Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Novy_Dokument_Microsoft_Office_Word.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
57.73 Кб
Скачать
  1. Спеціальна психологічна підготовка.

Даний вид психологічної підготовки спрямований на створення передвихідного стану психологічної готовності (бойової готовності діяти), щоб запобігти виникненню негативних станів - лихоманки,страх перед висотою,апатії та самозаспокоєння.

Існує ряд прийомів управління та самоуправління даним станом:

1. Продумування наступних техніко-тактичних дій пересуванню по маршруту.

Цей прийом допомагає підвищити адекватність виконання технічних прийомів, розв'язання тактичних завдань (ідеомоторне тренування), усунути перезбудження, дає змогу зняти хвилювання, переключити увагу з неприємних переживань на конструктивні моменти походу. Головний в групі може давати всім завдання, що навмисне викладені схематично.

2. Аналіз подумки негативних емоцій, станів, внаслідок якого стає зрозумілою необгрунтовність, незначущість переживань, які турбують спортсмена.

3. Перенесення думок з експедиції на події з власного життя, які мають позитивне забарвлення.

4. Зміна настанови на експедицію з пасивного на активний. Головний в групі має проводити постійну роботу щодо навчання альпіністів умінню керувати своїм емоційним станом, має пояснювати про недопустимість концентрації думок на негативних переживаннях щодо можливого невдалого сходження.

5. Вплив самонавіюванням. Формула самонавіювання має відповідати конкретному спрямуванню і вимовлятися від себе у стверджувальній формі. Найбільш сприятливими для самонавіювання є періоди перед засинанням і одразу після прокидання.

6. Переключення на діяльність, здатну відволікати від думок про наступним днем експедиції.

7. Уникання обставин, зустрічей, що можуть порушити рівновагу, спричинити неприємні переживання.

8. Моральна підтримка альпініста кожним членом групи - індивідуальна бесіда, щира розмова, напутні слова підтримують спортсмена, надають йому сили та впевненості

У разі самозаспокоєння спортсмена, його слід підбадьорити і "розворушити" будь-якою несподіваною дією. Можна застосувати спеціальні групові та індивідуальні завдання.

У разі стартової апатії наобхідним є енергійний струс спортсмена. Головний в групі акцентує увагу на доконечність перемоги над вершиною тощо, звертається до нього із закликом перебороти себе, посилається на здібності, талант спортсмена, наводить приклади його вдалих виступів, минулих успіхів тощо.

Для переборення негативних станів у розминці застосовують спеціальні вправи. У разі перезбудження перевагу надають розминці з меншою, ніж звичайно, інтенсивністю, застосовують повільні плавні рухи, вправи на гнучкість. Якщо у альпініста спостерігається апатія, самозаспокоєння, то бажано провести інтенсивну розминку, яка складається із швидких, різких рухів, прискорень.

Емоційні стани регулюють також за допомогою дихальних вправ та масажу: у разі перезбудження - заспокійливе дихання, у разі апатії, самозаспокоєння - збудливе.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]