Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова економаналіз.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
934.4 Кб
Скачать

43

Міністерство освіти і науки України

Національний університет водного господарства та природокористування

Кафедра економіки підприємства

Курсова робота

З дисципліни „Економічний аналіз”

на тему:

Аналіз забезпеченості підприємства робочою силою”

на прикладі ПСК „Корецький Хлібокомбінат”

Виконала:

Студентка ФЕіП , ЕП-33

Грабовська М.В.

Перевірив:

Гарнага О.М.

Рівне-2008

Зміст

Вступ.........................................................................................................................3

Розділ I. Теоретичні основи аналізу забезпеченості підприємства робочою силою........................................................................................................................5

    1. Загальна характеристика ПСК „Корецький Хлібокомбінат”....................5

    2. Завдання та джерела інформації аналізу трудових ресурсів.....................9

    3. Поняття трудових ресурсів і їх класифікація...........................................10

    4. Склад і структура персоналу підприємства..............................................12

    5. Аналіз забезпеченості підприємства трудовими ресурсами...................15

    6. Аналіз руху трудових ресурсів..................................................................18

Розділ II. Аналіз забезпеченості підприємства робочою силою.......................22

2.1. Аналіз трудових ресурсів підприємства ПСК „Корецький Хлібокомбінат”......................................................................................................22

2.2. Аналіз ефективності використання трудових ресурсів на підприємстві..31

2.3. Аналіз ефективності оплати праці на підприємстві...................................39

Висновок.................................................................................................................41

Список використаної літератури..........................................................................43

Додатки

Вступ

У конкурентному середовищі підприємство прагне зміцнити своє економічне становище через досягнення переваг над конкурентами. Конкурентної переваги підприємство добивається, знижуючи витрати виробництва чи пропонуючи кращий за якістю товар. Однією з важливих передумов конкурентноспроможності підприємства є наявність трудових ресурсів та їх раціональне використання.

Трудові ресурси — частина населення країни, яка через психофізіологічні та інтелектуальні якості здатна створювати матеріальні блага чи надавати послуги. Трудові ресурси як економічна категорія відбивають відносини щодо населення, яке володіє фізичними й інтелектуальними здібностями відповідно до умов відтворення робочої сили. Трудові ресурси — це частина працездатного населення, що за своїми віковими, фізичними, освітніми даними відповідає тій чи іншій сфері діяльності. Слід відрізняти трудові ресурси реальні (ті люди, які вже працюють) та потенційні (ті, що мають бути залучені до певної праці у перспективному періоді).

Актуальність даної теми полягає в тому, що на основі аналізу трудових показників можливо своєчасно виявити помилки та негативні тенденції і прийняти заходи по їх поліпшенню. Аналіз трудових показників дає необхідну інформацію про стан справ, яка має практичне значення. Для більш точного аналізу робочої сили слід використовувати статистичні методи.

Метою даної роботи є проаналізувати ступінь, забезпеченості та ефективності використання робочої сили на ПСК „Корецький хлібокомбінат”.

В якості об’єкта дослідження обрано систему показників, що характеризують процес дослідження трудових ресурсів на базі ПСК „Корецький хлібокомбінат”.

Завданням даної курсової роботи є вивчення методів аналізу трудових ресурсів, форми їх застосування, а також важливість їх використання для точного визначення забезпеченості підприємства робочою силою.

Розділ I. Теоретичні основи аналізу забезпеченості підприємства робочою силою

1.1 Загальна характеристика пск „Корецький хлібокомбінат”

Корецький хлібокомбінат засновано в 1955 році. До його складу входять дві хлібопекарні - Корецька та В. Межирицька хлібопекарня була заснована в 1966 р. і в 1996 р. об'єднана з Корецькою хлібопекарнею і створено Корецький хлібокомбінат. Підприємство споживчої коопераці ”Корецький хлібокомбінат” Корецької райспоживспілки є підприємством Корецької районної спілки споживчих товариств. Підприємство є юридичною особою, керується в своїй діяльності Законом України “Про споживчу коперацію”, Цивільним кодексом України та Господарським кодексом України, іншими законодавчими актами України, нормативними актами Центральної спілки споживчих товариств України. Повне найменування підприємства: підприємство споживчої кооперації ”Корецький хлібокомбінат” Корецької райспоживспілки. Скорочене найменування Підприємства: ПСК ”Корецький хлібокомбінат”. Місцезнаходження Підприємства: Україна, 34700, Рівненська область, м.Корець, вул.Київська,20.

Хлiбокомбiнат є монополістом по виробництву хлібобулочних виробів і реалізує свою продукцію в м. Корець, населених пунктах району, а також має свої торгові магазини в м. Рівне, смт. Славута та Городниця.

Виробництво хліба та хлібобулочних виробів з кожним роком підприємство зменшує. Це пояснюється різким підвищенням цін на паливно-енергетичні ресурси, зниження купівельної спроможності населення, випічка хліба в домашніх умовах сільськими жителями, поява конкурентів на ринку збуту.

Для випікання хлібобулочних виробів використовують борошно, яке одержують за рахунок переробки зерна, що закуповують в місцевих виробників, а також купують борошно від інших його виробників - Білої Церкви, Вінниці. Борошно засвідчується якісними посвідченнями про якість переробки. Підприємство здійснює такі види діяльності:

1.Комерційна, товарообмінна, заготівельна, торгівельна, торгівельно-закупівельна, постачальнозбутова, консигнаційна, дилерська, дистриб’юторська та посередницька діяльність. Оптова й роздрібна реалізація продукції власного і невласного виробництва, комісійна й комерційна торгівля.

2. Виробництво, переробка, закупівля й реалізація продукції виробничо-технічного призначення, товарів народного споживання, сільськогосподарської та харчової продукції в Україні та за її межами, виготовлення та реалізація хлібопекарної продукції.

Корецький хлібокомбінат виготовляє і реалізує різноманітну продукцію: хліб дієтичний, хліб Київський, хліб селянський, хліб святковий, батон нарізний, рогалик здобний, булочка здобна, булочка шкільна, ватрушки та інше. Велику питому вагу серед цього асортименту займає хліб Київський, хліб селянський, батон нарізний.

Метою створення підприємства і його подальшої діяльності є отримання прибутку. Щоб спланувати прибуток, доцільно скласти точний прогноз доходів і витрат. А для цього треба бути впевненим у тому, що підприємство зможе реалізувати визначену кількість своєї продукції за визначеною ціною. Для цього досліджуються канали реалізації та прогноз збуту продукції, який безпосередньо пов'язаний з ринком товарів. Відсутність такої інформації означає, що підприємство виходить на ринок з великим ризиком, не знаючи своїх шансів на успіх. Підприємство ставить перед собою виробниче завдання, визначає потребу в робочій силі, матеріальних ресурсах, основних засобах, складає кошторис витрат, визначає потреби у фінансових ресурсах та планує джерела їх покриття.

А головним пріоритетом виробництва продуктів харчування ПСК «Корецький хлібокомбінат» є їх якість.

Виробничий процес – це процес переробки сировини і напівфабрикатів в готову продукцію.

Основне виробництво охоплює процеси безпосередньо пов’язані з переробкою сировини в готову продукцію. На хлібозаводі, до нього відносять всі процеси, що пов’язані з виробництвом хліба, починаючи від підготовки борошна та інших компонентів, до випікання та охолодження хліба і його реалізації.

Допоміжне виробництво, як правило, охоплює процеси матеріального та технічного обслуговування основного виробництва і забезпечує необхідні умови перетворення сировини в готову продукцію.

Виробнича структура стосується виключно основного виробництва. У складі цехів відрізняють потокові лінії. Потокові лінії складаються з відділень, які спеціалізуються на виконанні окремих стадій технологічного процесу. За кожним з них закріплена певна кількість робочих місць з визначеними операціями. До числа підрозділів інфраструктури підприємства належать ремонтно-механічні майстерні, матеріальні склади, газо регулюючі пункти, компресорні, склади безтарного зберігання борошна та допоміжної сировини.

Виробничий процес, який виникає на підприємстві, дуже складний за своїм характером, бо, з одного боку він передбачає участь людини у виготовленні продукції, а значить її праці, а з іншого проходження природних процесів. Природні процеси, як правило проходять без участі людини, наприклад процес дозрівання борошна, бродіння тіста, тощо. Водночас виробничі процеси на підприємстві складаються з цілого ряду окремих процесів, які в економічній літературі мають назву основного, допоміжного, обслуговуючого господарств. Крім того, у складі підприємств прийнято виділяти виробничі й невиробничі підрозділи.

На підприємстві існує своя технологія виробництва продукції, яка в принципі забезпечує реалізацію стратегії та цілей організації. Відомо, що одним із способів досягнення “конкурентної переваги” є запровадження нових технологій у виробництво. На сучасному етапі підприємство має відповідні технології, які можуть забезпечити реалізацію стратегії та досягнення цілей організації.

Основні виробничі проблеми на ПСК «Корецький хлібокомбінат» мале використання виробничих потужностей, застаріле обладнання, дуже рідко запрошуються спеціалісти для консультацій щодо покращення виробничого процесу, є частка обладнання, яка підлягає заміні на більш ефективне.