглобного апарату, порушенням кровопостачання та загостренню хронічних захворювань

  6. Підвищена вологість повітря спостерігається при роботі мийних машин, бланшувача, поганій роботі каналізації, відсутності або поганій роботі вентиляції. Призводить до респіраторних захворювань, зменшує працездатність, знижує увагу та швидкість реакції.

  7. Недостатнє освітлення робочої зони виникає при невірному підборі та розрахунку ліхтариків, нерегулярному їх митті та ремонті. Спостерігається при роботі різного обладнання.

  8. Патогенні мікроорганізми можуть з’явитися при роботі різного обладнання, особливо у цеху ферментації, інспекційного або сортувального та мийного обладнання, при несвоєчасній санітарній обробці обладнання, при порушенні правил особистої гігієни або порушені строків та режимів зберігання сировини на сировинному майданчику.