Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DBN.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
12.91 Mб
Скачать

4. Функціональне зонування та планувальні рішення.

Композиційні схеми

Існують наступні композиційні схеми рішення підприємств громадського харчування:

  • центрична;

  • фронтальна;

  • глибинна;

  • кутова.

При центричній схемі обслуговування приміщення розташовані в центрі будівлі, а обідні зали компонуються по периметру навколо них. Схема використовується для підприємств з кількома залами.

При фронтальній схемі торгові приміщення розташовуються по повздовжній осі будівлі паралельно неторговим.

При глибинній схемі неторгові приміщення розташовуються за торговими в глибині будівлі. Схема використовується для невеликих підприємств.

При кутовій схемі неторгові приміщення, розташовуючись в одному із кутів плану, дотикаються до обіднього залу з обох сторін. При цьому можливі два варіанти: обідній зал займає зовнішній або внутрішній кут.

Підприємства харчування складаються з таких функціональних груп:

- приміщення для відвідувачів;

- виробничі;

- для прийому та зберігання продуктів;

- службові та битові;

- технічні.

5. Обладнання та меблі

При розстановках показаним на рис. 1 і 2, але з використанням круглих столів діаметром 85 см площа на 1 чол. (заштрихована) становить 1,5 х 1,825: 4 «0,68 м2. З урахуванням необхідних додаткових площ (див. рис. 1 і 2) площа на 1 відвідувача дорівнює 0,75 м2.

При використанні складних столів діаметром 68 см (рис. 4) площа на 1 відвідувача складає 0,65 м2.

1.Розстановка столів з широкими проходами;

2.Діагональна розстановка столів;

3. Столи в кафе;

4.Складний стіл;

5.Розстановка невеликих кавових столиків.

 

Найбільш щільною є розстановка невеликих кавових столиків (рис, 5): площа на 1 відвідувача (заштрихована) становить 1,25 х 1,575 = 0,5 м2. З урахуванням необхідних додаткових площ (згідно рис. 1) площа на 1 відвідувача становить 0,6 - 0,7 м2.

Оптимальне розташування несучих колон: в центрі між чотирма столиками (поз. 2 на рис. 5) або ж перед сервірувальним столиком (поз. 1 на рис. 5)

При установці обідніх столів в нішах потрібна менша площа, так як відпадає необхідність в відступі від стіни, потрібному в інших випадках.

У банкетних залах з довгими столами (рис. 5) відстань столів від стіни 1 - 1,2 м, відстань столів один від одного 1,4 м, ширина бічного проходу 1,6 м.

У пивних залах і закусочних здебільшого встановлюють групові стаціонарні столи і лави (рис. 5). Роздачу розташовують у середині торговельного залу, поблизу виробничих приміщень, що представляється найбільш вдалим рішенням (рис. 5)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]