Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Збірник методикдо наказу 525.doc
Скачиваний:
2621
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
2.6 Mб
Скачать

Інтерпретація шкал

Шкала нервово-психічної нестійкості. Шкала повідомляє про наявність ознак НПН. Подальші шкали тільки розкривають структуру НПН. Низький рівень поведінкової регуляції, порушення міжособистісних відносин, недостатня соціальна зрілість, порушення у сфері професійної діяльності, дисциплінарних і моральних норм поведінки, відсутність адекватної самооцінки і реального сприйняття дійсності, низькі адаптаційні можливості. Високі показники свідчать про наявність ознак нервово-психічної нестійкості.

Шкала істерії. Для осіб з високими показниками характерним є позерство, егоцентризм, самозакоханість, демонстративність і театральність поведінки, бажання бути у центрі уваги, прагнення показатися в очах оточуючих значною особистістю, бажання визнання і оригінальності, схильність до перебільшень. Поверхневе відношення до поставлених завдань, недбале їх виконання. Хвороблива і неадекватна реакція на осуд суспільства, невизнання „заслуг”. Професійна діяльність і поведінка орієнтована на зовнішній ефект.

Шкала психастенії. Характерною є висока тривожність, недовірливість, нерішучість, невпевненість у собі, особливо в умовах динамічної обстановки, дефіциту часу і інформації; підвищена вразливість, відчуття неповноцінності, тривалий аналіз своїх дій, схильність до сумнівів, зниженої самооцінки і незадоволеності собою; вимогливість у виконанні формальностей, делікатність і тактовність, боязкість, знижена активність; складність при ухваленні рішень, уникнення складних завдань.

Шкала психопатії. Підвищені збудливість, агресивність, незлагідність, експлозивність, впертість і наполегливість; схильність до бурхливих реакцій протесту і прямолінійної критики; низький рівень самоконтролю, схильність до володарювання, високе відчуття суперництва, прагнення за всяку ціну відстояти, виправдати свої вчинки і переконання; непередбачуваність емоцій і вчинків.

Шкала параної. Схильність до утворення „видатних ідей” і „боротьби за справедливість”; глибоке теоретизування, прямолінійність у думках, зарозумілість і самовпевненість; уміння захопити, організувати людей на реалізацію своїх ідей; вузькість і однобічність інтересів, недовір'я і підозрілість, завзятість у відстоюванні переконань, конфліктність у разі невизнанні заслуг.

Шкала шизофренії. Схильність до теоретичних побудов і несподіваних висновків, які часто не співпадають з висновками і думками оточуючих, оригінальність і споглядальність; емоційна холодність, поверхневе співпереживання, нерозуміння товаришів, безцеремонність і жорсткість або, навпаки, підвищена ранима і чутливість; прагнення до занурення у власний світ, відчуженість, замкнутість, безплідна мрійливість, наростаючі утруднення в спілкуванні.

Слід пам’ятати, що ізольованій інтерпретації може піддаватися тільки шкала НПН, решта шкал - як єдине ціле, а не як сукупність незалежних шкал. Підйом по одній з шкал говорить про найбільшу присутність ознак цієї шкали у загальній характеристиці нервово-психічної нестійкості особистості.