Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vnutrishnya_pam.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
118.78 Кб
Скачать

1.2. Центральний мiкропроцесор

Центральний мiкропроцесор - це основний пристрiй ПК. Вiн виконує прог-раму, яка зберiгається у внутрiшнiй пам'ятi, керує спiльною роботою всiх iнших пристроїв i виконує рiзноманiтнi операцiї над даними.

Найважливiшою його характеристикою є продуктивнiсть (швидкодiя). Про-дуктивнiсть, в першу чергу, залежить вiд тактової частоти, яку вимiрюють у мегагерцах. За допомогою сигналiв тактової частоти синхронiзується робота всiх пристроїв ПК.

Крiм тактової частоти до найважливiших характеристик мiкропроцесора вiдносять такi:

1. Розряднiсть регістрів - це кiлькiсть бітів (внутрiшнiх двiйкових розрядiв) у регістрах, яка суттєво впливає на його продуктивнiсть.

2. Кiлькiсть розрядiв, пов'язаних з системною адресною шиною, та кiлькiсть розрядiв, пов'язаних з системною шиною даних.

Вся iсторiя розвитку мiкропроцесорiв (початок в 1971 р.) пов'язана з полiп-шенням названих характеристик.

Таблиця 1

Модель мiкропро- цесора

Розрядність

Розрядів в адресній шині

Розрядів в шині даних

Тактова частота (МГц)

Місткість адресної пам'яті

8088

16

20

8

5,8

1 Мбайт

80286

16

24

16

8-12

16 Мбайт

80386DX

32

32

32

16-33

4 Гбайт

486DX

32

32

32

25-50

4 Гбайт

486DX4

32

32

32

75-100

4 Гбайт

Pentium

64

32

32

60-200

4 Гбайт

Pentsum Pro

64

32

32

150-200

4 Гбайт

КОНТРОЛЬНI ЗАПИТАННЯ

1. Якi основнi функцiї виконує центральний мiкропроцесор ?

2. Що називають продуктивнiстю мiкропроцесора та вiд чого вона залежить ?

3. З яких основних частин складається мiкропроцесор ?

4. Якi основнi характеристики має мiкропроцесор ?

5. Яка мiсткiсть пам'ятi може адресуватiся 16-розрядною адресною шиною ?

6. Для чого призначенi математичнi спiвпроцесори ?

1.5. Дисплей

Дисплей призначено для вiдображення iнформацiї на екранi електронно-променевої трубки. Вiн керується вiдеоконтролером (вiдеоадаптером), який знаходиться в системному блоцi. Вiдеоконтролер мiстить свою особисту пам'ять, яку називають вiдеопам'яттю. Все, що ми бачимо на екранi дисплея, знаходиться у вiдеопам'ятi.

Вiдеоконтролер може задавати текстовий або графiчний режим роботи.

В текстовому режимi на екран виводяться тiльки символи, якi закодованi кодами. Звичайно на екранi розмiщується 25 рядкiв по 80 символiв. Поточне мiсце екрана, куди виводитиметься черговий символ, вiдмiчається мерехтливим значком, який називають курсором, або маркером.

В графiчному режимi на екран вцводиться будь-яке зображення. Елементами його є точки (пiкселi).

Основнi характеристики дисплея: роздiльна здатнiсть, кiлькiсть кольорiв (палiтра) та розмiр екрана.

Роздiльна здатнiсть визначається кiлькiстю точок по вертикалi та горизонталi екрана. Цi точки продуктуються вiдеоадаптером. Чим бiльша кiлькiсть точок тим вища роздiльна здатнiсть, тобто тим вища якiсть зображення. Кiлькiсть вироблюваних точок залежить вiд розмiру вiдеопам'ятi. У сучасних комп'ю-терiв її об'єм дорiвнює 1 Мбайт i бiльше.

На перших IBM комп'ютерах використовувались адаптери, якi лрацювали тiльки в текстовому режимi з роздiльною здатнiстю 720-350. Такi адаптери мали абревiатуру MDA.

В текстовому режимi весь екран дисллея розбивається на прямокутники розмiром 8х8 точок, iнколи - 9х14. Такi прямокутники називають знакомiсцем. Вiдеопам'ять зберiгає iнформацiю за кожним знакомiсцем, а саме: код символа, його колiр, колiр фону, на якому вiдображається символ.

Iнформацiя про те, якi точки знакомiсця слiд пiдсвiчувати для вiдображення того або iншого символа, зберiгається у спецiальному блоцi пам'ятi, який називають знакогенератором. Ця iнформацiя вибирається з неї за кодом символа.

Пам'ять знакогенератора в сучасних ПК заповнюється автоматично при завантаженнi операцiйної системи i в подальшому її змiст може змiнюватись програмним шляхом. Це дозволяє користуватись на одному комп'ютерi рiзними алфавiтами, в яких поряд iз стандартними для кожного ПК наборами символiв (букви англiйського алфавiту, цифри, роздiловi знаки) можуть бути i iншi. Данi з вiдеопам'ятi перiодично зчитуються, перетворюються у вiдеосигнали i вiдображаються на екранi дисплея. Перетворення кодiв вiдеопам'ятi у вiдеосигнал здiйснюється вiдеоадаптером.

За кiлькiст ю зображуваних кольорiв сучасним можна вважати адаптер з 256 кольоровiстю. Колiр кожного пiкселя зберiгається у вiдеопам'ятi.

Звичайно, що для реалiзацiї параметрiв адаптера дисплей повинен мати необхiднi характеристики, iнакше можливостi адаптера можуть бути не реалiзованими.

Розмiр екрана дисплея вимiрюють по дiагоналi в дюймах. Дюйм - це англiйська мiра довжини, яка дорiвнює 2,54 см.

Найпоширенiшими є 14-дюймовi екрани. Використовують також 15-, 17-,19-, 20- та 21-дюймовi екрани.

КОНТРОЛЬНI ЗАПИТАННЯ

1 Для чого використовують дисплей?

2. В яких режимах може працювати дисплей?

3. Якими елементами зображують графiчнi об'єкти?

4. Якi основнi характеристики має дисплей?

5. Якi розмiри екрана мають сучаснi дисплеї?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]