Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ROZD_1_1.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
12.78 Mб
Скачать

Розділ перший

ДЕТАЛІ БУДІВЕЛЬНОЇ ТЕХНІКИ

Глава 1 деталі та збірні одиниці будівельної техніки.

  1. Основні терміни та визначення.

Відповідно до вимог ГОСТ 15895-77 виробом у машинобудуванні називають предмет виробництва, який є кінцевим продуктом для даного підприємства (цеху).

Єдина система конструкторської документації (ЄСКД) - ГОСТ 2.101-68. ’’ Види виробів ’’ встановлює для всіх галузей промисловості такі види виробів: деталі, збірні одиниці, комплекси й комплекти.

Деталь - це виріб чи його частина, виготовлена з однакового матеріалу без застосування збірних операцій. Її називають неспецифікованим виробом, якщо вона не має складових елементарних частин (вал, зубчасте колесо, болт, гайка і т.п.) та складовим, або специфікованим, якщо складається з двох і більше деталей.

Збірна одиниця - це специфікований виріб, складові частини якого з’єднані між собою за допомогою збірних операцій (редуктор, кран, стріла крана, ківш, відвал і т.п.).

Комплекс - це два і більше специфікованих вироби, не з’єднані між собою за допомогою збірних операцій на підприємстві-виробникові, але призначені для виконання взаємопов’язаних функцій (бурове устаткування технологічна лінія, що складається з декількох станків і т.п.).

Комплект - набір виробів, не з’єднаних за допомогою збірних операцій на підприємстві-виробникові, що має загальне експлуатаційне призначення допоміжного характеру (комплекти запчастин інструментів і т.п.).

Це означає, що кожна будівельна машина та окремі ії частини - збірні одиниці, що суттєво ускладнює виклад матеріалу. Крім того, в інженерній практиці та сучасній технічній літературі зберігаються терміни, що не входять у ГОСТ,- ланка, вузол, агрегат ,механізм, система, машина і т.п. Наприклад, багатоланковий механізм, вузлове збирання, агрегатний метод ремонту, механізм переміщення, система керування і т.п. Тому для забезпечення ясності викладу та полегшення засвоєння матеріалу в підручнику збережено таку термінологію.

Ланка - це одна чи декілька міцно поєднаних між собою деталей, що входять до складу механізму (наприклад шатун двигуна - це одна рухома ланка, хоча він і складається з кількох деталей : тіла шатуна, кришки, шатунних та корінних підшипників, шпильок і т.п.).І все ж шатун - це одна ланка, тому що в процесі руху він переміщується як єдине ціле. Всі нерухомі деталі в машині чи механізмі утворюють стояк або нерухому ланку. Так, корпус двигуна , підшипники колінчатого валу і т.п. утворюють разом єдину нерухому ланку. Таким чином у будь-якому механізмі є одна нерухома ланка і декілька рухомих ланок.

Вузол - частина машини, механізму, устаткування і т.п., що складається з кількох дещо простіших деталей ( наприклад підшипник).

Агрегат - уніфікований вузол машини (наприклад двигун, насос, коробка передач, редуктор і т.п.), що виконує певні функції. Він має повну взаємозамінність.

Механізм - система ланок, призначена для перетворення руху однієї чи кількох ланок у необхідний рух інших ланок. Якщо у перетворенні руху бере участь рідке чи газоподібне середовище, то механізм називається гідравлічним або пневматичним. Зазвичай у механізмі є одна вхідна ланка (деталь), яка отримує рух від двигуна, та одна вихідна ланка, яка з’єднана з робочим органом машини чи показником приладу.

Система - сукупність деталей, ланок і елементів, які забезпечують виконання певної функції машини. Наприклад, система керування машиною забезпечується завдяки злагодженості руху робочих органів у відповідності з заданою програмою і т.п.

Машина - пристрій, що виконує механічні рухи для перетворення енергії, матеріалів та інформації з метою одержання нових продуктів і заміни або полегшення фізичної і розумової праці людини. Так, за допомогою будівельної техніки і обладнання відбувається переміщення вантажів, матеріалів у просторі з необхідною швидкістю. У енергетичних машинах перетворюється енергія, а в інформаційних - інформація, що вводиться для контролю, регулювання та керування рухом. Машини можуть складатися з одного або кількох механізмів. Отож, будь-яка машина є механізм або сукупність механізмів; однак не кожен механізм - машина. Головне призначення механізму є передача і перетворення руху. Характерна ознака машини є виконання нею корисної роботи.

При технологічних процесах застосовуються, як правило, машини, які мають три складові частини: двигун, передавальний механізм та робочий орган, який безпосередньо впливає на предмет праці.

Отримують все ширше застосування машини або їх комплекси з автоматичним керуванням, які виконують процеси автоматично, тобто на основі програми без безпосередньої участі робітника, а тільки під його наглядом і контролем.

Цикл - сукупність процесів в системі явищ , які періодично повторюються, при яких об’єкт, що зазнає змін, знову повертається в початкове положення. Стосовно екскаватора цикл включає в себе ряд операцій: опускання ковша до основи вибою, копання грунту і наповнення ним ковша, поворот на вивантаження, вивантаження і повернення в початкове положення.

Час циклу - сумарний час, затрачений на виконання всіх операцій циклу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]