Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.реком.до сампо труд.пр..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
272.38 Кб
Скачать

Тема № 10. Трудова дисципліна

Дисципліна труда – це необхідна умова будь-якої сумісної праці. Як правова категорія дисципліна праці виступає в чотирьох аспектах: як один з основних принципів трудового права, як елемент трудових правовідносин, як інститут трудового права, як фактична поведінка.

Отже, дисципліна праці – це сукупність правових норм, що регулюють внутрішній трудовий розпорядок, встановлюють трудові обов'язки працівників і роботодавця, визначають заходи заохочення за успіхи в праці і відповідальність за винне невиконання цих обов'язків.

Дисциплінарна відповідальність працівників є одним із видів юридичної відповідальності, що передбачена законодавством за неправомірну поведінку. Вона полягає в застосуванні до них дисциплінарних стягнень за порушення дисципліни праці.

В юридичній літературі порушення трудової дисципліни називають дисциплінарним проступком.

Існує два види дисциплінарної відповідальності: загальна і спеціальна.

Загальна дисциплінарна відповідальність передбачена правилами внутрішнього трудового розпорядку. Вона поширюється на всіх працівників, крім тих, для яких передбачена спеціальна дисциплінарна відповідальність.

Спеціальну дисциплінарну відповідальність несуть ті працівники, на яких поширюються статути і положення про дисципліну.

Курсантам, студентам, слухачам треба уважно вивчити порядок застосування заходів заохочення і стягнення.

Практичні завдання План

  1. Поняття дисципліни праці по трудовому праву.

  2. Методі забезпечення трудової дисципліни.

  3. Якими нормативними актами регулюється трудова дисципліна.

  4. Заходи заохочення, встановлені діючим законодавством.

  5. Дисциплінарний проступок.

  6. Види дисциплінарної відповідальності.

  7. Заходи дисциплінарного стягнення і порядок їх застосування.

Задача 1

Зварник Іванов систематично порушував трудову дисципліну, грубо ставився до товаришів по роботі. Розглянувши справу Іванова, трудовий колектив бригади виніс рішення: “За неодноразове порушення трудової дисципліни, етичних норм поведінки поставити перед директором питання про звільнення Іванова з роботи”.

Чи законне рішення трудового колективу бригади?

Чи зобов’язаний директор підприємства виконати рішення бригади?

Задача 2

Механік АТ “Побутбуд” Рудіченко був відсутній на робочому місці протягом першої половини робочого дня. У пояснювальній записці, яку від нього затребував директор підприємства про причини відсутності протягом чотирьох годин, Рудіченко вказав, що на прохання іншого механіка цього ж підприємства надавав йому допомогу в ремонті екскаватора на його робочому місці у сусідньому гаражі. Наступного дня був виданий наказ про звільнення Рудіченка за п. 4 ст. 40 КЗпП України за відсутність на робочому місці без поважних причин понад трьох годин.

Вважаючи звільнення незаконним, Рудіченко звернувся до суду з позовом про поновлення на роботі і оплату за час вимушеного прогулу.

Вирішіть справу.

Задача 3

Наладчик Карпенко запізнився на роботу на 40 хвилин. У зв’язку з цим начальник цеху через три дні подав директору заводу доповідну записку, в якій просив оголосити Карпенку догану. Через тиждень директор заводу видав наказ, в якому Карпенку оголошувалася догана за запізнення на роботу. Карпенко звернувся до КТС із заявою, в якій просив догану з нього зняти, оскільки запізнився він тому, що йому довелося в цей день їхати на роботу з передмістя. Пояснювальну записку про проступок у нього ніхто не відбирав, і в суті справи адміністрація не розібралася.

Вирішіть спір.