Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
глобал.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
164.86 Кб
Скачать

Висновки

Додання дослідженням із захисту атмосфери цілеспрямованого характеру повинне включати боротьбу проти її забруднення, особливо промислового, а також від транспортних засобів й інших джерел. Вони не можуть проводитися тільки заради постановки задач, вони повинні вказувати шляхи покращення існуючого становища. Таким чином, ця область досліджень не може пасивно коментувати ситуацію, яка склалася, і робити прогнози, засновані на даних самих «постачальників забруднень», вона повинна розробляти концепції, короткострокові і довгострокові плани, а також конкретні програми, націлені на активне зменшення шкідливих наслідків.

Захист атмосфери не може бути успішним при однобічних і половинчастих мірах, спрямованих проти конкретних джерел забруднення. Найкращі результати можуть бути отримані лише при об'єктивному, багатобічному підході до визначення причин забруднення атмосфери, внеску окремих джерел і виявленню реальних можливостей обмеження цих викидів.

У міських і промислових конгломератах, де є значні концентрації малих і більших джерел забруднюючих речовин, лише комплексний підхід, що базується на конкретних зменшенні для конкретних джерел або їхніх груп, може привести до встановлення прийнятного рівня забруднення атмосфери при сполученні оптимальних економічних і технологічних умов. Виходячи із цих положень необхідне незалежне джерело інформації, що розташовував би відомостями не тільки про ступінь забруднення атмосфери, але й видах технологічних й адміністративних мір. Об'єктивна оцінка стану атмосфери спільно з відомостями про всі можливості зменшення викидів дозволяє створити реальні плани й довгострокові прогнози забруднення атмосфери стосовно до найгіршого й найбільш сприятливим обставинам і формує тверду основу для вироблення й зміцнення програми захисту атмосфери.

Список використаної літератури

1. В. С. Мурманцев, Н. В. Юшкина – "Человек и природа: гармония или конфлікт?" // Москва "Советская Россия", 1985.

2. Государственний комитет Украинской ССР по охране природы – "Охрана природы – задача всенародная" // Киев, Издательство политлитературы Украины, 1987.

3. Журнал "Пробудись!" // 1996; 2001; 2003.

4. Журнал "Древо познаний" // 2002; 2003.

5. Балацький О.Ф. Охорона навколишнього середовища. - К.: Знання, 1977. – 11 с.

6. Білявський Г.О., Падун М.М., Фурдуй Р.С. Основи загальної екології. – К.: Либідь, 1993. – 3-6 с.

7. Брайон А.В., Гордецкий А.В., Сытник К.М. Биосфера, экология, охрана природы. – К.: Лыбидь, 1992. – 523.

8. Григорьев А.А. Экологические уроки прошлого и современности. – Л.: Наука, 1991. – 47с.

Додаток А

Забруднення атмосфери в містах України у 2011 році:

продовження Додатка А