Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8_2_Metodichni_materiali_do_vikonannya_RR.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
2.2 Mб
Скачать

Тема 1 ефективність використання земельних ресурсів в ринкових умовах

ВСТУП

РОЗДІЛ 1 Природноекономічна характеристика господарства.

РОЗДІЛ 2 Земельні фонди сільськогосподарських підприємств: їх склад, структура та інтенсивність використання.

РОЗДІЛ 3 Економічна ефективність використання землі.

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ДОДАТКИ

Методика написання окремих розділів:

У другому розділі рекомендується висвітлити аналіз даних, які характеризують зміни у складі та структурі земельних ресурсів, посівних площ в динаміці, а також надати характеристику щодо інтенсивності використання землі.

При висвітленні третього розділу необхідно розглянути основні показники економічної ефективності використання земельних ресурсів, а також доцільно проаналізувати, як впливає фондоозброєність праці і фондозабезпеченість на показники економічної ефективності використання землі в господарстві.

Тема 2 виробничі фонди аграрного підприємства та ефектиивность їх використання

ВСТУП

РОЗДІЛ 1 Природноекономічна характеристика господарства.

РОЗДІЛ 2 Сучасний рівень забезпечення підприємства виробничими фондами.

РОЗДІЛ 3 Рівень використання виробничих фондів і фактори впливу на їх ефективність.

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ДОДАТКИ

Методика написання окремих розділів:

У другому розділі поряд з аналізом структури основних і оборотних виробничих фондів, їх співвідношенням необхідно розглянути структуру окремих складових частин, наприклад, енергетичних потужностей, стану великої рогатої худоби тощо. Співвідношення між основними і оборотними фондами слід розглянути з урахуванням напрямку спеціалізації підприємства.

При написанні третього розділу необхідно виходити з тих завдань, які поставлені по виробництву продукції і підвищенню рівня використання наявних у господарстві фондів та інших виробничих ресурсів.

Насамперед слід надати аналіз показників, якими характеризується досягнутий рівень насиченості господарств виробничими фондами: фондооснащеність виробництва, фондоозброєність праці, енергооснащеність виробництва і енергоозброєність праці у розрахунку на 100 га посівної площі і середньорічного працівника.

Після цього слід здійснити аналіз економічної ефективності використання виробничих фондів, розглянути в динаміці показники фондомісткості продукції та фондовіддачі виробництва. Проаналізувати динаміку середньорічної кількості тракторів, комбайнів та інших машин з розрахунку на одиницю земельних угідь. Потім обчислити норму рентабельності використання фондів як відношення прибутку до середньорічної вартості основних і оборотних виробничих фондів.

Оскільки результати виробництва значною мірою формуються під впливом таких факторів, як фондозабезпеченість та фондоозброєність, необхідно встановити залежність між розміром цих показників і такими показниками як вихід валової продукції, та прибутку в цілому по господарству, так і в розрізі галузей - рослинництва та тваринництва. З цією метою необхідно провести розрахунки з використанням кореляційно - регресивного аналізу. Кореляційний аналіз дозволить встановити значимість (міру) впливу фондозабезпеченості на вихід валової продукції, прибутку в розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь (у тваринництві - на одну умовну голову худоби); міру впливу фондоозброєності на аналогічні показники, розраховані на одного середньорічного працівника. Розрахунок рівняння регресії (лінійних, степеневих чи іншого виду) дозволить визначити напрями та кількісну зміну результативного показника при зміні фактора.