Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
02.05.2014
Размер:
391.17 Кб
Скачать

18. Власність як ек-на категорія, її суть, види та форми.

Власність–це с-ма виробн відносин між людьми (класами, соц верствами, групами) щодо привлас-нення різноманітних обєктів влас-ності (засобів в-ва, предметів спож-ня, послуг, роб сили, патентів та ін) у всіх сферах сусп відтворення (безпо-сер в-ві, розподілі, обміні та спожи-ванні).

Вона вкл в себе 2 осн сторони:кількісну(озн сукуп-ть мат благ у сусп-ві, різноманітн обєктів власнос-ті, осн з яких є: засоби праці, предме-ти праці, предмети споживання, роб сила, послуги, ЦП, золото гроші, патенти., ліцензії, використ-ні людь-ми сили природи, форми і м-ди орг-ції в-ва, корисні копалини) іякісну(озн процес привл-ння різн субєктами вл-ті тих чи ін обєктів вл-ті у безпо-серед в-ві, розподілі, обміні та спожи-ванні).Типи: приватна (хар-ся тим, що зас в-ва, а отже, й вироблена продук-ція, належить приватн особам) ісусп-на(хар-ся спільним привласненням засобів в-ва й виробн продукту).Види приватної: трудова (основана на влас-ній праці власника або його членів сімї ) та нетрудова (осн на викор наймана праці).Види сусп-ї:власність на-роду та власність колективу. Форми трудової:одноосібне госп-во, реміс-ниче госп-во, дрібнотов фермерське госп-во.Форми нетрудової:рабовла-сницьке госп-во, феод госп-во, прива-тне капіталіст госп-во.Форми власно-сті народу:заг.державна вл-ть, власн-ть автономії Республіки Крим, кому-нальна власність. Форми власності колекти-ву:акціонерна, кооперативна, госп тов-в, гром-х організацій.

19. Власність на засоби в-ва та способи з'єднання факторів вир-ва.

Власність на ЗВ–визначає не тільки характер економ-х взаємозв-ків між людьми в проц в-ва, але і форми розподілу виробн-го продукту, його обміну та споживання.; -це відносини, які відобр хар-р і засіб присвоєння мат благ (засіб в-ва і предмети спожи-вання).

Будь яке вир-во характ-ся деякими спільними рисами: воно має в основі єдині 3 компоненти (фактори): роб силу людини, предмети праці і засоби праці.

Факт в-ва– б/я ел-ти процесу в-ва, які впливають на нього, визн-ть його рез-ти та ефектив-ть;у вузьк роум-ні ФВ – це прод сили сусп-ва. У першому випадку до ФВ відносять техн прогрес, розв науки, освіти і кваліфік працівників, соц-й, етичний, гуманіт-й та дух-й фактори та ін. У др – засоби і предмети праці, робоча сила , наука, форми і м-ти організ-ції в-ва, викор-ні людьми сили природи та інформація.

Роб сила– це здатність людини до праці.Предмет праці– те, на що скерована дія-ть людини, з чого вона виробляє необхідні матер-ні блага.Засоби праці– це інструменти, знаряддя, з допомогою яких люди обробляють предмет праці, виробляючи з нього необхідні засоби існування.

В результаті взаємодії факторів вир-ва створ-ся продукт праці, призначений задовольняти ті чи ін потреби людей.

Засоби вир-ва, у т.ч. земля, виступають речовими, т.б. природними, об'єктивними факторами вир-ва, а роб сила – суб'єктивним. Засоби вир-ва як речовий фактор беруть участь у створенні споживчої варт-ті, але варт-ті, в т.ч. додаткової, не створюють. Їхня варт-ть лише переноситься на новостворений продукт конкретною працею найманого працівника.

Соседние файлы в папке Шпоры по политэконимике