Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пр№7(Связь Access c Delphi).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
224.77 Кб
Скачать

If DataModule1.TownTable.Modified then

DataModule1.TownTable.Post;

end;

Якщо поточний рядок був змінений, то в властивості Modifies буде true, інакше false. А якщо відбулись зміни, то їх треба зберегти, інакше якщо користувач зачинить вікно, то дані можуть не зберегтися. Для збереження змін використовується метод Post.

При натисканні кнопки «Удалить» треба написати наступний код:

procedure TTownBookForm.DelBtnClick(Sender: TObject);

begin

DataModule1.TownTable.Delete;

end;

  1. прейдіть до головної форми та створіть меню або кнопку, для виклику

«Справочника городов».

Рис. 2 Меню виклику «Справочника городов»

По події OnClick від меню напишіть код виклику вікна «Справочника городов»:

procedure TForm1.TownBookMenuItemClick(Sender: TObject);

begin

TownBookForm.ShowModal;

end;

Якщо не був доданий модуль «Справочника городов» до головної форми та буде зроблена спроба відкомпілювати проект, то з’явиться наступний запит:

Мова йде про те, що форма TownBookForm оголошена в модулі TownBookUnit та твоя форма не має ссилки на нього. Тобі пропонується додавати її автоматично. Оберіть «Yes» та модуль буде доданий автоматично, після цього можна знову компілювати проект не роблячі жодних змін. Запустіть проект та перевірте роботу програми.

  1. запустіть програму, визовіть «Справочник городов» та додайте туди

декілька рядків. Зараз в нас є «Справочник городов» та можна підв’язати його дані до головної таблиці. Але перед цим треба трохи покращити форму. Виділіть сітку DBGrid1 на головній формі та в властивості «Options» відключіть можливість редагування даних в сітці – в dgEditing вкажи false. Зараз редагування даних в сітці неможливе, тому зробіть для цього окремі вікна.

В головному меню створіть пункт «Редактирование» з наступними підпунктами:

1. Добавить запись;

2. Редактировать запись;

3. Удалить запись.

Рис. 3 Меню «Редактирование»

  1. створіть нову форму, яка буде використовуватися для редагування даних

кожного запису. Збережіть її під іменем EditFormUnit. Саму ж форму назовіть EditRecordForm. Змініть в формі наступні властивості:

  • BorderStyle - bsSingle

  • Position – poMainFormCenter.

  1. підключить до нової форми модуль з даними, тому що необхідно буде

мати до них доступ. Для цього оберіть з меню «File» пункт «Use Unit», в вікні, яке з’явиться, оберіть DataModuleUnit та натисніть ОК. Форма для редагування даних має вигляд (рис. 4):

Рис. 4 Вікно редагування даних

В цьому вікні декілька компонентів для прикрашання вигляду (картинка, панель білого кольору).

Навпроти надписів «Фамилия», «Имя», «Телефон», «e-mail» та «Дата рождения» знаходяться компоненти DBEdit з закладки «Data Controls». Ці компоненти представляють собою прості рядки введення типу TEdit, лише вони вміють автоматично редагувати вказанні поля в БД. Щоб компонент бачив дані з необхідного поля треба вказати у нього в властивості «DataSource» необхідну таблицю (DataModule1.DataSource1), а в властивості «DataField» вказати поле, яке треба редагувати.

Для властивості «Мобильник» краще було б використовувати компонент «DBCheckBox». У нього також треба вказати поле в таблиці, як й у компонентів «DBEdit».

Саме цікаве – поле «Город». Назви міст зберігаються в окремому довіднику, а в головній таблиці повинні зберігатися лише числа – номери рядків із довідника міст. Для реалізації зв’язка між двома таблицями треба поставити компонент «DBLookupComboBox» з закладки «Data Controls». Тепер треба вказати в нього в властивості «DataSource» головну таблицю (DataModule1.DataSource1), яка буде редагуватися, а в властивості «DataField» вказати поле, яке треба редагувати – «Город».

Компонент «DBLookupComboBox» виглядає як випадаючий список (схожий на TComboBox). В якості елементів випадаючого списка можна вказати таблицю. В властивості «ListSource» треба вказати таблицю, з якої будуть обиратися елементи для випадаючого списка. Вкажіть довідник міст - DataModule1.TownSource.

В властивості «ListField» вкажіть поле з цієї таблиці, яке буде використовуватися для заповнення випадаючого списка – «Название города». В властивості «KeyField» треба вказати поле, значення якого буде заноситися в вказане поле головної таблиці - Key1.

По натисканню кнопки «Сохранить» напишіть:

procedure TEditRecordForm.BitBtn1Click(Sender: TObject);

begin

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]