Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теплообмінник.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
7.53 Mб
Скачать

1.4.5. Горизонтальний термосифон-теплообмінник типу «труба в трубі», патент №42631 а

Рис. 1.4.5. Горизонтальний термосифон-теплообмінник типу «труба в трубі», патент №42631 А: 1 - патрубок входу гарячого теплоносія; 2 -корпус; 3 - випарна труба; 4 - вставки; 5 - конденсаційна труба; 6 - патрубок виходу гарячого теплоносія; 7- вентиль.

Конструкція

Горизонтальний термосифон-теплообмінник типу "труба в трубі" складається: із патрубка входу гарячого теплоносія 1, розміщеного на роз'єднуваному корпусі 2, всередині якого проходить випарна труба 3 із вставками 4, виконаними у вигляді поздовжніх вирізів із циліндричної поверхні, конденсаційної труби 5, встановленої на одній осі з випарною трубою і корпусом, патрубка виходу гарячого теплоносія 6, вентиль для виводу неконденсуючихся газів 7. Торці теплообмінника закриваються плоскими кришками.

Принцип дії

Частина об'єму випарної труби 3 заповнюється проміжним теплоносієм. Гарячий теплоносій надходить у теплообмінник через патрубок 1, рухається по кільцевому каналу, утвореному стінками корпуса 2 і випарної труби 3 і виходить із патрубка 6. Холодний теплоносій рухається всередині конденсаційної труби 5. Теплота від гарячого теплоносія через стінки випарної труби 3 передається проміжному теплоносію, який кипить, і під дією підйомної сили парорідинна суміш проходить щілиноподібні криволінійні канали, утворені стінками вставок 4 і випарної труби 3, в яких і продовжує кипіти. Парорідинна суміш виходить з каналів у верхній частині випарної труби і через верхній зазор між вставками надходить до поверхні конденсаційної труби 5, де проходить конденсація пари і охолодження тієї частини рідини, яка не перейшла у пару і яка попала на поверхню труби. Конденсат стікає по поверхні конденсаційної труби униз і через нижній зазор між вставками підживлює щілиноподібні канали. Теплота конденсації через стінку конденсаційної труби передається холодному теплоносію.

Основні відмінності від прототипу

Горизонтальний термосифон-теплообмінник типу "труба в трубі складається із трьох концентрично розміщених труб, із яких внутрішня труба є конденсаційною частиною, проміжна - випарною, зовнішня - роз'єднуваним корпусом, всередині якого встановлені дві вставки, виконані із повздовжніх половинок циліндричної поверхні, які із стінкою випарної труби утворюють щілиноподібні криволінійні канали, а вставки встановлюються із утворенням зазору між повздовжніми кромками у верхній і нижній частині, при цьому термосифон обладнаний пристроєм відведення газів, що не конденсуються, контролю рівня і підживлення теплообмінника проміжним теплоносієм

2. ВИПАРНІ УСТАНОВКИ

2.1. Однокорпусна випарна установка

Рис. 2.1. Однокорпусна випарна установка: 1– гріюча камера; 2– сепаратор; 3– циркуляційна труба; 4–кип’ятильна труба; 5 - відстійник.

Конструкція

Апарат складається з теплообмінного пристрою - нагрівальної (гріючої) камери 1 і сепаратора 2. В гріючих камерах розміщуються кип’ятильні труби 4. У верхній частині випарної установки розміщується конденсатор 5.

Принцип дії

Піднімаючись по трубах 4, розчин що випарюється нагрівається і кипить з утворенням вторинної пари. Відділення пари від рідини проходить в сепараторі 2. Звільнена від бризів і крапель вторинна пара видаляється з верхньої частини сепаратора. Частина рідини опускається по циркуляційній трубі 3 під нижні трубні ґрати нагріваючої камери. У наслідок різниці густини розчину в трубі 3 і парорідинної емульсії в трубах 4 рідина циркулює по замкнутому контуру. Упарений розчин видаляється через штуцер у днище апарата.

Переваги: компактність; простота конструкції.

Недоліки: перевитрати граючої пари, втрати тепла в навколишнє середовище.