Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Запобігання забруднення моря ( конспект лекций)...docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
130.58 Кб
Скачать

Лекція №4

Лекція №4 Методи очистки підсланевих та стічних вод на судні.......... ………62

4.1.Уворення підсланевихта стічних вод на судні….………………….…62

4.2.Хімічний метод очистки підсланевих та стічних вод.…………….......64

4.3.Методи очистки стічних вод……..………………………….………….68

4.4.Вибір метода очистки стічних вод…………………….……………….71

Рекомендована література:[15,17,19,20,1,2.3,]

4.1. Уворення під сланевих та стічних вод на судні

Підсланеві води скупчуються під пайолами (гратчастими підлогами) машинних відділень суден.

Підсланеві води утворюються в машинних відділеннях судів. Вони відрізняються високим вмістом нафтопродуктів.

Підсланевих води скупчуються під Елан (гратчастими підлогами) машинних відділень суден.

Підсланеві води машинних і котельних відділень парових судів містять до 160 г / л нафтопродуктів, а загальна кількість таких вод на одному судні в ряді випадків досягає 15 т / добу.

На плавучих насосних станціях можуть накопичуватися підсланевих води, що містять залишки всіляких масел та інших шкідливих домішок. Скидання таких вод у водойми - фактор, шкідливо впливає на навколишнє середовище, так як вони утворюють різні форми забруднення: вільно плаваючі крапельки нафтопродуктів в товщі води і на поверхні; розчинені і емульговані частини нафтопродуктів; осіли на дні, а також адсорбовані грунтами важкі фракції нафтопродуктів . Останні створюють вторинні осередки забруднення, розпадаючись під впливом бактерій. [5]

У свої буферні резервуари приймаються також баластні і підсланевих води в кількості, що відповідає разовій подачі їх з найбільш великих танкерів. Баластні води потім рівномірно протягом 10 - 15 діб (відповідає часу між підходом танкерів) спільно з виробничо-зливовими водами направляються для подальшого очищення на установку напірної флотації. Остання працює з 50% - і рециркуляцією води з ежектування повітря через всмоктуючий трубопровід циркуляційного насоса. Очищена вода по глибоководному випуску може бути спрямована в море.

Поряд з баластними водами деякі нафтобази повинні приймати для очищення з суховантажних суден так звані льяльних і підсланевих води. Льяльних води утворюються в льялах (осадової частини судна), куди надходять витоку води, палива і масел з трубопроводів і механізмів судна. Підсланевих води скупчуються під Елан (гратчастими підлогами) машинних відділень суден. Вміст нафтопродуктів в цих водах досягає 300 - 1000 мг / л і більше.

Поряд з баластними водами деякі нафтобази повинні приймати для очищення з суховантажних суден так звані льяльних і підсланевих води.

Значна кількість забруднених нафтопродуктами стічних вод утворюється на нафтобазах, які беруть на берегові очисні споруди баластні, Промивальні, льяльних і підсланевих води з нафтоналивного флоту.

Значна кількість забруднених нафтопродуктами стічних вод утворюється на нафтобазах, які беруть на берегові очисні споруди баластні, промивні, льяльних і підсланевих води з нафтоналивного флоту.

Поряд з баластними водами деякі нафтобази повинні приймати для очищення з суховантажних суден так звані льяльних і підсланевих води. Льяльних води утворюються в льялах (осадової частини судна), куди надходять витоку води, палива і масел з трубопроводів і механізмів судна. Підсланевих води скупчуються під Елан (гратчастими підлогами) машинних відділень суден. Вміст нафтопродуктів в цих водах досягає 300 - 1000 мг / л і більше.

При експлуатації пасажирських, вантажоперевізних, риболовних суден і головним чином нафтоналивних танкерів утворюються трюмні осадові відкладення і підсланевих (льяльних) води. На якому судні, утворюються і скупчуються на самому дні трюму, під Слано, так звані підсланевих води. Підсланевих води ("мертві запаси", нафтошлами) - складні суміші стоків, до складу яких входять різні нафтопродукти і механічні домішки. Концентрація забруднюючих компонентів сильно варіюється. В результаті старіння осадових відкладень відбувається "вимивання" легких фракцій, випаровування летких речовин, окислення і осмоленого вуглеводнів нафтопродуктів, крім того присутні в льяльних стоках смоли і асфальтени утворюють стійкі до руйнування колоїдно-міцелярні системи. Обробка та утилізація льяльних вод представляють одну з найскладніших задач очистки стічних вод.