Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теплообмінник.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
7.53 Mб
Скачать

2.5. Випарний апарат з горизонтальною виносною гріючою камерою

Рис. 2.5. Випарний апарат з горизонтальною виносною гріючою камерою: 1 – корпус; 2 – гріюча камера; 3 – краплевловлювач.

Конструкція

З боку до вертикального корпусу 1 кріпиться гріюча камера 2, що установлюється на візок. В між трубний простір гріючої камери подається гріюча пара. У верхній частині камери знаходиться краплеуловлювач 3.

Принцип дії:

Кипіння розчину відбувається в горизонтальних трубах, приєднаних до корпуса 1 і гріючої камери 2. В між трубному просторі камери рухається гріюча пара. Вторинна пара виводиться зверху корпуса апарату, пройшовши краплевловлювач 3, а упарений розчин через штуцер в нижній частині конічного днища корпуса апарата. Якщо випарювання проводиться одночасно з кристалізацією, то із конічного днища виділяються кристали і апарат з’єднується із збірником або фільтром.

Переваги: можливість легкого від’єднання гріючої камери, встановленої на візку, для очищення ремонту та заміни; великий паровий простір.

Недоліки: громіздкість; очистка U – подібних труб ускладнена; кипіння в середині горизонтальних трубок невеликого діаметра ускладнене; за ваговими показниками цей апарат значно поступається перед сучасними вертикальними апаратами, отже, він не виправдовує себе через значні перевитрати металу(витрата матеріалу на одиницю поверхні нагріву значна).

2.6. Випарний апарат з підвісною гріючою камерою

Рис. 2.6. Випарний апарат з підвісною гріючою камерою: 1 – гріюча камера; 2 – корпус; 3 – парова труба; 4 – краплевловлювач; 5 – зливні труби; 6 – перфорована трубка для промивки.

Конструкція

В апараті такого типу гріюча камера 1 має власну обичайку і вільно встановлена нижній частині корпуса 2 апарата. Гріюча пара подається через трубу 3 і потрапляє в між трубний простір гріючої камери, знизу якої відводиться конденсат. У верхній частині апарату знаходиться краплеуловлювач 4 та перфоровані труби промивки 6. Відділена від вторинної пари рідина зливається по трубам 5.

Принцип дії:

Розчин, який надходить на випарювання, опускається вниз по каналу кільцевого поперечного перерізу. Розчин піднімається по кип’ятильним трубам, і таким чином, випарювання відбувається при природній циркуляції розчину. Вторинна пара проходить краплевловлювачем 4 і виводиться зверху апарату.

Переваги: в цьому апараті циркуляційний кільцевий канал має великий поперечний переріз і знаходиться поза гріючою камерою, що має сприятливий вплив на циркуляцію розчину; завдяки вільному підвісу гріючої камери ліквідується небезпека порушення цілісності з’єднання кип’ятильних труб з трубними решітками, в наслідок різниці теплових подовжень труб і корпуса апарата.

Недоліки: підвісна гріюча камера може бути відносно легко демонтована і замінена новою; крім того, витрати матеріалу на одиницю поверхні теплообміну для цих апаратів вищі, ніж для апаратів з центральною циркуляційною трубою; інтенсивність циркуляції в апаратах з підвісною гріючою камерою (як і в апаратах з центральною циркуляційною трубою) недостатня для ефективного випарювання високов’язких і особливо кристалічних розчинів, обробка яких призводить до частих і затяжних зупинок цих апаратів для очистки робочих поверхонь.