Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
63______9.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
148.99 Кб
Скачать

Формула професії

Учитель. Негативні наслідки неправильно обраної професії зачіпають як саму людину, так і все суспільство. За розрахунками американських учених, правильний вибір професії у 2–2,5 раза зменшує плин кадрів, на 10–15 % збільшує продуктивність праці і у 1,5–2 рази зменшує витрати на навчання кадрів.

1-й учень. Обрати професію — це не стільки обрати собі роботу, скільки бути прийнятим у певну групу, прийняти її етичні норми, правила, принципи, цінності, спосіб життя. Скільки ж усього існує професій? Їх нараховується більше шести тисяч, і кожна ставить певні вимоги до людини. Одні вимагають сили і кмітливості, інші розуму і охайності або уміння спілкуватися і стриманості.

2-й учень. Для оцінювання професійного типу застосовують методику Джона Голланда, який виділив 6 типів соціальної направленості особистості.

1.  Реалістичніш тип — несоціальний, орієнтований на теперішній час, емоційно стабільний, займається конкретннми об’єктами (речами, інструментами, машинами), віддає перевагу заняттям, що потребують моторної кмітливості, конкретності. Розвинуті математичні, невербальні здібності.

2.  Інтелектуальний тип — несоціальний тип, має аналітичні здібності, раціональний. незалежний, оригінальний. Переважають теоретичні цінності, любить розв’язувати задачі, що вимагають абстрактного мислення, інтелектуал. Гармонійно розвинуті вербальні і невербальні здібності. Рекомендуються професії наукового характеру: агроном, математик, фізик і т. д.

3.  Соціальний тип — має соціальні уміння, потребує контактів. Його риси характеру: бажання повчати і виховувати, психологічний настрій на людину, гуманність. Представник даного типу старається триматися осторонь від інтелектуальних проблем; активний, але часто залежить від думки групи людей. Проблеми розв’язує спираючись на емоції, почуття, уміння спілкуватися. Має вербальні здібності. Рекомендуються професії: лікар, учитель, психолог.

4.  Конвенціальний тип — віддає перевагу чітко структурованій діяльності. Характер стереотипний, конкретний, практичний. Не проявляє критичності, оригінальності, консервативний у поглядах, залежний, не любить змін у діяльності. Не дуже розвинені організаторські, переважають математичні здібності. Рекомендуються професії, пов’язані з канцелярією і розрахунками.

5.  Підприємницький тип — метою є діяльність, яка дозволяє проявляти енергію, ентузіазм, інтелектуальність, любить пригоди. Представник даного типу домінантний, любить визнання, керувати, йому не подобається практична робота, а також заняття, які потребують інтелектуальних зусиль, посидючості. Добре розв’язує завдання, пов’язані з керівництвом, статусом і владою, має вербальні здібності.

6.  Артистичний тип — спирається на емоції, уяву, інтуїцію. Має складний погляд на життя. У розв’язуванні проблем оригінальний, не залежить від чужих думок. Високо розвинуті моторні і вербальні здібності. Для представників даного типу характерним є високий життєвий ідеал з затвердженням свого «Я». Він не дотримується умовностей суспільства. Рекомендуються творчі заняття: музика, малювання, літературна творчість і т. д.

3-й учень. Тож перш ніж зробити вибір, непогано було б з’ясувати, чому б ви хотіли обрати ту чи іншу професію, які вимоги до неї ставите.

Дайте чесні відповіді самому собі на такі питання:

•  Чи хотіли б ви, щоб ваша професія була престижною, визнаною у суспільстві?

•  Чи хочеться вам отримати будь-яку професію, аби вона добре оплачувалася?

•  Вам хотілося б, щоб ваша професія була цікавою?

•  Ви обираєте професію, яку здобути найлегше?

•  Ви шукаєте професію, яка характеризується добрими умовами праці?

•  Ви збираєтесь пов’язати свою долю з професією за порадою або прикладом інших людей?

4-й учень. Питань багато.

•  А чи задумувалися ви над можливістю працевлаштування після здобуття професії?

•  Чи не ризикуєте ви, закінчивши навчальний заклад і отримавши диплом, залишитися без роботи, так і не пропрацювавши жодного дня за цією спеціальністю?

•  Чи відповідає обрана професія вашим можливостям?

Професійна відповідність — це вимоги до стану здоров’я людини, вимоги до професійнох здібностей. Здоров’я, кваліфікація і здібності людини є її професійно важливими якостями. Якщо рівень їх розвитку перевищує той, який необхідний для оволодіння професією, людину можна вважати професійно відповідною. Для психологів найбільшу зацікавленість представляють здібності. Коли вони є, а також є здоров’я, то кваліфікацію завжди можна отримати, як і досвід, знання і навички.

1-й учень. Отже, для того щоб правильно обрати собі професію, вам необхідно зорієтуватися у трьох речах;

•  Визначити, які ваші професійні інтереси і здібності, тобто бажання, мотивація, потреби у визначеному виді діяльності, бажання не тільки отримати результат, а й брати участь, у самому процесі. Від здібностей залежить зацікавленість у роботи. Здібності умовно означають вираз «Я хочу».

•  Оцінити здібності, тобто такі індивідуальні якості людини, від яких залежить можливість успішного здійснення діяльності (наприклад темперамент). Такі здібності умовно виражають словами «Я можу».

•  Дізнатися, які професії користуються попитом у роботодавців, з якими професіями можна знайти собі роботу. Іншими словами, з’ясувати, що на сьогодні «Потрібно».

У випадку, якщо ви зможете сумістити «Хочу», «Можу» і «Потрібно»,  ваш професійний вибір буде вдалим. Отже, ваша задача полягає в тому, щоб знайти професію, яка є цікавою і привабливою для вас, відповідає вашим здібностям, має попит на ринку праці.

Учитель. Існує багато класифікацій професійної діяльності людини. Однією з них є визначення «формули професії», яка включає виділення типу, класу, відділу і групи професій. Відокемивши для себе пі групи, ви зможете скласти свою «формулу» і проаналізувати професії, що їй відповідають.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]