Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
анатомія.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
37.41 Кб
Скачать

5.Структурні та функціональні особливості м»язової та нервової тканини

М»язова тканина складається з специфічних скоротливих волоконець-міофібрил,які під дією імпульсу здатні скорочуватися і забезпечувати рухливість всьому організму.Залежно від будови та функцій м»язову тканину поділяють на посмуговану та гладку.Посмугована в свою чергу поділяється на серцеву(формує м»язову оболонку серця) та скелетну(формує м»язи скелету, язика,глотки,гортані,вушної раковини та очного яблука).Гладка- формує мязові оболонки більшості органів.Структурною та функціональною одиницею гладкої є міоцид,а у посмугованої-м»язове волокно.Гладкі м»язові волокна не здатні виконувати великий об»єм роботи, але працюють довготривало не втомлюючись.Посмугован м»язові волокна здатні виконувати великий об»єм роботи,але швидко втомлюються.

Нервова тканина-високоспеціалізована тканина,клітини якої здатні сприймати подразнення,перетворювати його у нервовий імпульс,передавати іншим тканинам,зберігати інформацію,продукувати БАР.Нервова тканина складається з нервових клітин-нейронів та нейроглії,яка залежно від наявних клітин(гліоцитів)поділяється на макроглію та мікроглію.Мікроглія сформована маленькими клітинами, що здатні до фагоцитозу.До макроглії належать епендимоцити,астроцити,олігодендроцити.

10.Загальні закономірності будови скелету(одноосновність,антимерія,метамерія,тетраподія).

-Одноосновність (біполярність)-виражається в тому,що всі відділи осьового скелету розташовані на одній осі тіла і мають два полюси:головний і хвостовий.

-Антимерія(білатеральність)-характеризується тим,що скелет як і тіло може бути розділений медіаною на дві симетричних половини-антимери.

-Метамерія(сегментація)-полягає в тому, що тіло може бути розділене сегментальними площинами на відповідну кількість порівняно однакових сегментів(метамерів),які розташовані вздовж осі тіла.Такими сегментами прийнято вважати хребці і всі структури навколо них.

Тетраподія-це наявність 4 кінцівок(2-х грудних і 2-х тазових)

20.Опишіть видові особливості хребетного стовбуру собаки.

Грудні хребці-13(може бути 12 і 14), діафрагмальний хребець є 11-й.На останніх грудних хребцях собаки є додаткові відростки.

Поперекових хребців є 7, поперечнореберні відростки мають сильний краніальний напрямок,також є додаткові відростки.

Крижові хребці-3., остисті відростки зростаються лише основами, а їхні кінці є вільними.

Хвостові хребці-20(22), біля голівки може виступати гемальна дужка.

Шийний відділ:немає крилового отвору, він замінений криловою вирізкою .Зубоподібний відросток епістрофей-циліндричний.Гребінь нависає спереду над зубоподібним відростком.У основі поперечних відростків епістрофея є вирізки.

21.Вкажіть видові особливості хребетного стовбуру корови.

Грудні хребці-13(14),діафрагмальний хребець-13-й.Каудальні хребцеві вирізки закриті і перетворені у між хребцеві отвори.

Поперекові(6).Поперечнореберні відростки на краях мають зубчики.

Крижові хребці-5,остисті відростки зростаються по всій довжині і формують середній крижовий гребінь.

Хвостові хребці 18(20)-біля голівки може виступати гемальна дужка.

Шийний відділ-на крилі атланта немє поперечного отвору,є лише криловий і боковий.Зубоподібний відросток епістрофея-порожнистий зрізаний циліндр.Гребінь має форму 4-кутної пластинки.