Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Part_4.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
3.12 Mб
Скачать

5.1.1.Основи тунелювання

Тунелювання – це метод використання інфраструктури об’єднання мереж для пересилання даних від одної мережі через іншу мережу. Даними, які пересилаються, тобто корисним навантаженням можуть бути рамки або пакети від інших протоколів. Замість висилання рамки, випродукованої джерельним протоколом, тунельний протокол інкапсулює (запаковує) рамку в новий пакет, забезпечений своїм заголовком. Цей заголовок забезпечує інформацію для раутінгу, так що інкапсульоване корисне навантаження може перетинати проміжну мережу. При цьому інкапсульовані пакети маршрутуються через проміжне об’єднання мереж між кінцевими пунктами. Логічний шлях, через який переміщається інкапсульований пакет, називають тунелем (рис. 5). Коли інкапсульований пакет досягає призначення в об’єднанні мереж, він розпаковується і пересилається до кінцевого призначення. Зауважимо, що тунелювання включає процес запакування, пересилання і розпакування пакетів. Транзитне об’єднання мереж може бути довільним і Internet як публічна мережа є тільки найбільш поширеним прикладом.

Технології тунелювання вже існують певен час, однак новітні технології тунелювання з’явилися протягом останніх декількох років. Ці новітні технології включають:

  • протокол PPTP, який дозволяє шифрувати трафік IP, IPX або NetBEUI і тоді інкапсулювати його в IP-данограму, яка пересилається через корпоративну IP-мережу або через публічну IP-мережу, таку, як Internet;

  • протокол L2TP, який дозволяє шифрувати трафік IP, IPX або NetBEUI і тоді висилати його через довільне середовище, яке підтримує доручення данограм типу “пункт-пункт”, наприклад, через мережі IP, X.25, Frame Relay або ATM;

  • тунельний режим IPSec, який дозволяє шифрувати трафік IP і тоді інкапсулювати його в IP-данограму, яка пересилається через корпоративну IP-мережу або через публічну IP-мережу, таку, як Internet.

Рис. 5. Тунелювання.

5.1.2.Протоколи тунелювання

Для того, щоб встановити тунель, необхідно, щоб тунельний клієнт і тунельний сервер використовували однаковий протокол тунелювання. Технологія тунелювання базується на використанні протоколів тунелювання Рівня 2 або Рівня 3. Протоколи Рівня 2 відповідають Канальному рівню еталонної моделі OSI і використовують рамки як блоки обміну. Протоколами Рівня 2 є PPTP і L2TP; обидва вони інкапсулюють корисне навантаження у рамки протоколу PPP для пересилання через об’єднання мереж. Протоколи Рівня 3 відповідають Канальному рівню і використовують пакети. Прикладами таких протоколів є IP over IP та IPSec Tunnel Mode. Ці протоколи інкапсулюють IP-пакети у додаткові IP-данограми перед пересиланням через IP-мережу.

5.1.3.Як працює тунелювання

Для тунельних технологій Рівня 2, таких як PPTP і L2TP, тунель подібний до сесії: обидва кінцеві пункти тунелю повинні бути залучені до тунелю і повинні бути узгоджені конфіураційні змінні, такі як призначення адрес або параметри шифрування чи компресії даних. У більшості випадків дані, які пересилаються через тунель, висилаються за допомогою протоколів, базованих на данограмах. Протокол, який обслуговує тунель, вживається як механізм для керування тунелем.

Тунельні технології Рівня 3 у загальному випадку передбачають, що всі питання конфігурування обслуговуються окремо, часто вручну. Для цих протоколів фаза обслуговування тунелю може бути відсутня. Натомість для протоколів тунелювання Рівня 2 тунель повинен бути створений, обслужений і потім закритий.

Як тільки тунель встановлено, то тунельовані дані можна пересилати. Клієнт і сервер тунелю використовують протокол пересилання даних через тунель для підготовки даних до тунелювання. Наприклад, коли клієнт тунелю висилає корисне навантаження до тунельного сервера, то клієнт передовсім доповнює тунельовані дані заголовком протоколу пересилання даних через тунель. Потім клієнт висилає інкапсульоване корисне навантаження через об’єднання мереж, яке маршрутує його до тунельного сервера. Тунельний сервер приймає пакет, видаляє заголовок протоколу пересилання даних через тунель і пересилає корисне навантаження до доцільної мережі. Пересилання інформації між тунельним сервером і тунельним клієнтом відбувається подібним чином.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]