Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична робота 2 нова.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
292.86 Кб
Скачать

Практична робота № 2

Тема: Розрахунок потужностей компенсуючих пристроїв з вибором типу та кількості конденсаторів.

Мета: навчитись розраховувати потужність компенсуючих пристроїв, вибирати тип і

місце встановлення компенсуючих пристроїв.

Література: 1. Липкин Б. Ю. "Электроснабжение промышленных предприятий и установок" Москва,

Высшая школа, 1990 2. Князевский Б. А, Липкин Б. Ю. "Электроснабжение промышленных предприятий"

Москва, Высшая школа, 1979

Знати: Способи компенсації реактивної потужності.

Уміти: Практично визначати потужність компенсуючих пристроїв, вибирати тип і місце встановлення компенсуючих пристроїв. План роботи. 1. Інструктаж з правил техніки безпеки.

2. Ознайомлення з правилами та прийомами роботи.

3. Самостійне виконання розрахунків потужності, вибір типу та місця встановлення компенсуючих пристроїв.

- ознайомлення з теоретичними даними. - отримання завдання на розрахунки. - виконання розрахунків згідно завдання.

4. Складання звіту про виконану роботу. Короткі теоретичні відомості.

Електрична мережа є одним цілим, тому правильний вибір засобів компенсацій для мереж під-приємств напругою до 1000 В, а також в мережі 6-10 кВ можна виконати тільки при сумісному ви-конанні цих задач. На промислових підприємствах основні споживачі реактивної потужності приєднують до мереж до 1000 В. Компенсація реактивної потужності споживачів може виконуватись за допоїмо-гою синхронних двигунів (СД) або батарей конденсаторів (БК), які приєднані до мереж до 1000 В, або реактивна потужність може передаватись в мережу до 1000 В із сторони 6 -10 кВ від СД, БК, від гене-раторів ТЕЦ або мережі енергосистеми. Джерела реактивної потужності напругою 6-10 кВ економіч-ніші відповідних реактивної потужності напругою джерел до 1000 В, але передача реактивної потуж-ності в мережу до 1000 В може привести до збільшення числа трансформаторів і збільшення втрат енергії в мережі та в трансформаторах. Тому спочатку треба вибрати оптимальний варіант ком пен-сації реактивної потужності на стороні до 1000 В. Можливі дві умови вибору потужності та напруги компенсуючих пристроїв.

Велике підприємство з великою кількістю трансформаторів. (малюнок 1) Передача реактивної потужності зі сторони мережі 6-10 кВ в мережу до 1000 В може привести до збіль-шення числа встановлюємих трансформаторів. В цьому випадку мінімально можливе число трансфор-маторів п 0 при cos φ = 1 де: Р - сумарна активна потужність в мережах до 1000 В: А

β - коефіцієнт завантаження:

S hom тр номінальна потужність одного трансформатора.

Збільшення числа трансформаторів на один чи два проти розрахункового не приведе до зміни сумарних втрат.

Найбільша реактивна потужність, яка може бути передана із мережі 6 -10 кВ в мережу до 1000 В без збільшення числа вибраних трансформаторів в MBАр Малюнок 1. Включення компенсуючого пристрою при декількох трансформаторах (більше двох)

Далі розглядаються варіанти із збільшенням числа трансформаторів на один або два в порів-нянні з мінімально можливим їх числом n0 та визначаються розрахункові затрати для кожного варіан-ту. При цьому для першого варіанту враховуються затрати на генерацію реактивної потужності на 6 - 10 кВ та затрати на встановлення БК в мережі до 1000 В, потужність яких необхідна для балансу реактивних потужностей в цих мережах. Для варіантів з підвищеним числом трансформаторів врахо-вують допоміжні затрати на їх установку.

Підприємство з невеликою кількістю встановлюємих трансформаторів (малюнок 2) Малюнок 2. Включення компенсуючого пристрою при одному або двох трансформаторах.

Якщо на підприємстві встановлюється один або два трансформатори 6 -10/0.4 кВ, то при зміні ступені компенсації реактивної потужності в мережі до 1000 В число трансформаторів не може бути змінене через умови електронадійності і т. п. Тоді, зберігаючи метод розрахунку, визначається не мі-німально можлива кількість трансформаторів, а мінімально можлива потужність трансформаторів (МВА)

So = Р/ (β ∙ cos φ) Після цього порівнюють варіанти встановлення трансформатора з мінімально можливою потужністю трансформатора на ступінь вище.