Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEMA_5-_gospodarsk_tovaristva.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
45.69 Кб
Скачать

Тема 5: господарські товариства – суб’єкти підприємницької діяльності.

  1. Поняття та види господарських товариств.

Така організаційно-правова форма підприємництва, як господарське товариство, має істотні особливості щодо створення, діяльності та юридичного статусу. Тому товариства як відповідно до ГК, такі на основі Закону України «Про господарські товариства» від 19 вересня 1991 р. (далі Закон), який визначає поняття, види, правила створення і діяльності товариств, а також права та обов'язки їхніх засновників та учасників.

Відповідно до ст. 1 Закону України „Про господарські товариства” від 19 вересня 1991 року господарським товариством є юридична особа, статутний фонд якої поділений на частки між учасниками.

Згідно із ст. 79 Господарського кодексу України господарськими товариствами визнаються підприємства, створені на засадах угоди юридичними і фізичними особами, а також іншими учасниками цивільних відносин, шляхом об’єднання їх майна та/або підприємницької діяльності з метою одержання прибутку.

У випадках, передбачених законом, господарське товариство може діяти у складі одного учасника.

За законодавством України господарські товариства можуть створюватися і діяти в п’яти організаційно-правових формах:

  1. акціонерного товариства;

  2. товариства з додатковою відповідальністю;

  3. товариства з обмеженою відповідальністю;

  4. повного товариства;

  5. командитного товариства.

Акціонерним визнається товариство, яке має статутний фонд, поділений на визначену кількість акцій рівної номінальної вартості, і несе відповідальність за зобов’язаннями тільки майном товариства. Акціонери такого товариства за його боргами несуть ризик втрати своїх акцій.

Акціонерне товариство, яке володіє, користується, а також розпоряджається холдинговими корпоративними пакетами акцій (часток, паїв) двох або більше корпоративних підприємств (крім пакетів акцій, що перебувають у державній власності) називається холдинговою компанією.

Відповідно до Закону України „Про холдингові компанії в Україні” від 15 березня 2006 року холдинговим корпоративним пакетом акцій (часток, паїв) вважається пакет акцій (часток, паїв) корпоративного підприємства, який перевищує 50 відсотків чи становить величину, яка забезпечує право вирішального впливу на господарську діяльність корпоративного підприємства.

Товариством з обмеженою відповідальністю визнається товариство, що має статутний фонд, розділений частки, розмір яких визначається установчими документами. Учасники такого товариства за його боргами несуть ризик втрати своїх вкладів до статутного фонду.

Назва цього товариства має умовний характер, оскільки ні саме товариство, як юридична особа, ні його учасники, не несуть обмеженої відповідальності. Товариство з обмеженою відповідальністю за своїми зобов’язаннями несе повну відповідальність усім належним йому майном, а його учасники – несуть ризик втрати своїх вкладів у статутний фонд.

Товариством з додатковою відповідальністю визнається товариство, статутний фонд якого поділений на частки визначених установчими документами розмірів. Учасники такого товариства за його боргами несуть ризик втрати своїх вкладів до статутного фонду, а при їх недостатності – додатково належним їм майном в однаковому для всіх учасників кратному розмірі до вкладу кожного учасника.

Назва цього товариства, як і попереднього, характеризується певною умовністю, оскільки товариство з додатковою відповідальністю, як юридична особа, не несе додаткової відповідальності. Додаткову відповідальність за зобов’язаннями товариства несуть його учасники.

Повним визнається таке товариство, всі учасники якого займаються спільною підприємницькою діяльністю і несуть солідарну відповідальність за зобов’язаннями товариства усім своїм майном.

Командитним визнається товариство, в якому разом з одним або більше учасниками, які здійснюють від імені товариства підприємницьку діяльність і несуть відповідальність за зобов’язаннями товариства всім своїм майном, є один або більше учасників, відповідальність яких обмежується вкладом у майні товариства (вкладників), та які не беруть участі в діяльності товариства.

У командитному товаристві є два види учасників: повні учасники та вкладники. Між ними встановлені відмінності:

- на відміну від повних учасників, вкладники не можуть бути засновниками командитних товариств;

- на відміну від повних учасників, вкладники командитних товариств, можуть не мати статусу суб’єкта підприємницької діяльності;

- на відміну від повних учасників, вкладники не можуть діяти від імені командитного товариства без довіреності;

- на відміну від повних учасників, вкладники за зобов’язаннями командитного товариства не несуть відповідальності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]