Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
перероблені шпори на роздрук!.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
387.07 Кб
Скачать

41. Відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування.

Органи та посадові особи місцевого самоврядування несуть відповідальність за свою діяльність перед територіальною громадою, державою, оридичними особами і фізичними особами. (ст.72)

Відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування. Органи та посадові особи місцевого самоврядування є підзвітними, підконтрольними та відповідальними перед територвальними громадами. Вони періодично, але не менш як 2 рази на рік, інформують населення про виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку, місцевого бюджету, з інших питань місцевого значення, звітують перед територіальними громадами про свою діяльність.

Територ.громада у будь-який час може достроково припинити повноваження органів та посадових осіб місцевого самоврядування, якщо вони порушують Конституцію або закони України, обмежують права і свободи громадян, не забезпечують здійснення наданих їм законом повноважень. (ст.75)

Відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування перед державою. Несуть відповідальність у разі порушення ними Конституції або законів України. Органи та посадові особи місцевого самоврядування з питань здійснення ними делегованих повноважень органів виконавчої влади є підконтрольними відповідним органам виконавчої влади. (ст.76)

Відповідальність перед ЮО та ФО. Шкода заподіяна ЮО та ФО шкода в результаті неправомірних рішень , дій або бездіяльності органів місцевого самоврядування відшкодовується за рахунок коштів місцевого бюджету, а в результаті неправомірних рішень, дій або бездіяльності посадових осіб місцевого самоврядування – за рахунок їх власних коштів у порядку встановленому законом.

Спори вирішуються у судовому порядку. (ст.77)

42. Індивідуальні форми реалізації громадянами права на участь у мс.

Участь у місцевому референдумі, місцевих виборах: ч.3 ст.38 Конституції України регламентує право громадян на участь у місцевих референдумах на виборах, а ст.. 71, 141 гарантують вільні вибори на основі загального і прямого виборчого права. Добровільність виборів гарантує ст..6 Закону «Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», а в Законі «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» - окреслені основні принципи участі громадян ( з 18 р., постійно проживаючі, незалежно від соціального та майнового стану, національності, статі, освіти, мови, релігії і політичних поглядів).

Участь у загальних зборах громадян за місцем проживання: Положення про загальні збори громадян за місцем проживання в Україні (9.02.1996) регламентує що у роботі зборів мають право брати участь громадяни, які досягли 18 років і постійно проживають на відповідній території. Збори скликаються в міру необхідності, але не менш як один раз на рік і є правомочними за наявності на них більше половини громадян, які проживають на відповідній території і мають право брати участь у зборах, а в разі скликання зборів (конференції) представників громадян - не менш як двох третин представників відповідних територіальних утворень. Рішення є обов’язковим для громадян, органів самоорганізації населення.

Служба в органах місцевого самоврядування:

Ч.2 ст. 38 Конституції України регламентує право громадян на участь у місцевому самоврядуванні шляхом служби в органах місцевого самоврядування. Ст.1 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» дає визначення посадової особи місцевого самоврядування. 7 червня 2001 року прийнято ЗУ «Про службу в органах місцевого самоврядування», який регулює правові, організаційні, матеріальні та соціальні умови реалізації громадянами права на службу в органах місцевого самоврядування.

Судові форми реалізації громадянами права на участь у місцевому самоврядуванні: Ст.55 Конституції України гарантує право на соціальний захист; ст..56 Конституції України гарантує право на відшкодування за рахунок органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб при здійсненні нами своїх повноважень. Ст.77 ЗУ «Про місцеве самоврядування» регламентує відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування перед юридичними і фізичними особами, а п.2 ст. 77 ЗУ «Про місцеве самоврядування» трактує, що спори про поновлення порушених справ юридичних і фізичних осіб, які виникають у результаті рішень, дій чи бездіяльності органів або посадових осіб місцевого самоврядування вирішуються в судовому порядку. Шкода заподіяна вищеназваними чинниками , згідно пункту 1 вищеназваної статті відшкодовується за рахунок коштів місцевого бюджету, посадових осіб за рахунок їх коштів.

Участь у громадській експертизі: Пункт 12 ст. 47 ЗУ «Про місцеве самоврядування» передбачає право постійних комісій створювати для вивчення питань робочі групи із залученням представників громадськості, вчених і спеціалістів.