Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RK_TR-12.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
125.95 Кб
Скачать

Азово-причорноморський регіон

включає в себе прибережну зону Одеської, Херсонської, Миколаївської та Запорізької обл., а також узбережжя Азовського моря. Район знаходиться на межі двох кліматичних поясів — помірного та субтропічного. Рельєф рівнинний. Особливу рекреаційну цінність мають піщані коси з чудовими пляжами: Арабатська Стрілка, Федотова з Бирючим островом, Обіточна, Бердянська. Дно моря переважно рівне, з повільним зростанням глибини, у прибережній частині вкрите піском та черепашкою.

Порівняно з Кримським рекреаційним регіоном трохи бідніші можливості (відсутні гори, а отже – гірський туризм, більш мілке Азовське море, значно бідніша рослинність, ніж на ПБК, менше можливостей для підводного туризму за рахунок мутнішої морської води (дно піщане), менше культурно-історичних пам’яток).

АЛЕ: море більш мілке, для дитячої рекреації краще, тепліше, економічно привабливіше.

КОСА АРАБАТСЬКА СТРІЛКА відділяє Сиваш від Азовського моря. Довжина Арабатської стрілки — 115 км, ширина від 270 м до 7,5 км. У південній частині — Арабатський заказник. Унікальне Гниле море – Сиваш. (система мілководних заток на заході Азовського моря, від якого відокремлюється Арабатською косою і сполучається з ним Генічеською протокою.Складається з 11 солоних та гірко-солоних заток. Довжина - близько 200 км. Ширина - 2-35 км. Глибина - максимально до 3,5 м. Дно вкрите потужним шаром мулу завтовшки місцями до 10 - 15 м.)

Велика кількість пансіонатів та баз відпочинку, можливості для самодіяльної рекреації.

Сприятливі кліматичні умови ПРИЧОРНОМОРСЬКОЇ частини території, численні пляжі, тепле море, лікувальні грязі та мінеральні води різних типів.

МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ: за своїми природними і кліматичними умовами належить до територій світу з низьким природно-ресурсним потенціалом. Основні рекреаційні зони Миколаївщини знаходяться в південній частині області, на узбережжі Чорного моря та лиманів. Заклади відпочинку розташовані головним чином у курортних зонах Очакова та Миколаєва.

4 санаторії і пансіонати з лікуванням,

17 будинків та пансіонатів відпочинку,

численні бази відпочинку, дитячі табори.

ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСТЬ має високий природно-ресурсний потенціал. Вона має вихід до Чорного моря, налічуючи понад 200 км сонячного узбережжя з прекрасними пляжами і добре розвиненою курортною інфраструктурою. Всього Херсонська область може запропонувати своїм гостям близько 180 курортних комплексів:

курорти Гола Пристань,

Скадовська курортна місцевість. В області функціонує 8 санаторіїв і пансіонатів з лікуванням та 38 будинків і пансіонатів відпочинку, численні бази відпочинку та дитячі табори.

В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ знаходяться 43 санаторії і пансіонати з лікуванням, 16 будинків і пансіонатів відпочинку, турбази і дитячі табори.

курорти:

Аркадія,

Великий Фонтан,

Куяльницький та ін.

Численні історико-культурні пам’ятки.

ДНІПРОВСЬКИЙ

(НАЦІОНАЛЬНА ПРОГРАМА «НАМИСТО СЛАВУТИЧА»)

охоплює Київську, Чернігівську, Черкаську, Полтавську, Дніпропетровську й Кіровоградську області.

пізнавально-лікувальна, культурно-розважальна, ділова, релігійна, навчально-освітня, спортивна, зокрема повітроплавальний, лижний, пішохідний, водний, зелений туризм.

З-поміж гідрологічних об'єктів найбільше рекреаційне навантаження припадає на р. Дніпро та її притоки, на яких розміщена значна кількість санаторіїв-профілакторіїв, баз відпочинку, центрів дитячого відпочинку. На базі річкової системи Дніпра створено національну туристичну програму "Намисто Славутича". Об'єктами рекреації в басейні Дніпра є водосховища і ставки.

На основі гідрологічних об'єктів створено гідрологічні заказники.

Регіональними ландшафтними парками, де в останні роки інтенсивно розвивається рекреація, є Диканський, Кременчуцькі плавні (Полтавська область), Голосіївський, Лиса гора (Київська обл).

державні заказники (Каморетський зоологічний Чернігівської області, Русько-Полянський ботанічний і Липівський орнітологічний Черкаської області)

природні заповідники (Канівський Черкаської області),

природні національні парки, парки садово-паркового мистецтва, ботанічні сади

У районі достатня кількість національних і державних історико-культурних заповідників:

Національний заповідник "Софія Київська",

Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник,

Національний історико-етнографічний заповідник "Переяслав",

Національний музей-заповідник українського гончарства (смт. Опішня);

Державний історико-культурний заповідник "Поле Полтавської битви"

Національний історико-культурний заповідник "Чигирин",

Шевченківський національний заповідник "Тарасова гора" (м. Канів),

Державний історико-культурний заповідник "Корсунь-Шевченківський",

Державний історико-культурний заповідник "Гетьманська столиця" (смт. Батурин

Район КІРОВОГРАДСЬКОЇ ТА ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ областей вирізняється високою концентрацією екологічно небезпечних виробництв дефіцитом питної води, не дуже багатою історико-культурною спадщиною, що значно зменшує його рекреаційну привабливість. Екологічний стан характеризується як кризовий та передкатастрофічний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]