Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
архівознавство.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
37.53 Кб
Скачать

Тема 2.Система архівних установ занальна зарактеристика.

1. Поняття систтеми арзівних установ та її відмежування від мережи арзівних установ.

2. Види архівних установ.

3. Загальна характеристика державних центральних архів.

1. Під сиситемою арзівних установ рузуміють сукупність архівів інших дежавних установ, структурних підрозділів що забезпечують формування національного архівного фонду (НАФ) його зберігання здійснюють науково дослідні інформаційно-довідникові та управвлінські функції в архівній справі.

Діяльність кожного із субєктів архівної установ регулюються законодавством України відповідними посадовими правилами та інструкціями.

Мережа архівних установ- це структурна основи архівної галузі до якої входять архіви: арзівні підрозділи міністерств, відомств, підпрємств, організацїї та громадські обєднання що здійснює постійне чи тимчасове зберігання документів.

Отже, мережа архівних установ, разом з орагнами управління та іншими структурами галузі, складає сиситему архівних установ.

Відповідно до статті 6 закону України про національний архівний фонд і архівні установи провідна місце серед архівів займають центральні державні архіви, що комплектують, зберігають і забезпечують користування документами тієї частини національного архівного фонду яка становить державну вдасність та найбільшу історичну цінність.

2. Види архівів:

1) залежно від терміну зберігання документів:

- архіви жля постійного зберігання документів (центральні та місцеві архіви)

- архіви для тимчасового зберігання документів, тобто ті архіви які після закінчення встановленого терміну передають документи на зберігання у профільні архіви або знищують документи відповідно жо встановлених правел

2) залежно від призначення документа:

- галузеві (що забезпечують облік та зберігання науково-технічних, геологічних, картографічних та інших спеціальних видів документів які потребуєть особливих умов зберігання та використання: арзів мін оборони України, архів служби безпеки України, архів МВД)

3) за місцем розташування:

-місцеві державні архіви

- архівні підрозділи орагнів підприєств установ та організацій.

- архівні підрозділи савмовряжних наукових установ жержавних бібліотек, та музеїв. Ст 10 України закону “про національний фонд” говорить що до місцевих дердавних архівів належать державні архіви областей та їхні філіали, міські державні архіви та рахівні віділи районих державних адміністарцій. Їхня головна функція полягає у зберігання архівних документів місцевого походження та надає необхідної архівної інформацїї установам та громодянам.

4)Особливість архівних підрозділів державних органів, підприємтсв установ та організацїї полягає в тому що вони комплектують документи для тимчасового зберігання які використовуються в службових, наукових виробничих та інших цілях, а також для захисту законів і прав та інтересів громодян.

Архівні підрозділи самоврядних навкових установ деравних бібіліотек та музеїв- це архів національної академїї наук України, віділи рукописів окремих музеїв та інститут руклписів національної бібіліотеки України імені Вернадського.

Основною складовою частиною систтеми арзівних установ є головне архівне управління п кабінеті мінстрів України (деражний комітет архівів-це центральний оргаг виконавчої влади на які покладо функцїї управління архівнимож справою, контролю і нормативно-методичного забезпечення введення діловодства.

Український державний науково-дослідний інститут архівної справи та докоментозанавства на які покладено завдання розроблення теорії винекненя і розвитку архівної справи історїї та практики архівної всрави узагальненя та поширення відчізнаного та дарубіжного зосвіду в архівній справі новітніх арівних технологій та документо знавчих проблем.

1 Центральний державний історичний архів у Києві 1918. У своіх колекціях зберіагє історчні джерела з 1369- 1917 року що стосуються перебування українських земель у складі литовскьо-руської держави під владою літви і польщі та які містять цінну інформацію про зародження українського козацтва.

2. Центарльний деравний істоичний архів у львові заснований 1939 році. Найдавніші документи архіву 1233 у цьому архіві зібрані документи що показують становище західно-українських земель у склалі Речі Посполитої, а також у фондах Львівського ахіву предствалені документи про розвиток культури, освіти 16,18 століття.

3. Документи присвячені новітній історїї (після 1917 року зберігається у центарльному державному архівів видих органів влади та управління у Харокві заснований 1945). Український центарльний державний кіно-фото-фоно архів заснован в Київі 1932 році і містить колекцію документів зображувального і хвукового характеру що мають ілрмк фотографїї, кінофільмів відеофільмів.