Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 4.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
377.86 Кб
Скачать

Розділ 4 Медичні інформаційні системи Концепція інформатизації охорони здоров'я

Інформатизація та комп'ютеризація потребують нових на­вичок, нових знань і нового мислення, покликаних забезпечи­ти адаптацію до умов і реалій комп'ютеризованого суспільства. Інформатизація впливає на спосіб і якість життя всіх членів суспільства як на індивідуальному, так і на організаційному рівні, на робочому місці й у побуті.

Інформаційне суспільство — історична фаза розвитку цивілізації, у якій головними продуктами виробництва є ін­формація та знання. Відмітні риси:

  • збільшення ролі інформації та знань у житті суспіль­ства;

  • створення глобального інформаційного простору, що забезпечує ефективну інформаційну взаємодію людей, доступ до світових інформаційних ресурсів і задоволення потреб в ін­формаційних продуктах і послугах.

Історія появи концепції. Термін "інформатизація суспіль­ства" і масштабні проекти, націлені на створення такого су­спільства, уперше з'явилися на Заході. Наприклад, поняття "національна глобальна інформаційна інфраструктура" було впроваджено в США, "інформаційне суспільство" — у Європі, "інформаційні магістралі й супермагістралі" — у канадських, британських й американських публікаціях.

Сьогодні термін "інформаційне суспільство" міцно вкорі­нився не тільки в лексиконі фахівців у галузі інформатики, а й політичних діячів, економістів, учених, лікарів. Це поняття переважно асоціюється з розвитком інформаційних техноло­гій і засобів телекомунікації, що дають змогу здійснити новий еволюційний стрибок і гідно увійти в нове інформаційне століт­тя. У березні 2006 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію підномеромА/КЕ8/60/252, що проголошує 17травня Міжнародним днем інформаційного суспільства.

Основні ідеї. Під інформаційним суспільством розуміють розвинене постіндустріальне суспільство, що виникло насамперед на Заході. Не випадковим є той факт, що інформаційне суспільство затверджується насамперед у тих країнах — Японії, СІЛА і країнах Західної Європи, — у яких у 60—70-х роках сформувалося постіндустріальне суспільство. Основні характеристики інформаційного суспільства: комунікація (ключовий елемент інформаційного суспільства), структурні зміни в економіці, особливо в сфері розподілу робочої сили, ус­відомлення важливості інформації, необхідності комп'ютерної грамотності, значне поширення інформаційної технології, підтримка урядом розвитку комп'ютерної мікроелектронної технології і телекомунікацій.

Інформаційне суспільство варто сприймати як орієнтир критерій змін у сучасному суспільстві.

Концепція державної програми інформатизації охорони здоров'я на 2006—2010 роки Проблема, для вирішення якої розроблено Програму

Побудова інформаційного суспільства є глобальним завданням нового тисячоріччя, а рівень інформатизації — одним із важливих критеріїв успішності економічного й соціального розвитку, конкурентноспроможності національної продукції на зовнішніх ринках.

Державна політика в Україні щодо інформатизації системи охорони здоров'я, а також упровадження новітніх інформаційних технологій (телемедицини, дистанційного навчання тощо) спрямована на ліквідацію відставання в цій сфері від передо­вих світових держав і прискорення входження в інформацій­ний простір міжнародного співтовариства з метою підняття на сучасний рівень управління охороною здоров'я, практичної медицини, медичної освіти і науки.

Для України актуальними є питання розробки стратегії формування й подальшого вдосконалення відомчої інформаційної системи відповідно до вимог єдиного інформаційного про­стору країни, а об'єкт інформатизації розглядається як складова інформаційної структури держави і сукупність різноманітних структур і форм їхньої взаємодії щодо збирання, обробки, збереження, розповсюдження й використання різних видів ін­формації з метою задовольнити потреби й інтереси громадян.

Концепція Програми інформатизації охорони здоров'я визначає пріоритети, мету, напрямки Програми, фінансове забезпечення, прогноз результатів виконання. Її розроблено на основі Національної програми інформатизації і Концепції Національної програми інформатизації (указ Президента України від 20.10.05 р. №1497/2005 "Про першочергові заходи щодо впровадження новітніх інформаційних технологій"), інших нормативно-правових актів, які регламентують питання роз­витку інформаційних технологій в Україні.