Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RE_programa_ZV.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
80.38 Кб
Скачать

Тема 2. Закономірності, принципи і фактори розміщення продуктивних сил та формування економіки регіонів.

Розміщення продуктивних сил це наслідок впливу як об’єктивних законів і закономірностей так і суб’єктивної волі людини. Між законами і закономірностями немає чітко вираженої межі. Загальні закони у конкретному, специфічному середовищі перетворюються на закономірності. Основні закономірності – це закономірність ефективного розміщення продуктивних сил, закономірність територіального поділу праці, закономірність економічної цілісності регіону, регіональної інтеграції господарстваі ін.

Формування конкретного принципи РПС безпосередньо випливає із змісту відповідної закономірності. Принцип раціонального розміщення виробництва, принцип збалансованості і пропорційності. Принцип комплексного розміщення виробництва і ін.

Фактор розміщення як один з центральних понять у теорії РПС. Сировинний фактор. Паливно-енергетичний фактор. Водний фактор. Фактор робочої сили. Споживчий фактор. Транспортний фактор. Фактор науково-технічного прогресу. Фактор ринкової кон’юнктури. Фактор економіко-географічного положення. Екологічний фактор.

Тема 3. Природний та працересурсний потенціал України.

Основою розвитку господарства будь-якого регіону є його потенціал. Сутність поняття потенціал. Основні складові потенціалу.

Природний або природно-ресурсний потенціал – сукупна продуктивність природних ресурсів.

Під природними ресурсами розуміють тіла і сили природи, які можуть бути використаними людиною для забезпечення свого існування. Класифікація природних ресурсів.

Працересурсний потенціал відображає наявність трудових ресурсів у регіоні та їх розподіл у розрізі галузей. Він характеризується чисельністю трудових ресурсів, їх статево-віковою структурою, рівнем освіти і ін.

Тема 4. Економічне районування та територіальна організація господарства.

Територіальний поділ праці – основа формування економічних районів. Визначення економічного району. Головні ознаки району. Районоутворюючі фактори.

Типи економічних районів. Макро-, мезо- та мікрорайони. Генеральне економічне районування.

Сучасне макроекономічне районування України. Територіальна структура народного господарства.

Тема 5. Регіон в системі територіального поділу праці.

Передумови виникнення терит оріального поділу праці. Види та рівні територіального поділу праці. Міжнародний територіальний поділ праці та його типи. «Традиційна» спеціалізація.

Тема 5. Сутність, мета і завдання регіональної економічної політики.

Регіональна економічна політика є важливою складовою загальнодержавної політики. ЇЇ призначення – забезпечення збалансованого територіального розвитку країни на основі економічної самостійності регіонів.

Передумовою здійснення регіональної економічної політики є наявність територіальних диспропорцій у соціально-економічному розвитку.

Головною метою регіональної політики є створення умов для динамічного, збалансованого соціально-економічного розвитку України та її регіонів, підвищення рівня життя населення, забезпечення дотримання соціальних стандартів для всіх громадян і ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]