Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
02.05.2014
Размер:
391.17 Кб
Скачать

36. Основний і оборотн капітал.

Виробничий К-одна з фукціон-х форм та друга стадія кругообігу промисл-го К (засоби в-ва та роб сила).ВК: основний та оборотний.

Основний капітал– це та частина продуктивного капіталу, яка повністю бере участь у вир-ві й тривалий час зберігає свою споживчу варт-ть, а варт-ть його пернос-ся частинами на прод, яка виробл-ся, впродовж усього періоду використання і повертається до свого власника теж по частинах, в міру реалізації готової прод.Іншими словами,осн. К – це ті частки К, які переносять свою вартість на знов створ-й продукт поступово по мірі знош-я (нафто, - газо проводи, тран-спорт; виробн будівлі, госп та складські приміщ, машини, верстати, обладнання, інструментарій вел вартості).

Оборотний капітал– це частина продуктивного капіталу, яка впродовж одного періоду вир-ва втрачає свою стару споживчу варт-ть, а її варт-ть повністю переноситься у вартість товару, що виробляється, і повністю повертаються до свого власника у грошовій формі після реалізації товару. Таким чином,обор К- це ел-ти К, які переносять свою вартість на створ-го продукту на протязі одного вир-го циклу (осн і допом матеріали, паливо, ел.енергія, роб.сила;).

Поділ капіталу на основний і оборотний властивий лише для продуктивного капіталу. Грошовий і товарний капітали, які функціонують у сфері обігу, такого обігу не мають. В основі поділу капіталу на основний і оборотний лежить спосіб участі різних частин продуктивного капіталу в процесі перенесення варт-ті.

38. Первісне нагромадження капіталу.

ПНК– це істор процес відокремлення безпосер працівників, перш за все селян, від засобів в-ва, в рез-ті якого вони перетвор-сь у капі-тал, а працівники – у найм-х робітни-ків. ПНК є вихідним пунктом кап способу в-ва.Методи:колоніальна система (поневолення відсталих народів Америки, Азії та Африки); податкова с-ма (податки з населення); с-ма протекціонізму (політика держави, спрямована на стимулюв-я нац ек-ки, на захист внутр ринку та захисту від іноз конкуренції (митні збори, обмежен імпорту і т.і.) та посилена експлуатація. В рез-ті ПНК була створена у масовій кіл-ті роб сила, позбавлена засобів в-ва та створились грош багатства в руках небагатьох осіб. Гр-Т-Гр*, де Гр*- додаткова вартість. Гро-ші + приріст додатк вартості = капітал.

41. Сутність з/п. Номінальна і реальна з/п.

ЗП – грош вираз вартості ціни грош сили. Визн-ся вартістю засобів існування, необх для її відтво-рення. Форми ЗП: погодинна (від кіл-ті відпрац часу) та відрядна (від кільк -ті виробл прод-ції), а також тарифні, преміальні, колективні. Номін ЗП –це сума грошей, яку отрим-ть робітники згідно з оцінкою вартості роб сили. НЗП відрізн від реал ЗП тим, що, по-перше, вкл в себе податки із заробіт-ків у бюджет держави та фонди соц страх, по-друге, не враховує динаміки цін. При зрост цін на спож товари, НЗП вист одним з осн факторів під-вищ реал ЗП. В той же час її ріст відобр мат зацікавлен-ть працівників у рез-тах св праці й підвищ-і ефект-ті в-ва. Регул-я НЗП доп забезп раціона-льну проф-кваліфік, міжгалуз і регіон диференц в оплаті роб сили, впливати на розподіл і перерорзп труд ресурсів. Реал ЗП –це к-ть спож вартостей (то-варів), яку працівник може придбати за св грош (номін) ЗП при даному рів-ні цін після сплати податків. Рівень РЗП залеж: від НЗП, рівня цін на пре-дмети спож та послуги (індекс варто-сті життя); податків у бюджет та фон-ди соц страх. Мат основою зростання РЗП , є розщир маштабів в-ва, підвищ його ефект-ті.

Соседние файлы в папке Шпоры по политэконимике